Doen op Madeira

11x doen op het bloemeneiland Madeira

Bloemeneiland, drijvende tuin en eiland van de eeuwige lente. Het zijn enkele bijnamen die karakteriseren waar het op Madeira om draait: natuur! Veel mensen bezoeken het eiland dan ook om te genieten van de prachtige flora en fauna. Maar er is zeker meer te doen. Deze 11 dingen mogen in ieder geval niet op jouw lijstje ontbreken!

Madeira is onderdeel van Portugal en bevindt zich zo’n 1.000 km van de Portugese kust. Voordat de Portugezen het eiland bezetten was Madeira een onbewoond eiland. Nu kun je er – o.a. met dank aan het fijne klimaat – genieten van een zonovergoten en natuurrijke vakantie. En er is genoeg te doen op Madeira, op elk gebied. Kijk maar mee!

1. Wandelen door de zinderende natuur

Doen Madeira Wandelen natuurWil je een mooie wandeling maken door de pracht en praal van Moeder Natuur; op Madeira heb je de ultieme kans! Een groot deel van het eiland is beschermd gebied en je vindt er talloze tuinen en parken met prachtige flora en fauna.

Wie voor een beetje uitdaging gaat, zit ook zeker goed. Er zijn diverse bergen die beklommen kunnen worden. Dat kan gewoon met wandelschoenen, een speciale uitrusting is niet nodig. Zorg wel dat je stevige schoenen aantrekt, want een wandeling neemt makkelijk drie uur in beslag. De hoogste berg van het eiland is overigens Pico Ruivo met haar 1.862 m.

Bijzonder aan het eiland zijn de irrigatiekanalen, ook wel levada’s genoemd, die het landschap kenmerken. Deze strekken over het hele eiland om zo ook het droge zuiden van water te voorzien. Je zal ze regelmatig tegenkomen tijdens een wandeling.

2. Bezichtig de vulkanische grotten van São Vicente

Grotten zijn een mooi spektakel om waar te nemen! De grotten van São Vicente hebben een geheel eigen ontstaansgeschiedenis. Deze zijn namelijk tot stand gekomen tijdens een vulkaanuitbarsting vele duizenden jaren geleden. Aan de grotten zit een museum verbonden waar je meer kunt leren over dit geologische proces. Dit wordt gedaan d.m.v. verschillende interactieve voorstellingen.

3. Zwem tussen de lavarotsen

Doen op Madeira: natuurlijke zwembadenIn Porto Moniz kun je een unieke ervaring opdoen. Wanneer het tij hoog staat overstromen de lavarotsen waardoor er natuurlijke zwembaden ontstaan. Rondzwemmen tussen deze rotsen is toch net even wat anders dan in een zwembad. Zeker met het prachtige uitzicht op zee. Het fijne is dat bij deze ‘zwembaden’ allerlei faciliteiten aanwezig zijn.

4. Bakken op het strand

Al is het niet waar Madeira bekend om staat, je hebt wél de mogelijkheid het strand op te zoeken. Het kiezelstrand van Praia Formosa is een goed voorbeeld. Dit is het grootste openbare strand van het eiland. Er zijn tal van voorzieningen in de buurt en er is zelfs een boulevard met winkels en restaurants. In het oosten van Madeira is ook nog een natuurlijk zandstrand te vinden, São Lourenco. Daarnaast zijn er enkele kunstmatige stranden die zijn aangelegd met behulp van zand uit de Sahara, zoals Ribeira Brava.

5. Proef de Madeirawijn

Doen op Madeira: wijn drinkenMadeira staat niet alleen als eiland bekend, maar ook om haar gelijknamige wijn. Neem je een slok Madeirawijn dan kan je er donder op zeggen dat dit van het eiland komt. Deze wijn mag namelijk alleen deze naam dragen wanneer het op Madeira is gemaakt.

De Madeirawijn staat bekend om haar lange houdbaarheidsdatum. Dit heeft het drankje te danken aan het destilleerproces. De wijn is namelijk versterkt en meer alcohol zorgt voor een langere houdbaarheidsdatum.

6. Sla een paradijsvogelplant in op de markt van Funchal

De Marcado dos Lavradores is een grote markt in de hoofdstad Funchal. Er worden allerlei groenten en fruit aangeboden, maar ook de trots van Madeira, de Strelitzia. Ofwel de paradijsvogelplant. Met haar felle kleuren en gebogen vorm is het niet verwonderlijk dat de plant deze naam heeft gekregen!

7. Snuif cultuur in Funchal

Doen op Madeira: FunchalFunchal is voor meer goed dan slechts de markt. Het is de absolute hotspot van het eiland en heeft alles in huis voor cultuurliefhebbers. Eén van de must sees is het paleis van São Lourenço. Dit gebouw werd in de 15e eeuw opgericht en deed vroeger dienst als fort.

Een ander pareltje is de Kathedraal van Funchal (Sé do Funchal in het Portugees). Begin 16e eeuw rees dit bouwwerk uit de grond. Het vervulde destijds een religieuze rol en doet dat vandaag de dag nog steeds.

Vanuit Funchal heb je de mogelijkheid om met een kabelbaan naar verschillende locaties te gaan. Eén van de opties is een ritje naar de Madeira Botanical Gardens. In deze tuin van 35.000 m2 kun je wederom de rijkdom aan flora en fauna aanschouwen.

8. Ontdek het gouden eiland

Porto Santo. Het staat ook wel bekend als het gouden eiland en behoort tot Madeira. Waar Madeira vooral om groen draait, voert goud zand de hoofdtoon op Porto Santo. Diverse boten varen naar het eiland om ’s avonds weer terug te keren. Dit is extra leuk, omdat je tijdens jouw tocht walvissen en dolfijnen kunt spotten!

Op Porto Santo kan je behalve bakken ook golfen. Er is namelijk een golfbaan op het eilandje aangelegd. Vanaf Porto Santo ontdek je tevens de Atlantische Oceaan. Duiken en snorkelen; het kan hier allebei!

9. Proef de regionale specialiteiten

Doen op Madeira: specialiteitenDe keuken van Madeira doet zeker niet onder aan andere keukens. Een van de specialiteiten van dit eiland is de Bolo do Caco. Dit is een soort brood dat behalve meel ook zoete aardappel bevat.

Een andere typische lokale specialiteit is de Espetada em Pau de Lauro. Dit is letterlijk een gespietst stuk rundvlees. Bestel je deze in traditionele glorie dan krijg je de Espetada op een laurierstok gepresenteerd. Het bijzondere aan dit gerecht is dat het met regelmaat aan tafel bereid wordt. Zo zie je exact hoe de koks te werk gaan om het rundvlees aan de stok te rijgen.

Meer een visliefhebber? Bestel dan een espada. Dit is een zwarte degenvis die op Madeira zelf wordt gevangen. De vis zoekt vaak de diepte van het water op, dus het vissen gebeurt ook in de diepte van de oceaan.

10. Spot de vogels

Het maakt niet uit of je een vogelspotter bent of niet, op Madeira kom je ongetwijfeld vogels tegen die je aandacht zullen trekken. De groene kanarie is de bekendste vogelsoort, maar er zijn wel meer tropische vliegers te vinden. Het eiland is namelijk het thuis van zo’n 200 vogelsoorten, zoals valken en buizerds. Dit zijn echter niet de enige hoogvliegers. Op Madeira komen ook vleermuizen voor.

11. Verblijf in luxe op Madeira

Doen op Madeira: verblijf luxeDe natuur is al een waar paradijs, maar wanneer je daar een luxe hotel bij optelt, kan jouw vakantie niet meer stuk! Quinta do Lorde biedt comfort en weelde.

Dit hotel, opgezet als een klein dorp met diverse villa’s verspreid over het terrein, heeft een ligging aan de kust en beschikt over ruime zwembaden. Relaxen doe je in het wellnesscentrum waar massages en behandelingen kunnen worden geboekt.

Een verblijf in dit hotel is compleet wanneer je o.b.v. all inclusive boekt en onbeperkt geniet van ontbijt-, lunch- en dinerbuffet, snacks en drankjes.

Ben je verkocht, maar zoek je nog een fijne locatie? Bekijk ons volledige aanbod of scherpe last minutes en vlieg naar het adembenemende Madeira. Genoeg te doen!

OVER DE AUTEUR

Marieke

Ik ben gek op reizen én schrijven. Ik heb al flink wat van Europa gezien, maar ben nog lang niet klaar met de wereld verkennen. Ik neem je mee naar de mooiste plekken op de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *