De natuurparels van Spanje

Natuurliefhebbers zijn aan het goede adres in Spanje. Je vindt hier meren, bergen, vulkanen, bossen, rivieren, valleien en kliffen. De meeste van deze natuurverschijnselen vind je in de vele nationale parken van Spanje. Enkele van deze staan zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Kijk je mee naar deze pareltjes?

De mooiste nationale parken in Spanje

Spanje kent een mediterraan klimaat waardoor het Zuid-Europese land een rijke flora en fauna kent. Om dit zoveel mogelijk te beschermen, kent het land een groot aantal nationale parken, waarvan een deel is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. We nemen je mee naar vijf van deze bijzondere nationale parken in Spanje. Alles om jou te laten zien hoe mooi de natuur van Spanje is!

Nationaal Park Garajonay

La Gomera is een eiland dat in groot contrast staat met de overige Canarische eilanden. Waar een groot deel van de Canarische eilanden wordt gekenmerkt door vulkanische landschappen, zijn het in La Gomera de laurisilva bossen die bepalend zijn. De bossen zijn bijna altijd in nevel gehuld, wat zorgt voor een bijzonder effect.

Nationaal Park Garajonay, welke sinds 1986 opgenomen is op de UNESCO Werelderfgoedlijst en sinds 1988 een officieel Europees vogelreservaat is, neemt 10% van het eiland in beslag. Op een oppervlakte van 40 km² vind je prachtige boslandschappen, een mysterieus lage bewolking en een groot aantal vogelsoorten.

Nationale parken in Spanje, Appartementen Charco del CondeWil je je natuurvakantie graag combineren met een strand? Dat kan gemakkelijk vanuit Appartementen Charco del Conde. Dit appartementencomplex ligt op loopafstand van het strand en ook aan het zwembad kun je genieten van de zon.

Sierra de Guadarrama

Natuurparken Spanje Sierra de GuadarramaHet nationale park Sierra de Guadarrama strekt zich uit over de gelijknamige bergketen, welke een hoogte van max. 2.430 m bereikt. Hierdoor is het een populair park onder bergbeklimmers en wandelaars. Omdat de grote toestroom van toeristen ten koste ging van de natuur in dit gebied, besloot Spanje het gebied in 2013 uit te roepen tot het 15e nationale park van het land. Het is het op drie na grootste nationale park van Spanje.

In Sierra de Guadarrama vind je prachtige keteldalen (een half cirkelvormige vallei gevormd door de erosie die door een gletsjer wordt veroorzaakt), meren, granieten rotsvelden en uitgestrekte dennenbossen. Daarnaast vind je er een verscheidenheid aan zoogdieren zoals herten, reeën, wilde zwijnen, dassen, wilde katten, vossen en hazen.

Sierra de Guadarrama ligt op een uur rijden van de hoofdstad van Spanje. Combineer jouw natuurvakantie met een stedentrip Madrid!

Nationaal Park Tablas de Daimiel

Ca. 180 km ten zuiden van Madrid, in de Spaanse provincie Ciduad Real, vind je  Nationaal Park Tablas de Damiel. De charme van dit park zit hem in de kleinschaligheid: Tablas de Daimiel is met een oppervlakte van 19,28 km² het kleinste van de vijftien nationale parken in Spanje. Het park wordt gekenmerkt door een drasland, wat vrij bijzonder is aangezien het ligt in een droge streek van Spanje. Je vindt in dit beschermde vogelgebied een grote diversiteit aan vogelsoorten.

Nationaal Park Teide

Tijdens een vakantie in Tenerife ontkom je er niet aan: de vulkaan El Teide. Met een hoogte van maar liefst 3.718 m is dit het hoogste punt van Spanje. Vanaf de vulkaan heb je een prachtig uitzicht over het eiland.

In het nationale park rondom de vulkaan vind je kleine kraters en grote vlaktes met grind en vulkanisch gesteente. In het voorjaar wordt het gesteente omgetoverd tot een bloemenveld door smeltwater van El Teide.

Nationale parken in Spanje, Hotel Spa VillalbaNet onder Nationaal park El Teide vind je Hotel Spa Villalba. Dit hotel heeft alles in huis voor een ontspannen vakantie op het Canarische eiland Tenerife. Wat te denken van een spa en lounge-gedeelte met open haard?

Nationaal Park Picos de Europa

natuurparken Spanje: Nationaal park Picos de EuropaHet noorden van Spanje is misschien nog wel het meest gezegend als het aankomt op natuur. In dit deel van Spanje valt gemiddeld iets meer regen en is het koeler dan in de Zuid-Spaanse regio’s. Bloemen en planten kunnen hierdoor optimaal groeien. Er zijn meerdere natuurparken te bewonderen in het noorden van Spanje, waarvan Nationaal Park Picos de Europa de meest bekende is.

Dit park – dat zich uitstrekt over Asturië, Cantabrië en de provincie León – heeft een oppervlakte van 64.660 ha en is een officieel biosfeerreservaat. Het park bestaat uit ruig gebergte van kalksteen met grillige pieken die tot wel 2.600 m rijken. In het park zijn wandelingen voor zowel beginners als gevorderden uitgezet. Je vindt er beschermde diersoorten, waaronder de auerhaan, lammergier en bruine beer. Niet beschermd, maar wel in groten getale aanwezig is de gems.

Welke van deze nationale parken in Spanje kun jij al afvinken van je lijstje? 

Over de auteur

Anouk

Anouk werkt bij dé VakantieDiscounter als product specialist. Ze vindt het heerlijk om te reizen en vervolgens haar ervaringen te delen en (hopelijk) jullie te enthousiasmeren!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *