Dat Italië bekend staat om haar pasta’s is algemeen bekend. En als wij Griekenland zeggen, zeg jij waarschijnlijk direct tzatziki. Maar wat zijn de culinaire specialiteiten in Portugal? We zetten het voor je op een rij, want de Portugese keuken is een waar walhalla voor foodies!
Vis in overvloed
Met zo’n lange kustlijn in het westen is het niet verrassend dat (verse) vis een belangrijke rol speelt in de Portugese keuken. Een flink aantal culinaire specialiteiten bevat dan ook als hoofdingrediënt vis. We maakten een selectie van de fijnste visspecialiteiten in Portugal:
- Amêijoas à Bulhão Pato zijn kleine schelpdieren, aangemaakt met knoflook en koriander. Uitlepelen en genieten maar! Combineer het met een glas Portugese wijn en je hebt een topmaaltijd te pakken.
- Als je in Portugal bent, zullen de grote bolpannen je direct opvallen. In deze pannen, cataplana genoemd, bereiden de locals tal van gerechten. Eén van de bekendste is Cataplana de Marisco. Verse zeevruchten zijn het hoofdingrediënt van deze smakelijke specialiteit.
- Je houdt ervan, of je verafschuwt het; inktvis. Behoor jij tot de eerste groep, bestel dan – het liefst bij een lokaal tentje – Salada de Polvo. Dit is een salade met verse en vooral boterzachte inktvis.
- Bacalhau – wat wij kennen als kabeljauw – zal je ook regelmatig tegenkomen op de menukaarten. Ze worden vooral gedroogd en gezouten geserveerd. Een fijne variant is Bacalao á Brás, gezouten kabeljauw met ui, olijfolie en koriander.
Voor de liefhebbers van vlees
Denk niet dat er op culinair gebied in Portugal nergens van te genieten valt als je niet van vis houdt. Er is ook volop vlees verkrijgbaar in het Zuid-Europese land. We nemen je mee langs een paar specialiteiten die je waarschijnlijk regelmatig op de menukaart tegen zult komen:
- Wil je weten wat je kunt verwachten als je Chanfana de Cabra bestelt van de kaart? Reken op urenlang gegaard geitenvlees uit houtoven. Kort door de bocht de Portugese variant van ons draadjesvlees. En ja, ook hier wordt dat gegeten met aardappelen en jus. Overigens met name in en rondom Coimbra.
- Kipliefhebbers opgelet! In Guia, een dorpje in de Algarve met als bijnaam het kippendorp, vind je de lekkerste Frango piri-piri. Jouw pittige piri-piri kip wordt hier geserveerd met verse friet en tomatensalade.
- Eenvoud siert in veel gevallen de Portugese keuken. Dit zie je ook terug wanneer je een Prego no Pao bestelt. Dit is simpelweg een broodje met gegrilde steak.
Zoetigheden in alle vormen
Zeg je Lissabon, dan zeg je Pasteís de Nata. Hoewel deze zoete lekkernij in het hele land wordt verkocht, smaakt deze het beste in de wijk Belém in de hoofdstad. Niet voor niets wordt Pastel de Nata ook wel Pastel de Belém genoemd.
Waarom juist in Belém? Het originele recept van dit krokante gebakje met room is al sinds 1837 geheim. Én in handen van Fábrica dos Pastéis de Belém, waar tot op de dag van vandaag deze gebakjes nog steeds met de hand worden gemaakt. Dit is dan ook dé plek om er eentje te bestellen.
Andere specialiteiten in Portugal voor zoetekauwen?
- Doçaria Conventual is een verzameling van kleine zoete gebakjes met één gemene deler; bij het bereiden worden veel eidooiers en een flinke dosis suiker gebruikt. Mierzoet dus. Maar om je vingers bij af te likken!
- Dol op muffins? Probeer de Portugese variant, Bolo de Arroz. Deze zijn gemaakt van rijstbloem en te koop in de plaatselijke pastelaria’s.
- Ben je meer een fan van brownies, ga dan voor Salama de Chocolate. Dit is een grote plak brownie met stukjes koek. Zorg dat je een lege maag hebt, want het vult enorm!
Meer specialiteiten uit de Portugese keuken
Kan je er nog geen genoeg van krijgen? We hebben nog meer wat specialiteiten voor je:
- Je hebt van die specialiteiten die je met alle maaltijden kunt combineren. Torradas is er daar één van. Het is Portugees brood, geroosterd en met boter. De Portugezen soppen dit bij voorkeur als ontbijt in hun koffie, maar het gaat ook prima samen met één van bovenstaande vis- of vleesgerechten. Een andere variant is Bolo do Caco, zalig knoflookbrood dat veel wordt gegeten op Madeira.
- Queijo Serra da Estrala, een populaire Portugese kaas, wordt gemaakt in het midden van het land (om precies te zijn in het gelijknamige gebergte), maar is eigenlijk populair in heel Portugal. Waarom? Deze schapenkaas is boterzacht; snijdt hem door en hij loopt praktisch leeg.
- We gaan nog even terug naar de voorliefde van de Portugezen voor vis. Net als in Spanje zijn ook in Portugal sardientjes mateloos populair. Ze belanden regelmatig op de barbecues van een van de vele terrasjes. Lekker als lunch én ook nog eens supergoedkoop!
- Zin in fastfood? In Portugal is dat geen friet of hamburger, maar Francesinha. Dit is een übervette versie van de croque monsieur. Brood, steak, kaas, worstjes, nog meer kaas, ei en pikante saus; het komt allemaal samen in dit gerecht.
Loopt het water jou in de mond bij het lezen van dit artikel? De enige optie om te genieten van al deze specialiteiten uit de Portugese keuken is het boeken van een vakantie wat ons betreft.