Vakantie Madeira tips

Gouden tips voor een vakantie op Madeira

Ga jij binnenkort op vakantie naar Madeira? Met deze tips weet je in no time alles over het Portugese eiland. Je krijgt daarnaast handige links naar nog meer informatie. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige vakantie. Je haalt er echter het maximale uit als je je een beetje inleest. Check deze Madeira-tips bijvoorbeeld. Je weet na het lezen van dit artikel precies waar je moet zijn, wat je er kunt doen en wat je niet mag missen. Als bonus geven we ook nog eens fijne hoteltips voor een vakantie op Madeira.

Waar ligt Madeira?

Madeira is een Portugees eiland, waardoor je misschien zou verwachten dat het ook voor de kust van Portugal ligt. Niets is minder waar; het ligt ten westen van de Marokkaanse kust, zo’n 500 kilometer ten noorden van de Canarische Eilanden.

Door deze ligging is het van alle Portugese bestemmingen de meest warm; het ligt immers het dichtst bij de evenaar. Over het klimaat en de beste reistijd vertellen we je later in dit artikel meer.

Mocht je je afvragen hoe lang je in het vliegtuig moet te zetten om voet op de bodem van Madeira te zetten, dit is – in het geval van een directe vlucht – ca. 4 uur vanaf Schiphol.

Waar staat Madeira bekend om?

‘Bloemeneiland’, ‘drijvende tuin’ en ‘eiland van de eeuwige lente’. Het zijn enkele bijnamen die karakteriseren waar het op Madeira om draait: natuur! Veel mensen bezoeken het eiland dan ook om te genieten van de prachtige flora en fauna.

Maar Madeira staat bekend om meer. De rust bijvoorbeeld. Hoewel er steeds meer toerisme is, is het in niets te vergelijken met de levendigheid in de Algarve. Ingeslapen is het zeker niet, al is dat soms nog wel het beeld dat mensen bij Madeira hebben. Eeuwig zonde dat maar zo weinig mensen bijvoorbeeld weten hoeveel cultuur je op het eiland vindt.

Iets waarin Madeira écht afwijkt van bijvoorbeeld het Portugese vasteland is strand. Madeira herbergt een beperkt aantal zandstranden. Diegene die je er vindt, zijn wel echt mooi. En voor een verkoelende duik zijn er daarnaast ook altijd nog luxe hotels met fijne zwembaden.

Ontdekken waar Madeira nog meer bekend om staat?Bekijk ons aanbod
Vakantie Madeira tips
Madeira staat niet zonder reden bekend als bloemeneiland

Is Madeira duur?

Lucky you! Over het algemeen liggen de prijzen op Madeira lager dan in Nederland, zeker als het op eten & drinken aankomt. Voor een gemiddeld hoofdgerecht betaal je tussen de € 7,- en € 15,-. En je kan het daarbij zo luxe maken als je zelf wil!

Houd er wel rekening mee dat dit vooral voor lokale producten geldt. Producten die geïmporteerd worden zijn doorgaans iets duurder; het kost simpelweg geld om de producten op het eiland te krijgen.

Een auto huren op Madeira is trouwens ook niet zo duur als bijvoorbeeld een auto huren op de bekende Spaanse eilanden. Dat is het voordeel van een iets minder populaire bestemming!

Zien & doen op Madeira: de ultieme tips

Madeira is niet zo’n groot eiland; het heeft een oppervlakte van 700 km². Ter vergelijking: dat is net iets groter dan het Spaanse eiland Ibiza. Door deze geringe oppervlakte kun je er veel in een korte tijd zien, zeker als je een auto huurt.

Wat je tijdens een vakantie op Madeira écht niet mag overslaan? We hebben wel wat tips voor je:

  • De hotspot van Madeira is de hoofdstad Funchal. Zéker wanneer je van cultuur houdt. Je vindt hier het oudste gebouw van het eiland, maar ook een prachtige kathedraal. Funchal is daarnaast een bijzondere stad; het is verdeeld in een beneden- en bovenstad. Met een kabelbaan reis je van het ene naar het andere deel.
  • Waar je het mooiste strand van Madeira vindt? Op het eiland Porto Santo, dat voor de kust ligt en niet zonder reden het ‘gouden eiland’ wordt genoemd. Stap op een boot en plan een dagje
  • Ben jij een natuurliefhebber? Bezoek zeker de grotten van São Vicento. De grotten zijn ontstaan door een vulkaanuitbarsting duizenden jaren geleden en een bezoekje is superleuk en leerzaam. Door het museum dat erbij hoort leer je veel over het geologische proces.

Tips wat je nog meer kunt doen op Madeira

Vakantie Madeira tips: Funchal
Funchal is een echte aanrader tijdens een vakantie op Madeira

De beste reistijd voor Madeira

Madeira kent een mediterraan klimaat en dat betekent dat je kunt rekenen op warme zomermaanden (zonder bloedhitte!), een aangenaam voor- en najaar en koele, maar zeker geen koude winters.

De meest populaire maanden voor Madeira zijn april t/m juni. Het voor- en najaar is simpelweg de beste reistijd voor natuurliefhebbers; het eiland staat dan echt in bloei. En bovenal is het niet te warm voor een actieve en/of sportieve vakantie. Houd er wel mee dat het in april nog echt een stukje koeler is, de max. temperatuur is dan ca. 16 °C. In mei stijgt dit naar ca. 18 °C en in juni komt het kwik boven de 20 °C.

Liever nog een stukje warmer? Dan raden we je aan om in juli of augustus naar Madeira te gaan. Temperaturen van 25 °C zijn dan niet uitzonderlijk. En het fijne is; door de bijna altijd aanwezige wind voelt het zelden als stikheet.

De maanden september en oktober zijn te vergelijken met juni. Ideaal als je sunsnacken wilt afwisselen met het eiland ontdekken. Houd er wel rekening mee dat er vanaf oktober (t/m maart) meer regen valt.

Onze favoriete hotels op Madeira

Madeira herbergt een ruim aanbod aan hotels; van stijlvolle pareltjes tot budgetvriendelijke complexen. We zetten onze favorieten op een rij:

  • Persoonlijk service, comfortabele kamers, een riant zwembad en een sauna; bij Hotel Quinta da Bela Vista voel je je letterlijk in het (Portugese) zonnetje gezet. Het hotel is overigens gevestigd in een stijlvol gerestaureerd landhuis.
  • Hotel The Vine is een luxueus hotel in het historische centrum van de hoofdstad Funchal. Het designhotel beschikt over een geweldig dakterras met zwembad, een fenomenaal restaurant en een wellnesscentrum. Je kunt niet anders dan herboren terugkomen.
  • Klein, maar fijn. Dat is Caju Le Petit Hotel in Funchal. We hebben wel even getwijfeld of we hem zouden delen (we willen zelf natuurlijk ook nog een van de ca. 20 kamers kunnen boeken), maar konden je dit stijlvolle boutique hotelletje niet onthouden.
  • Altijd al in een roze hotel willen slapen? Dit is je kans! Midden in de bergen schittert het knalroze gebouw van 1905 Zino’s Palace . Het pareltje was vroeger de zomerresidentie van de familie Zino, nu zijn de deuren voor jou geopend.
  • Cristiano Ronaldo fans opgelet! De stervoetballer heeft in zijn geboorteplaats Funchal zijn eigen hotel geopend, Pestana CR7 Funchal. Dit designhotel op Madeira is een ideale plek voor Ronaldo-fans: overal waar je kijkt, is de voetballer te zien. En zijn uitspraak To be the best, you need the best is ook zeker van toepassing: dit hotel is hip & happening!
Vakantie Madeira tips: hotels
Pestana CR7 Funchal is een prachtig designhotel op Madeira

Vervoer op Madeira

Om veel van Madeira in een korte tijd te zien, raden we je aan een auto te huren. Dit kan bij ons eenvoudig tijdens boeking. Heb je dat niet gedaan & wil je alsnog een auto huren? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Lees alles over een auto huren op Madeira

Liever georganiseerd op pad? Er worden talloze excursies aangeboden ter plaatse. Zo is een boottocht om dolfijnen en walvissen te spotten een echte must-do. Er worden diverse eilandtours aangeboden, waarbij je op één dag een goede indruk krijgt van de highlights. Of wat dacht je van een wandeltocht door een van de vele valleien? Tot slot: vergeet niet de hoofdstad Funchal onder begeleiding van een gids te ontdekken. Een must voor cultuurliefhebbers!

Onze partner GetYourGuide heeft een ruim aanbod aan excursies. Boek ze vast voor vertrek om zeker te zijn van jouw plekje!
Vakantie Madeira tips: vervoer
Wij tippen een huurauto voor een vakantie op Madeira

Meer tips voor een vakantie op Madeira

Tot slot; nog een aantal extra Madeira-tips om alles uit jouw vakantie te halen:

  • Wil je met het hele gezin naar Madeira? Lees ons artikel Madeira met kinderen voor de juiste voorbereiding. Het eiland is kindvriendelijker dan vaak wordt gedacht!
  • We krijgen regelmatig de vraag hoeveel tijd je moet uittrekken voor Madeira. Dit is geheel afhankelijk van hoeveel je wilt zien. We adviseren minimaal een week. Mocht je veel willen zien, is 10-14 dagen beter.
  • Wil je met een huurauto het eiland ontdekken? Reserveer deze dan tijdig. Er is geen overschot aan huurauto’s en je wilt toch niet misgrijpen…

Zie jij door onze tips een Madeira-vakantie helemaal zitten? Dan rest je alleen nog een vakantie uit te zoeken of – als je dat al hebt gedaan – jouw koffer in te pakken. We wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *