Reisgids Lissabon

Reisgids Lissabon; 4 dagen in deze geweldige stad

Lissabon is één van de leukste steden in Europa. De gastvrije Portugezen ontvangen je met open armen, er is veel te zien én je kan er heerlijk eten. Wil je zoveel mogelijk uit je stedentrip halen? We hebben een handige reisgids voor Lissabon gemaakt. Zo ga je na 4 dagen – net als wij – met een grote liefde voor de Portugese hoofdstad naar huis.

Nog geen stedentrip naar Lissabon geboekt?Bekijk ons aanbod

Dag 1 – Vliegen & een eerste indruk

Vind je het niet erg om een wekker te zetten voor een vakantie? Kies – als het mogelijk is – voor een vroege ochtendvlucht. In het vliegtuig doe je een korte powernap of leer je wat Portugese woordjes (vinden de locals leuk). Na ca. 3 uur kom je aan in Portugal. Waar je direct nog wat extra vakantietijd wint; het is een uurtje eerder.

Lisbon Portela Airport – de luchthaven van Lissabon – ligt ca. 7 km buiten de stad. Taxi’s en (airport)bussen rijden rechtstreek naar het centrum. Pak je de metro dan moet je meestal – afhankelijk van waar je verblijft – een keer overstappen.

Drop je bagage bij het hotel en maak je klaar om de stad te ontdekken. Lissabon wordt ook wel de ‘Stad van de Zeven Heuvels’ genoemd en staat bekend om de smalle straten met kleine tegeltjes. Trek dus vooral een paar comfortabele schoenen aan. Ongemerkt ga je vandaag best wat meters afleggen.

The One Palacio da Anunciada, LissabonIn het centrum is het heerlijk vertoeven bij The One Palacio da Anunciada. Het luxe hotel is gevestigd in een 16e-eeuws paleis waarin oude details behouden zijn gebleven. Pak je rust in de paleistuinen, bij het zwembad of in het wellnesscentrum.

De eerste dag in Lissabon staat in het teken van acclimatiseren en een beeld krijgen van de stad. En waar kan dat nou beter dan van bovenaf? Voor een van de tofste uitzichtpunten nemen we mee naar Castelo de São Jorge.

Het imposante kasteel is door de ligging op de hoogste heuvel van de stad (ca. 110 meter) niet te missen. Bij het uitzichtpunt geniet je van weids uitzicht over het centrum en de rivier de Taag. Zie jij al een paar hotspots die je de komende dagen van dichtbij wil bewonderen?!

Nu je er toch bent kan je ook direct een kijkje nemen binnen de vestigingsmuren van het koninklijke kasteel. Tip; bestel vooraf alvast de tickets via onze partner GetYourGuide. Scheelt je weer wachten!

Daarna is het tijd om de rest van Alfama te ontdekken. De voormalige visserswijk is een van de oudste en meest fotogenieke wijken van Lissabon. Het staat bekend om de nauwe straatjes en gekleurde huizen die samen net een doolhof vormen (waar verdwalen overigens wél leuk is). Wandel onder de wapperende was en vrolijke vlaggetjes door en geniet van de sfeer. Stop onderweg bij de kathedraal Sé (ook wel de Igreja de Santa Maria Maior genoemd) en het Mosteiro de São Vicente de Fora (een 16e-eeuws klooster).

Alfama is ook de plek waar de muziekstijl fado is ontstaan. Zeker ’s avonds wordt er veel opgetreden bij restaurants en op straat. Kijk dus niet gek op als je opeens hard gezang uit een straatje hoort komen. Benieuwd naar de geschiedenis? Op de eerste dag in Lissabon kan je ook het Fadomuseum bezoeken.

Reisgids Lissabon - Alfama

Dag 2 – Fietsen & struinen door Belém

Ondanks de heuvels is fietsen populair onder toeristen in Lissabon. Onze partner Baja Bikes heeft daar wat op gevonden. Hun highlights tour begint boven in de stad (bij park Eduardo VII) en leidt je naar het lagergelegen deel Belém. Je kuitspieren zullen je dankbaar zijn!

Tijdens de ca. 3,5 à 4 uur durende fietstour neemt een ervaren gids je mee op pad. Onderweg zie je o.a. de pleinen Praça do Comércio, Praça da Figueira en Praça Marquês do Pombal. Extra pluspunten voor de Portugese snack die je tijdens de tour krijgt.

Wil je eens wat anders dan fietsen tijdens een stedentrip? Kies voor een segway tour door Lissabon. Met een ervaren gids rijd je door de stad. Onze partner GetYourGuide biedt verschillende tours aan.

Nu je toch in Belém bent kan je er maar het beste alles uithalen! Vroeger was de wijk een vissersdorpje en het vertrekpunt van Portugese ontdekkingsreizigers. Er herinnert nog veel aan die tijd. Welke bezienswaardigheden je niet mag missen?

  • Langs de Taag schittert de Torre de Belém, een groot verdedigingswerk met torentjes. Het is zo bijzonder dat het zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Met een ticket kan je omhoog klimmen.
  • Padrão dos Descobrimentos is een meer dan 50 meter hoog monument ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers. Kijk maar eens of je Hendrik de Zeevaarder en Vasco da Gama kan herkennen tussen de beelden.
  • Over ontdekkingsreizigers gesproken; het Mosteiro dos Jerónimos was vroeger een belangrijke plek voor hen. Ze bezochten dit enorme kloostercomplex vaak voor of na hun reis. Het is extra bijzonder door de enorme oppervlakte en gotische Manuelstijl. Bezoek ook direct de prachtige kloostertuin en de naastgelegen kerk.
  • De botanische tuin van Belém – Jardim Botânico de Ajuda – is een beetje verstopt. Het werd in 1768 aangelegd en is daarmee de oudste tuin van Portugal. Tof om te zien!

Heb je ’s morgens niet gefietst? Dan raden we aan alsnog een paar fietsen te huren. Het is heerlijk om langs de Taag te trappen met de wind door je haren. Ook kun je in Belém dan eenvoudig van de ene naar de andere bezienswaardigheid hoppen. Laad tussendoor je eigen batterijen even op met um bica (een soort sterke espresso).
Reisgids Lissabon: Torre de Belém

Er is geen betere plek om Pastéis de Belém (ook wel bekend als Pastel de Nata) te proeven dan in deze wijk, waar de lokale zoetigheid met deeg en puddingroom is ontstaan. Om precies te zijn in het Jerónimos klooster. Alleen Fábrica dos Pastéis de Belém heeft het originele recept. Zij kochten in 1834 het recept van de monniken. Een must-visit!

Dag 3 – Een rondje door de wijken

De eerste dag heb je de historische wijk Alfama al doorkruist, vandaag gaan we de wijken eromheen verkennen. We beginnen op het Rossio plein dat je herkent aan het golvende mozaïekpatroon op de grond. Dit centrale punt verbindt de wijken Bairro Alto, Chiado en Baixa.

Het makkelijkste is om te beginnen in de wijk Baixa. Hier zijn de kleine straatjes na een aardbeving in 1755 vervangen door rechte straten en grote pleinen. Heel anders dan in het oude deel! Flaneer over de Rua Augusta naar de grote triomfboog (de Acro da Rua Augusta). Achter de boog ligt het vierkante plein Praça do Comércio. Met een paar stappen sta je bij de Taag, waar je nog even verder kan flaneren langs het water.

Tijd om het hogerop te zoeken in Lissabon! De Elevador de Santa Justa – een lift van wel 45 meter hoog – verbindt Baixa met de hoger gelegen wijk Chiado. Koop een kaartje en laat je in no time afzetten op het Carmoplein. De grootste must-see in Chiado is Convento da Ordem do Carmo (het Carmoklooster). Daarna blijven we nog even in de bovenstad voor een rondje door de oude wijk Graça. Neem zeker een kijkje bij Igreja da Graça en de bijhorende tuin. Aan uitzichtpunten ook hier geen gebrek!

Zere voeten of zin in een beetje actie? Maak een ritje met een tuk-tuk. Ze rijden door de hele stad en zetten je net als een taxi af waar je wil. Stap op een chauffeur af en laat je rondsjezen door de kleine straatjes. Plezier gegarandeerd!

Ga aan het eind van de middag naar Bairro Alto. Deze wijk is ‘s avonds een van de gezelligste van Lissabon. Strijk neer bij een bar om te proeven van Portugese wijnen of biertjes. Een bijzonder adresje is The Old Pharmacy, wat vroeger een apotheek was. In de kasten staan nu flessen wijn. Zoek daarna een uitzichtpunt op en geniet van de zonsondergang. Daarna speelt het leven zich af op de straten en in de uitgaansgelegenheden. Dansen maar!

Reisgids Lissabon - bovenstad

Dag 4 – De minder bekende plekken van Lissabon

Je hebt al heel wat bekende highlights gehad de afgelopen dagen. Toch hebben we nog genoeg tips voor deze reisgids Lissabon. Neem op de vierde dag – afhankelijk van hoeveel tijd je hebt – een kijkje bij deze bijzondere plekken;

  • De naam van deze wijk ken je misschien niet, de brug die er ligt waarschijnlijk wel. We hebben het over de havenwijk Alcântara en de Ponte 25 de Abril. De enorme brug staat op heel veel foto’s van Lissabon en lijkt op de Golden Gate Bridge in San Francisco. Nog een must-see in Alcanâtra: de LX Factory. Het is een creatieve hub met tal van (vintage) winkels en (vegetarische) eettentjes.
  • Cais do Sodré is een hippe wijk aan de Taag. Het meest gefotografeerde stukje is Rua Nova do Carvalho. Logisch; de straat is felroze en boven je hoofd hangen kleurrijke parasolletjes. Voor een vullende lunch ga je naar de foodhall Mercado da Ribeira.
  • Heb je nog tijd over? Stap bij Cais do Sodré op een ferry en vaar mee naar de overkant van de Taag. Je komt uit bij Cacilhas (Almada). Must-visit is Cristo-Rei (Christus Koning); een Jezusbeeld dat tot 110 meter hoogte komt. Even met de lift omhoog en je wordt getrakteerd op mooi uitzicht!

De stappenteller heeft waarschijnlijk overuren gedraaid de afgelopen dagen. Strijk voor je terug moet naar de luchthaven nog even neer op een terras om alle indrukken op je in te laten werken.

Reisgids Lissabon: Cristo-Rei & Ponte 25 de Abril

Verblijf je langer in Lissabon?

Er is nog veel meer te beleven en doen in de stad! Je kan dus gerust langer dan 4 dagen in Lissabon verblijven. Zeker als je eropuit trekt langs de Costa de Lisboa. We sluiten deze reisgids voor Lissabon af met extra tips voor als je 5, 6 of zelfs 7 dagen blijft.

  • Heb je nog ruimte in je koffer? Tijd om te shoppen! De bekende winkelstraten zijn Rua Augusta en Rua do Carmo. Echte shopaholics kunnen buiten het centrum naar Amoreiras Shopping Center (het eerste overdekte winkelcentrum van de stad) of Centro Colombo (een van de grootste winkelcentra van het land).
  • Voetbalfans tippen we een tour door het stadion van SL Benfica, Estadio da Luz. Er zijn tickets te koop inclusief bezoek aan het SL Benfica Museum.
  • Ontdek het culinaire leven van Lissabon! Ga bijvoorbeeld wijn proeven, boek een foodtour of kijk naar de mogelijkheden voor een kookworkshop. Hier vind je verschillende opties.
  • Wil je tijdens je stedentrip in Lissabon een beetje relaxen? Tijd om de stranden in de omgeving te verkennen! Handdoek, zonnebrand en boekje in de tas en je kan overal neerstrijken. Aanraders zijn de badplaatsen Costa da Caparica, Estoril en Cascais.
  • Cultuurliefhebbers maken een dagtrip maken naar Óbidos. Het ligt op ca. 1 uur rijden van Lissabon en is een van de best bewaarde vestigingssteden in Portugal. In de pittoreske straatjes snap je direct waar de bijnaam ‘witte stad’ vandaan komt.
  • Sprookjes worden werkelijkheid in Sintra. Het voelt net alsof je een andere wereld binnenstapt. Allereerst door de locatie; op een hoge berg op ca. 30 km ten westen van Lissabon. Je struint er langs kleurrijke kastelen en paleizen (mooi van buiten én binnen), sfeervolle pleinen en mooie tuinen. Wij snappen wel dat de koning Sintra ooit aanwees als zijn zomerresidentie!

In deze blog geven we alvast een voorproefje op het kleurrijke Sintra
Reisgids Lissabon - Uitzicht Taag

Hotel-reisgids voor Lissabon

Ben je nog op zoek naar een hotel voor jouw stedentrip naar Lissabon? Een reisgids is natuurlijk niet compleet zonder onze persoonlijke aanraders:

  • Jupiter Lisboa Hotel heeft een ideale ligging voor een actieve stedentrip en dankzij het zwembad op het dakterras kun je er goed ontspannen na een dag slenteren langs alle bezienswaardigheden.
  • Een stedentrip in Lissabon is bij voorbaat al geslaagd als je verblijft in Hotel Inn Rossio. Dit eenvoudige hotel heeft een centrale ligging midden in de stad. De kamers zijn comfortabel en schoon, maar daar zul je – met zoveel moois binnen handbereik – weinig tijd doorbrengen.
  • Hotel Borges Chiado is geopend in 1884 en daarmee het oudste hotel in Lissabon. Het hotel (met authentieke details) heeft een centrale ligging in de Portugese hoofdstad en biedt comfortabele kamers, een prachtige ontbijtruimte en een fitnesscentrum. Dat wordt een fijne stedentrip!
  • The 7 Hotel ligt in de moderne wijk Baixa-Chiado in hartje Lissabon. Loop ’s ochtends meerdere rondjes langs het ontbijtbuffet en ga daarna met een goed gevulde maag op pad. Loop in no time naar verschillende bezienswaardigheden of vraag het vriendelijke receptiepersoneel om advies over leuke excursies.
  • H10 Duque de Loule is gevestigd in een prachtig pand met typische Portugese details. Maar vergis je niet! Van binnen is he hotel übermodern ingericht. En check vooral het dakterras!

Kun jij niet wachten tot jouw stedentrip begint? Met deze reisgids voor Lissabon ga je in ieder geval goed voorbereid op pad. Veel plezier, of zoals de Portugezen zouden zeggen divirta-se!

OVER DE AUTEUR

July

Nieuwe plekken ontdekken - zowel bekend als onbekend - is een van de leukste dingen om te doen. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter combineer ik mijn passie voor schrijven en reizen. En er zijn nog zó veel bestemmingen die ik wil bezoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *