Authentiek Alfama: Lissabon

Ontdek authentiek Alfama, de oudste wijk van Lissabon

Ben jij van plan om binnenkort naar Lissabon te gaan? Dan mag je Alfama, de oudste wijk van de Portugese stad, absoluut niet overslaan. Je geniet hier van schilderachtige straatjes, barretjes met fadomuziek en culturele pareltjes. Wij nemen je mee door deze wijk!

Alfama in een notendop

Ontdek authentiek Alfama, LissabonDe wijk Alfama bestaat al sinds de middeleeuwen. Dat de wijk nog bestaat, is op zich al een klein wonder te noemen. Een grote aardbeving in 1755 heeft in Lissabon veel schade aangericht, maar niet in Alfama. Dat alleen al maakt de wijk bijzonder om te bezoeken!

Je kunt Alfama vanuit het centrum bereiken per tram, maar ook te voet ben je er binnen no time. De wijk bestaat uit een labyrint van smalle straatjes, mooie poortjes en pittoreske doorkijkjes. Tijdens het wandelen kijk je je ogen uit: veel gebouwen zijn gekleurd of bevatten authentieke mozaïek. Wasgoed hangt dwars door de straten, op de balkons staan prachtige plantjes… Je kunt er heerlijk wegdromen! Toe aan verkoeling na al dat gewandel? Neem plaats op één van de terrasjes van Alfama. Drink een drankje, eet iets lekkers en ga vooral mensen kijken.

Trek wel je sneakers aan wanneer je Alfama bezoekt; de straatjes zijn behoorlijk steil! Gelukkig kun je ook regelmatig via een trap omhoog lopen.

Luisteren naar Fadomuziek

Ontdek authentiek Alfama, LissabonAlfama wordt gezien als dé plek waar de Portugese fadomuziek is ontstaan. Wanneer je de wijk bezoekt, is het dan ook een absolute must om ergens naar deze melancholische muziek te gaan luisteren. Er zijn diverse fadorestaurants, -cafés en -bars te vinden. Genoeg plek om plaats te nemen en van de muziek te genieten!

Wanneer je ’s avonds door de straatjes van Alfama loopt, kun je meegenieten van de live muziek die binnen ten gehore wordt gebracht. Ook als je geen Portugees spreekt, kun je door de prachtige klanken van de zanger(es) in grote lijnen begrijpen wat er gezongen wordt.

Wil je meer te weten komen over deze muziekstijl? Dan kun je terecht in het Fadomuseum. Je leert zowel over de geschiedenis van de fadomuziek als over hoe het tegenwoordig ten gehore wordt gebracht. Een absolute aanrader!

Uitgebreid cultuur snuiven

Ontdek authentiek Alfama, LissabonIn Alfama kunnen cultuurliefhebbers hun hart ophalen. Zo is de kathedraal Santa Maria Maior de Lisboa, één van de oudste gebouwen van Lissabon, een aanrader om te bezoeken. Ook de Santa Engrácia kerk is een bekende plek in Alfama. Rond deze kerk wordt wekelijks een vlooienmarkt georganiseerd.

Nog meer cultuur snuiven? Bezoek dan Castelo de São Jorge, dat op een 10 meter hoge heuvel in Alfama ligt. Het kasteel is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Lissabon. De fundamenten van dit kasteel dateren al uit de 6e eeuw voor Christus! Door de aardbeving van 1755 heeft het gebouw veel schade opgelopen, maar in de vorige eeuw is het kasteel gerenoveerd.

Met name de kasteelmuren zijn indrukwekkend om te zien. Wanneer je een kaartje koopt om het kasteel te bezoeken, kun je vanaf de muren genieten van een prachtig uitzicht over Lissabon. Het kasteel beschikt daarnaast over mooie binnenplaatsjes, die zich perfect lenen voor een pauze tijdens je dag struinen door Alfama. Neem plaats op een bankje, relax op een grasveld of bestel een verkoelend drankje bij één van de eettentjes. In de aanwezige winkeltjes scoor je gegarandeerd een originele souvenir!

Een selectie uit onze hotels nabij Alfama

Ben jij overtuigd en kun je niet wachten om Alfama te bezoeken? Wij selecteren de mooiste hotels, op loopafstand van de wijk, voor je:

  • Op ca. 10 minuten lopen vanaf Alfama vind je Turim Terreiro do Paco Hotel. Maak hier gebruik van gratis WiFi, proef Portugese specialiteiten in het het à la carte restaurant en bestel een lekker drankje aan de bar. Je bent van alle gemakken voorzien!
  • Nog een topper in het centrum van Lissabon is Pousada de Lisboa. In dit luxe hotel kom je na je dag struinen door de Alfama tot rust in het wellnesscentrum en het binnenbad. Sportievelingen kunnen zich in het zweet werken in de fitnessruimte. Naast dit alles maak je ook nog eens gebruik van gratis WiFi!
  • Drankjes drinken terwijl je geniet van een prachtig uitzicht over Lissabon? Dat kan op het dakterras van Portugal Boutique City Hotel. Een 24-uurs receptie, twee restaurants en gratis WiFi zijn andere hotelfaciliteiten.

Zie jij jezelf al dwalen door de schilderachtige straatjes van Alfama en wil je nog meer keus uit hotels in Lissabon? Bekijk dan ons volledige aanbod. We wensen je alvast veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Emma

Ik heb een grote passie voor schrijven en een grote liefde voor reizen. Met mijn blogartikelen wil ik jou inspireren om je koffer te pakken en op reis te gaan! Of dit nu in Europa is of daarbuiten...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *