Veelzijdig Krk, Kroatië

Zon, zee, cultuur én lekker eten: ga je mee naar veelzijdig Krk?

Met meer dan 1.000 eilanden is Kroatië net zo geschikt voor een eilandvakantie als Griekenland. Het nadeel? De Kroatische eilanden kennen niet zoveel faam als de Griekse. Tijd om de eilanden uit te lichten. Vandaag de beurt aan Krk.

Krk in een notendop

Met een oppervlakte van ca. 400 km2 – dat is meer dan 2x zo groot als Texel – is Krk het een na grootste eiland in de Adriatische Zee. Alleen het eiland Cres is groter. En feitelijk is het niet eens een eiland; het is sinds 1980 middels een brug (Krkov Most) verbonden met het vasteland en dus feitelijk een schiereiland.

Krk kent een afwisselend landschap; er zijn plekken met dorre, kale rotsen, maar het herbergt ook groene heuvels vol olijf- en wijngaarden, grote baaien en idyllische strandjes. Die fel afsteken tegen kleurrijke dorpjes en stadjes. Het kent daarnaast een afwisselende onderwaterwereld en is daardoor een populaire Kroatische bestemming om te duiken.

Een kijkje in de hoofdstad Krk

Veelzijdig Krk, KroatiëJouw eerste indruk als je door het landschap van Krk rijdt? Kleurrijk! En dan ben je nog niet eens in de hoofdstad van Krk, het gelijknamige Krk, geweest.

De St. Maria Hemelvaart Kathedraal springt hier direct in het oog. De middeleeuwse kathedraal is roze! En dat is niet het enige pastelkleurige in de hoofdstad. Slenter maar eens door de smalle straatjes in het centrum. Ook de stadsmuren en vier stadspoorten zijn stuk voor stuk pareltjes.

Het is overigens niet alleen cultuur wat de klok hier slaat; in het nieuwe centrum heb je een ruime keuze aan stranden, hotels, watersporten, winkels en restaurants. En lekker eten kan je er zeker! Maak kennis met de beroemde Kvarner scampi, handgemaakte pasta of Krk prosciutto. Liefhebbers van lam zijn hier ook aan het goede adres overigens!

Krk Sunny Hotel, Krk (Kroatië)Krk Sunny Hotel heeft een rustige ligging, op slechts 10 minuten lopen van het oude centrum van Krk. Je kunt er rekenen op een prachtig uitzicht over zee, een flinke dosis eten & drinken en animatie in diverse vormen.

Een geslaagde zonvakantie in Malinska

Veelzijdig Krk; MalinskaMet meer dan 2.000 zonuren per jaar zit je op het Kroatische eiland goed voor een zonvakantie. Waar je het best kunt verblijven voor een luilekker-zon-strand-vakantie? In Malinska.

Malinska wordt omgeven door tal van zand- en kiezelstranden, waarvan Draga, Porat en Rupa het meest bekend zijn en ook de meeste voorzieningen bieden. Als je met de auto op pad gaat, kun je daarnaast in de omgeving talloze verborgen baaitjes ontdekken.

In de plaats zelf valt ook van alles te beleven; men is hier geheel op toeristen ingespeeld. Watersporten worden bij de vleet aangeboden en in de plaatselijke restaurants maak je kennis met lokale specialiteiten. Cultuur snuiven? Bezoek o.a. het klooster uit de 11e en 12e eeuw en de toren van de verwoeste 17e eeuwse kerk van Sint Apolinara. Een avondje stappen? Je hebt diverse discotheken om uit te kiezen. En in de zomer worden er (culturele) festivals georganiseerd.

Blue Waves Resort, Krk (Kroatië)Blue Waves Resort is een gemoedelijk en kleinschalig resort net buiten Malinska. Je bevindt je direct aan een kiezelstrand en hebt een zwembad, wellnesscentrum en diverse kinderfaciliteiten tot jouw beschikking.

Olijven proeven in Punat

Punat is nog zo’n geweldige plek. Het dorpje staat bekend om haar geweldige olijven en olijfolie. Ga een middagje proeven en neem meteen cadeautjes mee voor het thuisfront.

Een andere kant van Punat is de jachthaven. Dit is de plek om te flaneren, of wat dacht je van geweldige jachten spotten? Aan de boulevard vind je talloze terrasjes voor een goede lunch.

Als je dan toch in Punat bent, stap op een taxibootje naar Kosjlun. Dit eiland is, met een oppervlakte gelijk aan ca. twee voetbalvelden, een van de kleinste eilandjes in het gebied. Je kunt er ook een Franciscaner klooster en kathedraaltje bezoeken.

Falkensteiner Hotel Park Punat, KrkVerblijven in Punat? Falkensteiner Hotel Park Punat ligt op een steenworp afstand van het gezellige centrum en op loopafstand van het strand. Je hebt een buitenbad én tal van sportfaciliteiten tot je beschikking.

Oók doen op Krk!

Ontdek veelzijdig Krk, KroatiëHoewel Krk, Punat en Malinksa zonder twijfel de meest populaire bestemmingen op Krk zijn onder onze vakantiegangers, biedt het eiland meer mogelijkheden:

  • In het uiterste zuiden van Krk vind je Stara Baska, een verborgen pareltje. Na te eindigen bij een doodlopende weg moet je even zoeken naar dit strand, want het is verstopt achter de struiken. Het zoeken loont; het strand bestaat uit miljoenen witte steentjes en het water is er glashelder. Neem je snorkel mee!
  • In het zuiden vind je ook Baska, een typische mediterraan stadje met smalle straatjes en tal van historische gebouwen. Een aanrader voor cultuurliefhebbers!
  • Ontdek het binnenland! Want hoe mooi de kustlijn ook is, je bent niet écht op Krk geweest als je geen kennis hebt gemaakt met de mooie bergdorpjes, olijfbomen en wijngaarden in het binnenland. De smalle weggetjes maken het soms tot een uitdaging, maar dat is juist de charme.
  • Of je voor goede wijn naar Frankrijk of Italië moet? Nee hoor, in Kroatië kunnen ze ook verdomd goed wijn maken. Ga eens een dag wijnproeven in Vrbnik. Hier wordt de frisse witte Zlatina-wijn gemaakt.
  • Voor een geweldig uitzicht zit je trouwens ook goed in Vrbnik. Het stadje is gebouwd op een 50 meter hoge klif. Een flink contrast overigens met het smalste steegje; deze is slechts 43 centimeter breed.
  • Vrbnik is overigens niet het hoogste punt op het eiland, dat is de 568 meter hoge Obzova berg. Vanaf de top heb je zicht over Krk en bij goed weer ook andere eilanden in de omgeving.

Enthousiast geworden? Bekijk ons scherpe aanbod naar Krk en maak je op voor een zonovergoten en culturele vakantie in Kroatië.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *