Nationaal Park El Teide, Tenerife

El Teide, de witte berg waar Tenerife haar naam aan dankt

Fascinerend; hoe komen vakantiebestemmingen aan hun naam? Bij Tenerife is de verklaring heel eenvoudig. Tenerife betekent witte berg. Deze witte berg vind je in het midden van het eiland; de vulkaan de El Teide. En ja, dit is een echte must see tijdens jouw vakantie op het zonovergoten Canarische eiland.

Het ontstaan van de El Teide

Nationaal Park El Teide TenerifeDe Spaanse eilandengroep de Canarische Eilanden is ontstaan door onderzeese vulkaanuitbarstingen die miljoenen jaren geleden plaatsvonden. De uitbarstingen zorgden voor verschuivingen tussen de aardplaten en hieruit ontstonden zeven grote en zes kleine eilandjes. Een van deze grote eilanden is Tenerife, dat sinds jaar en dag een belangrijke vakantiebestemming is voor Europese vakantiegangers.

Ook de El Teide, de kegelvormige vulkaan midden op het eiland, is het gevolg van de vulkanische achtergrond. De witte piek, ook wel Pico del Teide genoemd, heeft een hoogte van maar liefst 3.718 meter boven de zeespiegel. Hiermee is het het hoogste punt van de Canarische Eilanden én van heel Spanje.

De El Teide is een relatief jonge vulkaan. Ca. 150.000 jaar geleden leidde een grote eruptie tot de vorming van een enorme kater, Las Cañadas, van ca. 16 bij 9 kilometer. Hierna werd de El Teide pas gevormd.

Een bezoekje aan de El Teide

El Teide ligt in het gelijknamige nationale park. Nationaal Park Teide heeft een oppervlakte van ca. 19.000 hectare en er valt dan ook flink wat te ontdekken als je op pad gaat.

Je kan georganiseerd het nationale park te ontdekken, maar leuker is om per (huur)auto op pad te gaan en je te laten imponeren door de El Teide. Want imponerend is de vulkaan zeker. Zodra je bij de ingang van het park komt, doemt deze voor je op. Als je hem – door de grootte – niet al vanaf de stranden in het zuiden hebt gespot – bij mooi weer.

De gemiddelde hoogte in het park is 2.000 meter. Neem zeker een vestje mee, want op sommige tijdstippen en in sommige jaargetijden kan het hier flink afkoelen. Het verschil tussen de kustgebieden van Tenerife en het park kan zomaar 20 °C zijn!

Nationaal Park El Teide, TenerifeBij de ingang van het park vind je het bezoekerscentrum. Door de tentoonstelling die je hier vindt, leer je meer over het park en de plantensoorten die je er aantreft. Vervolgens kun je de autoweg TF-21 volgen. Deze brengt je naar diverse uitzichtpunten en wandelroutes. Laat je verrassen door het bijzondere maanlandschap met rotsformaties in alle vormen. Dit wordt afgewisseld met oranje/bruine zandvlaktes. De wereld lijkt voor even oneindig.

Het hoogste punt dat je – zonder toestemming vooraf – kunt bereiken, ligt op 3.555 meter hoogte. Vanaf platform La Rambleta heb je een geweldig uitzicht over het park en de rest van Tenerife. Je bereikt dit punt overigens niet per auto, maar per kabelbaan (Teleférico). Per auto kan je tot een hoogte komen van 2.350 meter.

Het is mogelijk om naar het hoogste punt van El Teide te klimmen. Je hebt hiervoor wel vooraf toestemming nodig. Bij helder weer kun je vanaf hier zelfs alle andere grote Canarische Eilanden zien liggen! Toestemming vragen gaat via deze website.

Leuke weetjes over de El Teide

  • Vanaf de zeebodem gemeten is de El Teide maar liefst 7.500 meter hoog. Hiermee is het volgens UNESCO de op twee na grootste vulkaan ter wereld. Alleen de Mauna Kea en Mauna Loa op Hawaii zijn hoger.
  • De laatste uitbarsting was in 1909. Sindsdien wordt El Teide een ‘slapende’ vulkaan genoemd. Dit betekent dat deze in de toekomst voor erupties kan zorgen.
  • In 2016 bezochten ruim 4 miljoen mensen de El Teide. Een recordhoogte! Met dit aantal is het niet alleen het meest bezochte nationale park van Spanje, maar ook van Europa. Wereldwijd is het het negende park qua bezoekersaantallen.

Overnachten in Nationaal ParkTeide

Nationaal Park El Teide, TenerifeHoewel veel van de hotels op Tenerife zich aan de kust bevinden (en dan met name in het zuiden), vind je ook in het nationaal park zelf enkele hotels. Zoals Parador de Las Canadas del Teide.

Het berghotel ligt op een idyllische plek en biedt uitzicht op de Pico del Teide. Zelfs vanuit het zwembad! Je kunt daarnaast rekenen op o.a. een restaurant en 24-uurs receptie. Maar het grootste pluspunt blijft toch echt dat het de beste uitvalsbasis is om de El Teide te bezoeken.

Wil je strand en natuur combineren? Ga dan voor een hotel of appartement aan de kust. We hebben een ruime keuze aan scherpe aanbiedingen naar Tenerife. Kiezen maar!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *