Doen op Hvar, Kroatië

Doen op Hvar: beleef het Kroatische eiland op z’n best!

Met bijna 1.200 eilanden is Kroatië een walhalla voor eilandliefhebbers. Wie vooral gaat voor een flinke dosis zon, kan dan het beste afreizen naar Hvar. Met bijna 2.800 zonuren per jaar is dit één van de zonnigste eilanden van het land. En dan kun je ook nog eens veel beleven & doen op Hvar. Kijk je mee?

Hvar in een vogelvlucht

Als we Hvar in een paar steekwoorden moeten omschrijven, dan komen woorden als oude stadjes met kleurrijke huizen, idyllisch en niet te vergeten prachtige lavendelvelden bij ons op. En dan hebben we het dus nog niet eens over dat geweldige zonnige klimaat gehad.

Hvar heeft een luxe status; jetsetters uit Kroatië en ver daarbuiten komen er maar al te graag. Dat heeft gezorgd voor een levendige sfeer met trendy barretjes en restaurant. Dat betekent niet dat je er met een wat kleiner budget niet terecht kunt. Integendeel. Je vindt er hotels in elke prijsklasse.

Een voorbeeld van internationale sterren die fan zijn van Hvar? Beyonce en Jay-Z. Hun dochter Blue Ivy is vernoemd naar een boom op het eiland.

Om je dan ook nog even wat zicht op de grootte te geven; Hvar heeft een lengte van ca. 68 km en een breedte van ruim 10 km. Het is hiermee een van de langste eilanden die Kroatië herbergt. En op dit lange eiland vind je prachtig pareltjes om te ontdekken.

1. Bezoek de gelijknamige hoofdstad Hvar

Doen op Hvar, Kroatië: Hvar stadDe hoofdstad van het eiland is de gelijknamige hoofdstad. Hvar is vooral een must-see voor cultuurliefhebbers. Binnen de stadsmuren vind je het oude centrum met pareltjes van bezienswaardigheden.

Eén van de hoogtepunten is de Kathedraal van St. Stephan, maar ook het 15e-eeuwse Franciscaner klooster en het Hektorovic paleis zijn een bezoek waard. Van Kroatische specialiteiten genieten? Dat doe je bij voorkeur aan het sfeervolle Pjaca-plein. En beklim het hoger gelegen fort voor een onvergetelijk uitzicht over de haven.

Het is niet alleen cultuur wat de klok slaat in Hvar. De hoofdstad staat ook bekend om het bruisende uitgaansgelegenheden en de zogenaamde after beach parties. Een aanrader van onze kant? Club Carpe Diem bij de haven!

Doen op Havr, Kroatië: overnachten bij Riva Marina Hvar HotelDe naam zegt het al: Riva Marina Hvar Hotel ligt direct aan de haven met luxe jachten. In de omgeving vind je tal van (beach)clubs, waaronder Club Carpe Diem. Extra pluspunten voor de comfortabele kamers en het fijne ontbijtbuffet.

2. Snuif de geur van lavendel op

Doen op Hvar, Kroatië: lavendelOoit was Zuid-Frankrijk niets bij Hvar; de lavendelteelt vierde haar hoogtijdagen. Waar het eiland zo’n 50 jaar geleden goed was voor maar liefst 8% van de lavendelproductie ter wereld is dat nu zwaar afgenomen. Dit komt o.a. door verwoestende bosbranden, emigratie en economische zware tijden.

Neemt niet weg dat het berglandschap in het binnenland nog steeds op diverse plekken gekenmerkt wordt door paarse velden. Neem bijvoorbeeld het dorpje Velo Grablje. Hier staat alles nog steeds in het teken van lavendel. Sterker nog; ze willen hier een ware revival ontketenen. Dit doen ze o.a. door een jaarlijks lavendelfestival te houden tussen half en eind juni.

Dit is trouwens ook direct dé tijd dat de lavendel in bloei staat. In deze periode worden ook de meeste lavendeltours aangeboden. Bezoek je Hvar buiten de bloeiperiode? In alle (souvenir)winkels zijn lavendel-geurzakjes te koop.

Een lavendeltour boek je o.a. via onze partner GetYourGuide. Tijdens deze drie uur durende tour wandel je door de kleurrijke velden, word je getrakteerd op prachtige vergezichten en geniet je van lokale specialiteiten.

3. Ga strandhoppen op de Pakleni Islands

Doen op Hvar, Kroatië: Pakleni IslandsBegrijp ons niet verkeerd; ook op Hvar zelf zijn prachtige stranden te vinden. Toch pakken wij liever de boot naar de Pakleni Islands. Deze archipel, van meer dan 20 kleine eilandjes, is per taxiboot te bereiken vanaf de stad Hvar.

Waar je het beste een dagje kunt strandhangen? O.a. het eiland St. Clement wordt gekenmerkt door prachtige baaien. Vouw jouw handdoek bijv. uit op een van de kiezelstranden aan de ondiepe Palimizana baai.

Gezellig is ook het strand op het eiland Stipanski. Verscholen achter een pijnbomenbos vind je niet alleen dit prachtige strand, maar ook een kleine winkel, lokaal restaurantje en douches.

Kennismaken met de mooie stranden van Hvar? Ga een dagje strandhoppen. Onderweg krijg je ook nog eens de mogelijkheid om te zwemmen en snorkelen en zo de onderwaterwereld van Kroatië te ontdekken.

4. Duik onder in UNESCO Werelderfgoed

Doen op Hvar, Kroatië: Stari GradIn het noorden van Hvar vind je Stari Grad, wat letterlijk oude stad betekent. En dat niet alleen; het stadje is ook echt oud, stokoud.

Op deze plek zijn de oudste resten van menselijke activiteiten op het eiland (én op alle Adriatische eilanden bij elkaar) gevonden. O.a. dit heeft ervoor gezorgd dat het plaatsje en de omliggende vallei sinds 2008 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

Wat je niet mag missen is het centrum? Neem o.a. een kijkje bij de overblijfselen van Romeinse zomerhuizen, de Sint Ivan kerk, de 16e-eeuwse villa van dichter Petar Hektorovic, de Sint Stjepan kerk en het 15e-eeuwse Dominicaanse klooster.

5. Breng een bezoekje aan Split

Hvar zelf is een pareltje, maar dat geldt ook zeker voor Split. De stad ligt aan het vasteland van Kroatië en is per veerboot bereikbaar. Leuk voor een lang dagtripje!

Doen op Hvar, Kroatië: SplitTot een paar jaar geleden hadden weinig mensen van Split gehoord. Maar met de komst van diverse rechtstreekse vluchten is het een steeds populairdere stedentripbestemming geworden. Deze toenemende drukte heeft gelukkig niets afgedaan aan de gemoedelijke sfeer en kleinschaligheid.

Het historisch centrum is de absolute must-see van Split. Smalle straatjes met fraaie doorkijkjes en knusse terrasjes kenmerken het straatbeeld. En je vindt er talloze bezienswaardigheden. Het prachtige Paleis van Diocletianus is de meest bekende. Neem hier zeker een kijkje!

Mocht je het historische centrum wel hebben gezien, loop dan direct door naar de haven. Vanaf een van de hippe terrasjes aan de boulevard kijk je uit over grote jachten en kleine vissersbootjes.

6. Waan je in Mama Mia!-sferen

Doen op Hvar, Kroatië: VisWij kregen vorig jaar direct de reissmaak te pakken bij het zien van Mama Mia! Here we go again. Even stonden we op het punt direct het vliegtuig naar Griekenland te pakken, maar dat zou voor een teleurstelling hebben gezorgd.

Het tweede deel van de geweldige film mag dan Grieks ogen, het werd echt opgenomen in Kroatië. Om precies te zijn op het eiland Vis. Dit eiland ligt ten zuiden van Hvar en is per boot te bezoeken. Een aanrader!

De gelijknamige stad op het eiland is hét hoogtepunt. Het wordt gekenmerkt door schilderachtige straatjes met prachtige 16e-eeuwse huizen. Je vindt er daarnaast kleine baaitjes met paradijselijke stranden. En vanaf de berg Hom (met een hoogte van ca. 600 meter) heb je een prachtig uitzicht over het eiland.

Veel excursies vanuit Hvar naar Vis worden gecombineerd met een bezoek aan de Blauwe Grot, ofwel Modra špilja. Wil jij deze twee bezoeken? Bekijk dan eens de mogelijkheden van deze dagtrip.

7. Overnacht in Amfora Hvar Grand Beach Resort

Doen op Hvar, Kroatië: hotelOns favoriete hotel op Hvar is zonder twijfel Amfora Hvar Grand Beach Resort. Waarom? Dit hotel ligt in een privébaai en is gezegend met een prachtig zwembad. Om maar twee belangrijke redenen te noemen…

Daarbovenop biedt het hotel voor de jongere vakantiegangers een miniclub en voor de volwassen reizigers een wellnesscentrum. Sportievelingen kunnen zich uitleven in de fitnessruimte en zich daarna tegoed doen aan een maaltijd in één van de restaurants.

Extra punten scoort dit hotel door de ligging; het ligt direct aan een privéstrand en in ca. 15 minuten lopen sta je middenin het centrum van de stad Hvar.

8. Boek (nog meer!) toffe excursies

Je kunt Hvar op eigen houtje ontdekken, bijv. per huurauto. Mocht je liever georganiseerd op pad gaan, zijn er echter ook talloze mogelijkheden. We zetten onze favorieten op een rij:

  • Olijven, vijgen, kruiden én druiven; het zijn stuk voor stuk ingrediënten die de lokale keuken domineren. De druiven worden met name gebruikt om wijnen van te maken. Een wijntour is de leukste manier om kennis te maken met deze lokale pareltjes.
  • Niet alleen kennismaken met de lokale wijnen, maar ook met o.a. de olijfoliën en chocolade die op Hvar worden gemaakt? Ga voor een uitgebreide foodtour.
  • In dit artikel staan vooral de hoogtepunten van Hvar. Maar wat zijn nu de hidden gems van het eiland? Laat je meenemen door een gids en maak o.a. kennis met het plattelandsleven.

Genoeg te doen op Hvar! Nu eerst maar eens een vakantie boeken. Bekijk snel al onze mogelijkheden.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *