Wijken in Lissabon

Lissabon van wijk tot wijk

Hoe je Lissabon in een korte tijd het best kunt verkennen? Van wijk tot wijk! Zo begin je niet alleen gestructureerd aan je stedentrip, je zal ook na elke wijk in een ‘nieuwe wereld’ belanden met haar eigen charme. Jonge wijken, culturele wijken, hippe wijken; je vindt het allemaal in de Portugese hoofdstad.

Modern winkelgenot en terrashoppen in de wijken Baixa & Rossio

wijken Lissabon: barrio baixaDe wijken Baixa en Rossio worden samen ook wel de benedenstad van Lissabon genoemd. Doordat veel wijken uitmonden in dit gebied wordt het daarnaast gezien als het hart van de stad.

De brede straten, die kaarsrecht langs elkaar lopen komen uit op diverse pleinen, Rossio-plein, Praça do Cómercio en Restauradores. Aan en rondom de pleinen vind je terrassen, winkels én de beste hotels van Lissabon. Aan Restauradores plein vind je bijvoorbeeld het luxe vijfsterren Hotel Avenida Palace. Een aanrader wanneer je van luxe, ambiance en een hoog serviceniveau houdt.

Een ander prachtig plein is Praça do Cómercio, welke ook wel het paleisplein wordt genoemd. Ruim twee eeuwen lang stond hier het Koninklijk paleis. Stond ja, want door de aardbeving in 1755 is deze helaas vernietigd. Toch is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan dit plein; je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht over de Taag. En bij mooi weer kun je hier pootje baden of een lekker boekje lezen op de trappen aan de Taag.

Handig! Op de pleinen vind je ook diverse metrohaltes vanwaar je gemakkelijk de andere wijken in Lissabon kunt bereiken.

wijken lissabon: santa justaOok aan cultuur geen gebrek in Baixa. Je vindt in de wijk o.a. de beroemde Elevador de Santa Justa, een lift van de hand van een leerling van Eiffel. Hoe je dit kunt zien? Aan het smeedwerk. Deze komt overeen met de bekende Eiffeltoren in Parijs welke gemaakt is door meneer Eiffel zelf.

Middeleeuwse tijden herleven in de wijken Alfama, Castelo & Graça

Nog meer cultuur vind je in de wijk Alfama en de nabijgelegen wijken Castelo & Graça. Deze wijken stammen uit de middeleeuwen en hebben de verwoestende aardbeving in 1755 wél overleefd. In tegenstelling tot Baixa en Rossio lopen hier de straten verre van recht en overzichtelijk. Het lijkt hier eerder een doolhof. Maar wees niet bang, verdwalen zal je niet snel. Slenter door de wijk en geniet van de schilderachtige witte huisjes, ijzeren balkons en het wasgoed dat boven de straten droogt. Het levert prachtige plaatjes op.

Hoe je in Alfama komt? Met tram 28. Dit populaire gele trammetje wurmt zich door de straatjes van Alfama. Het is soms letterlijk wurmen, want de straatjes zijn hier heel smal. Soms zo smal, dat je moet hopen dat je als voetganger niet omver gereden wordt. Sta ook niet gek te kijken als de tram niet meer verder rijdt, want het kan zijn dat er een auto geparkeerd staat op de trambaan.

Veel mensen pakken tram 28 niet alleen vanwege de geweldige authentieke ervaring, maar ook om de bekende Castelo de São Jorge te bezoeken. Dit kasteel, met o.a. een prachtig uitzicht, zie je – dankzij de ligging op een 110 m hoge heuvel – vanuit elke wijk in Lissabon. Ondanks dat het kasteel door, wederom, de aardbeving in 1755 grotendeels werd verwoest, is een deel gerestaureerd en loont het de moeite om de klim naar het kasteel te maken.

Alfama staat daarnaast bekend om de fado, oftewel de Portugese volksmuziek. In de wijk vind je dan ook het fado museum. Uiteraard kun je ook genieten van fado in veel barretjes.

Uitgebreid nachtleven in Bairro Alto & literair hart Chiado

De leukste wijk voor het avond- nachtleven in Lissabon is toch wel Bairro Alto. Het is even een klim – Bairro Alto betekent niet voor niets hoge wijk – maar de gezelligheid komt je direct tegemoet. Als je mazzel hebt, rijdt er nog een trammetje tussen Bairro Alto en Baixa waar je al voor € 3,60 twee ritjes kunt maken. Een andere optie is om gebruik te maken van de eerder genoemde Elevador de Santa Justa. In principe vind je hier, op een paar kerkjes en uitzichtpunten na, niet heel veel bijzondere toeristische activiteiten. Maar toeristen komen wél graag naar Bairro Alto vanwege het uitgebreide nachtleven en de gezellige restaurantjes.

En de wijk Chiado dan? Dit is het literaire hart van Lissabon met diverse boekwinkels en artistieke cafés. Vooral de Lissabonners zelf komen graag naar deze wijk.

Pastéis de Nata in Bélem

Belém ligt buiten het centrum van Lissabon en is daardoor niet makkelijk te voet te bereiken. De tram biedt echter mogelijkheden. Pak tram 15 op Praça do Cómercio en ga naar Belém. Dit is de wijk waar vele zeehelden en ontdekkingsreizigers hun tochten over de wereldzeeën begonnen. Vroeger was Belém dan ook een klein vissersdorp. Tegenwoordig is dit centrum uitgegroeid tot een van de meest monumentale en historische wijken van Lissabon.

wijken in Lissabon: Torre de BelémMosteiro de Jerónimos en de Torre de Belém zijn twee oude monumenten die vandaag de dag nog steeds erg populair zijn onder de toeristen. Deze twee monumenten staan beide op de UNESCO Werelderfgoedlijst genoteerd. Vanuit de toren heb je uitzicht over de rivier de Taag met de mooie brug Ponte de 25 Abril en het Cristo Rei (Jezusbeeld) welke aan de overkant van de Taag ligt. Ook museumliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Belém. Breng een bezoek aan het Scheepvaart Museum, Nationaal Archeologisch Museum of het Museu Nacional dos Coches, een museum vol met prachtige koetsen).

Een typisch Portugees lekkernij? Dat is toch wel de Pastéis de Nata. Laat Belém nu een winkel, Fábrico dos Pastéis, hebben waar ze vers worden gemaakt en waar menigeen voor in de rij gaat staan. Deze winkel met blauwe tegeltjes is door de mensenmassa niet te missen. Echter worden ze in Belém Pastel de Belém genoemd. Laat je niet verwarren, want beide zijn gewoon heerlijke romige, zoetige, knapperige en volle gebakjes.

Deze wijken in Lissabon zijn wat ons betreft echt een must see. Mocht je eerder in de Portugese hoofdstad zijn geweest dan horen we graag jouw favoriet!

 

Over de auteur

Anouk

Anouk werkt bij dé VakantieDiscounter als product specialist. Ze vindt het heerlijk om te reizen en vervolgens haar ervaringen te delen en (hopelijk) jullie te enthousiasmeren!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *