Sintra Portugal: kasteel

Sintra: waarom je deze sprookjesbestemming in Portugal niet mag missen

Het is niet moeilijk te bedenken waarom de koning Sintra ooit uitkoos als zijn zomerresidentie. Dit pareltje ligt ver weg van de rook van Lissabon! Maar wat kun je nu verwachten van Sintra? Steile steegjes, kleine terrasjes, prachtige paleizen (o.a. het kleurrijke Palácio da Pena) en een kasteel.

Sintra in een vogelvlucht

Sintra is een relatief klein – maar vergis je niet, er is genoeg te doen! – plaatsje ten westen van Lissabon. Door de relatief korte afstand (ca. 30 km) is de plek populair voor een dagtripje vanuit de Portugese hoofdstad.

Sinds 1995 is Sintra UNESCO Werelderfgoed en dat is niet voor niets. Het plaatsje, dat op 200 m hoogte ligt, heeft een aantal bijzondere bezienswaardigheden in huis. We nemen je mee langs de meest belangrijke kastelen, paleizen én meer.

De bezienswaardigheden van Sintra

Sintra, Portugal: Palácio Nacional de SintraHoewel veel mensen denken dat Sintra ‘slechts’ een kasteel is, is dit het niet. Het is een plaatsje, waar je o.a. een kasteel vindt, maar ook prachtige paleizen. We zetten op een rij wat je hier écht niet mag missen:

  • Een van de paleizen die Sintra herbergt is Palácio Nacional de Sintra. Je vindt dit paleis, dat in opdracht van koning João in de 14e eeuw werd gebouwd, in het centrum van Sintra. In de 16e eeuw breidde koning Manuel I het paleis uit met elementen in de Moorse stijl. Tot aan ver in de 19e eeuw was het paleis de zomerresidentie van de Portugese koninklijke familie. Nu kun je je er als toerist vergapen aan o.a. de opvallende torens in melkflesvorm (de schoorstenen van de keuken).
  • Vrolijk en kleurrijk; dat zijn de twee steekwoorden van Pálacio da Pena, dat ook wel eens pretpaleis wordt genoemd. Waar je ook kijkt, elke keer ontdek je nieuwe hoekjes, onverwachte poortjes en bijzondere torentjes. En dan hebben we het alleen nog maar over het exterieur… Het interieur van Pálacio da Pena is waar mogelijk nog weelderig en excentrieker. Je vindt er o.a. een Arabische zaal met fresco’s en een immens grote – en indrukwekkende! – balzaal.
  • Hoog boven Sintra uit torent een oud Moors kasteel uit de 8e eeuw. Castelo dos Mouris is de ideale plek om in één oogopslag zicht te hebben op Sintra en de omgeving. Zo heb je een mooi uitzicht op het Pálacio de Penia en bij helder weer kun je ook nog eens de kust zien. Uniek: de dikke muren van het kasteel zijn voor een groot deel nog in tact.

Het meest mysterieuze paleis van Sintra

Sintra Portugal: Quinta da RegaleiraHet meest mysterieuze paleis van Sintra is zonder twijfel Quinta da Regaleira. Dit bijzondere paleis – dat op sommige plekken net uit The Games of Thrones ­gestapt zou kunnen zijn – werd aan het begin van de 20e eeuw in opdracht van miljonair Antoniem August Carvalho Monteiro gebouwd.

Met de hulp van architect Luigi Manini ontwierp hij een paleis in romantisch-revivalistische stijl, met hier en daar elementen uit eerdere tijden. Zo kun je in dit paleis ook decoraties vinden uit de gotische tijd en de renaissance. Dit samen zorgt voor een haast mythisch geheel.

Voel je weer even kind tijdens een bezoek aan dit mooie paleis. Laat je verrassen door sprookjesachtige torentjes en kapelletjes. En sla het hoogtepunt niet over; een 27 meter diepe put die wordt omringd door bijzondere wenteltrappen. Eenmaal onderaan kom je uit bij een ondergrondse gang welke de initiation well­ – zoals de put wordt genoemd – verbindt met andere geheimzinnige vertrekken.

Laat je niet alleen betoveren door het paleis, maar neem ook een kijkje in de beeldschone tuinen die je rondom het paleis vindt. Je vindt hier o.a. een grottendoolhof waarbij je via stenen een tocht over het water moet trotseren.

Sintra bezoeken? Handige tips!

  • Sintra is een populair dagtripje vanuit Lissabon. Je stapt in de hoofdstad op de trein en stapt in Sintra weer uit. Een enkeltje kost je ca. € 5,-. Ook met de auto is het goed te doen, al is het in de zomer wel druk met parkeren. Wil je liever met een gids op pad? Via onze partner GetYourGuide kun je een geheel verzorgde dagtrip vanuit Lissabon boeken.
  • Wil je veel in een korte tijd zien, pak dan de plaatselijke tourbus. Door de hoogteverschillen kan het wandelend een flinke opgave zijn én veel tijd in beslag nemen.
  • Houd er rekening mee dat niet alle bezienswaardigheden elke dag geopend zijn. Neem een kijkje op de officiële website van Sintra voor meer informatie. Je kunt hier ook terecht voor actuele prijsinformatie.
Hotel Tivoli Sintra, PortugalSintra is groot en als je alles wilt zien is een dagtrip vanuit Lissabon niet genoeg. Keer het om; boek een hotel in Sintra, zoals Hotel Tivoli Sintra, en maak juist dagtripjes naar Lissabon.

Ben jij enthousiast geworden over Sintra? Reis af naar Portugal en bewonder de paleizen en het kasteel zelf!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *