• Boek gemakkelijk online
 • Géén boekingskosten
 • 7 dagen per week geopend

Struin door prachtige authentieke wijken

Beklim de heuvel naar Castelo de São Jorg

Per tram naar gave bezienswaardigheden

Voel het Portugese zonnetje op jouw bol

Welkom in Lissabon

Denk je bij Portugal aan zand, zee & zon? Dan heb je duidelijk nog geen kennis gemaakt met de Portugese hoofdstad Lissabon. De stad herbergt charmante wijken met elk hun eigen karakter en talloze bezienswaardigheden. Ideaal voor een zonnige stedentrip of een korte vakantie!

Lissabon is de hoofdstad van Portugal. De stad ligt op zeven heuvels in het westen van het land. Volgens de legende werd Lissabon rond 1200 voor Christus gesticht door de Griekse held Odysseus en het is dan ook niet verrassend dat je er veel cultuur vindt. Gek eigenlijk dat het vaak niet in één adem wordt genoemd met steden als Rome en Barcelona. Dit heeft echter wel één groot voordeel; je kunt hier nog – nu in elk geval wel nog, wacht niet te lang – voordeliger naar afreizen.

Een vakantie naar Lissabon is goed te doen, ook als je maar kort weg wilt. De Portugese stad ligt namelijk op slechts 2 uur vliegen vanaf Nederland. Eenmaal aangekomen in de stad voel je je alsof je in een andere wereld bent. De vele prachtige gebouwen en pittoreske wijkjes die je hier kunt vinden, laten je een stukje van de rijke historie van de stad zien.

De mooiste wijken van Lissabon

Het meest bekende beeld van Lissabon; het gele trammetje door de smalle straatjes. Deze vind je in de haast romantische wijk Alfama. Verblijf – of wandel – je hier tijdens jouw vakantie in Lissabon dan kun je rekenen op een doolhof aan straatjes met schilderachtige witte huisjes en ijzeren balkons met drogende was.

De leukste wijk voor het avond- nachtleven in Lissabon is Bairro Alto. Je vindt er weinig bekende bezienswaardigheden (op een enkele kerk en uitzichtpunten na), maar wel gezellige restaurantjes, barretjes en discotheken. Je bereikt de hooggelegen wijk (Bairro Alto betekent hoge wijk) per tram of lift (!) vanaf de wijk Baixa.

Baixa vormt samen met Rosso de benedenstad. Veel wijken komen uiteindelijk uit in dit deel van de stad en daardoor wordt het gezien als het hart van de stad. Hier tref je geen smalle straatjes zoals in Alfama, maar wel mooie pleinen en brede straten.

Niet te missen bezienswaardigheden!

Waar je tijdens jouw vakantie in Lissabon geniet van het mooiste uitzicht? Ga naar Castelo de São Jorg, waarvan de eerste steen al in de 6e eeuw werd gelegd. Tram 28 (het gehele trammetje) is een unieke ervaring, maar dat geldt ook voor een ritje in de Elevador de Santa Justa. Deze verbindt de beneden- met de bovenstad.

Zoals het een echte Europese stad betaamt, heeft ook Lissabon haar eigen foodmarkt/-hallen; Mercado Da Ribeira Nova. Dit immense gebouw bestaat uit twee delen. In het ene deel kun je je verse boodschappen kopen, in het andere deel kun je genieten van een breed aanbod aan lekkernijen bij de diverse eettentjes en barretjes.

De levendige winkelstraat Rua Augusta wordt gekenmerkt door – uiteraard – eindeloos veel winkels, maar ook door met mozaïek betegelde trottoirs, straatartiesten en gezellige terrasjes. De straat eindigt met de triomfboog Arco da Rua Augusta, die toegang biedt tot het enorme plein Praça Do Comércio aan de Taag.

Liever cultuur snuiven?

Lissabon herbergt tal van historische gebouwen. Het summum daarvan is de kathedraal van Lissabon, die door de Portugezen Igreja de Santa Maria Maior wordt genoemd. Door diverse aardbevingen in het verleden is er een bijzondere mix van bouwstijlen ontstaan.

Andere oude, maar mooie, gebouwen die je op je lijstje dient te zetten zijn o.a. Mosteiro dos Jerónimos (het Hiëronymietenklooster), Torre de Belém, de 14e eeuwse Convento do Carmo en de Igreja de São Roque (met name de binnenkant is bijzonder mooi).

Interessante musea zijn het Museu Nacional de Arte Antiga (Nationaal Museum van de Oude Kunst) en het Museu Nacional do Azulejo. In deze laatste leer je alles over die bijzondere blauwe tegeltjes die je zo vaak zult spotten in Lissabon. Neem er eentje mee naar huis, het is dé perfecte souvenir van jouw vakantie in Lissabon.

Weer & klimaat

 • JAN
  15 max 5 uur
  14 dgn
  16
 • FEB
  16 max 5 uur
  12 dgn
  17
 • MRT
  18 max 7 uur
  12 dgn
  16
 • APR
  19 max 8 uur
  10 dgn
  16
 • MEI
  24 max 9 uur
  7 dgn
  18
 • JUN
  27 max 10 uur
  5 dgn
  19
 • JUL
  30 max 11 uur
  1 dgn
  20
 • AUG
  30 max 11 uur
  1 dgn
  21
 • SEP
  27 max 9 uur
  5 dgn
  22
 • OKT
  23 max 7 uur
  10 dgn
  20
 • NOV
  18 max 5 uur
  11 dgn
  19
 • DEC
  15 max 5 uur
  13 dgn
  18
Bron: KNMI Climate