Sterren kijken Tenerife

Absolute must-do! Sterren kijken op Tenerife

Je zou het misschien niet verwachten, maar na Chili en Hawaï is Tenerife de beste plek ter wereld om sterren te kijken. Dit dankt het Spaanse eiland aan de heldere lucht (weinig stadsvervuiling!) en de lage luchtvochtigheid. NASA noemt Tenerife niet zonder reden a window to the universe. Extra voordeel: het is een stuk voordeliger dan de andere twee opties!

Je kunt de sterren op Tenerife bekijken vanaf je hotelbalkon of vanaf het strand. Als het niet bewolkt is… Een betere optie is wat ons betreft een avond- en nachtexcursie boeken. Die worden ter plaatse door diverse bedrijven aangeboden.

LET OP! Wij namen de proef op de som en boekten een excursie bij Night Skies Tenerife. In dit artikel vertellen we je alles over onze ervaringen. Houd er rekening mee dat per bedrijf de excursie kan verschillen.

Sterren kijken vanaf een vulkaan

Sterren kijken TenerifeDe beste plek om sterren te kijken op Tenerife is vanaf een hoge locatie. En hoe kan het ook anders dan dat dit de Teide is, dé vulkaan die vanaf praktisch overal op het eiland te zien is.

Lady Teide – zoals de inwoners haar met dank aan haar vulkanische temperament noemen (“Net een vrouw”, aldus onze gids) – heeft een hoogte van bijna 3.800 meter gerekend vanaf de zeespiegel. Als je rekent vanaf de zeebodem is dit meer dan 7.000 meter. Hiermee is het de hoogste vulkaan in Europa en zelfs bijna ter wereld. Alleen twee vulkanen in Hawaï zijn hoger.

Het voordeel van deze hoogte? De wolken hangen doorgaans tussen de 800 en 1.800 meter. En dat betekent dat je je praktisch gegarandeerd (op gemiddeld slechts 10 dagen per jaar na) boven de wolken bevindt tijdens een excursie. Zo heb je het perfecte zicht op onze Melkweg!

Wat je mag verwachten van de excursie?

Sterren kijken TenerifeWanneer je in het zuiden van het eiland verblijft, word je opgehaald – met je medereizigers, max. 6 mensen per busje – bij je hotel of appartementencomplex. Je reist in ca. een half uurtje af naar een Canarisch restaurant op de flanken van de Teide, waar je samenkomt met andere deelnemers. Onderweg neemt de gids jouw bestelling op voor het simpele diner.

Na het diner is het tijd om af te reizen naar de eerste stopplek, Mirador Los Poleos op ca. 1.400 meter hoogte. En daar zit tijdsdruk achter, want je wilt niet die geweldige zonsondergang boven de wolken missen. WOOOOW! Een glaasje cava erbij en het plaatje is helemaal compleet. Zelden zagen we zo’n mooie zonsondergang. Meer oranje en (bovenal) romantischer krijg je het niet!

Er is tijdens de excursie genoeg tijd ingepland om op deze plek geweldige foto’s te maken van de zonsondergang. Maak hier ook zeker gebruik van!

Sterren kijken Tenerife

Het hoogtepunt van de excursie

Na de geweldige zonsondergang rijd je door naar de volgende stop. Elk excursiebedrijf heeft zijn eigen spotplek, in ons geval Mirador de Sámara op ca. 1.840 meter hoogte. Terwijl een van de gidsen de telescoop installeerde, vertelde eigenaar Kieran met veel liefde over de sterren. En zijn liefde voor sterren is groot!

Sterren kijken TenerifeAls kleine jongen keek hij met zijn opa al vanuit de tuin naar de verschillende sterren. Zijn liefde voor sterrenkunde werd geboren en toen hij nog geen 10 jaar geleden naar Tenerife verhuisde en er dagelijks mee bezig was, zei zijn vrouw: “Als je er dan toch elke dag mee bezig bent, kan je er maar beter wat mee verdienen”. En zo werd zijn bedrijf geboren.

Lucky us, als reiziger. Want het is echt een once in a lifetime-ervaring. Kieran laat met lasers de verschillende sterren zien en vertelt je alles over de achtergrond van ons heelal. Tussendoor mag je bij gids Craig in de telescoop kijken naar een haarscherpe maan, ondanks dat deze ruim 400.000 kilometer van ons verwijderd is. Je gaat met een bijzonder souvenir naar huis als je wilt; een foto van de maan gemaakt met jouw mobiele telefoon.

Wat je nog meer kunt spotten door de telescoop? Dat ligt aan het seizoen. Wij bekeken twee andere sterrenstelsels, iets dat met het blote oog natuurlijk nooit kan. En Kieran en Craig lieten ons zien hoe een ster in sommige gevallen feitelijk bestaat uit twee sterren. Uniek! Ben je er tussen eind juli en begin september? Dan kan je Jupiter en Saturnus spotten door de telescoop.

Bijzonder; hoe langer je in het donker staat, hoe meer je ogen er aan wennen en hoe meer sterren je zelf ook aan de hemel ziet staan. Afhankelijk van het seizoen kun je 83 van de 88 officieel erkende sterrenbeelden waarnemen.

Tips voor een avondje sterren kijken op Tenerife

Sterren kijken TenerifeVoor je op pad gaat, willen we je graag nog enkele tips meegeven. Een goede voorbereiding is het halve werk!

  • De excursies zijn populair; we adviseren je deze op tijd – en dit kan al voor je vakantie! – vast te leggen. De tours van Night Skies Tenerife boek je eenvoudig via onze partner GetYourGuide.
  • Trek warme kleding aan! Hoe hoger je komt, hoe kouder het is en de aanwezige wind maakt het qua gevoelstemperatuur nog kouder. Zelfs in de zomer kan de gevoelstemperatuur onder de 10 °C duiken. Vraag bij de gids ook gerust om een windjack, die waren op onze trip aanwezig.
  • Drink niet te veel bij het diner; er zijn vanaf het diner tot aan je terugkomst bij de accommodatie geen toiletten beschikbaar. Voor mannen kan een boom nog uitkomst bieden onderweg, maar de cactussen voelen niet fijn aan vrouwenbillen hebben we ons laten vertellen door de gids.

Een avondje sterren kijken wordt bij Night Skies Tenerife afgesloten met een warme kop chocolademelk. Eenmaal ‘thuis’ in je accommodatie val je gegarandeerd met een dikke smile op je gezicht in slaap. Sterren kijken op Tenerife is geweldig!

Binnenkort sterren kijken op Tenerife?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *