Garachico Tenerife; plein

Garachico, het meest authentieke dorpje op Tenerife

In de badplaatsen in het zuiden van Tenerife draait alles om toerisme. Dat is anders voor bijvoorbeeld Garachico, een schilderachtig plaatsje aan de noordkust van het Canarische eiland. Hoewel toeristen dit stadje steeds beter weten te vinden, begeef je je hier ook nog echt tussen de locals.

Garachico in een vogelvlucht

Als je door de smalle straatjes van Garachico loopt, kan je je haast niet voorstellen dat dit dorpje aan het begin van de 18e eeuw bijna volledig werd weggevaagd.

In 1706 barste een zijkrater van de vulkaan Teide uit. De lavastroom zorgde ervoor dat op o.a. de kerk Santa Ana en Castillo de San Miguel na alles werd verwoest. En dat nadat negen jaar eerder al 100 huizen waren ingestort door een grote brand.

In het dorpje zelf is er weinig meer dat je direct herinnert aan dit verleden. In de omgeving wel. Er zijn wandelroutes uitgezet die je langs landschappen brengt die nog altijd zwartgeblakerd zijn. Bijzonder!

Zwart is het dorpje zelf zeker niet; het wordt gekenmerkt door witgekleurde huisjes en kleurrijke gebouwen. Die steken fel af tegen het gebergte achter het dorpje. Levendig is het er inmiddels ook weer, maar dit was lange tijd anders; door het wegvallen van de haven was de economie in het stadje volledig platgelegd. De herbouw heeft ervoor gezorgd dat de locals zelf ook weer écht leven!

Genieten van het uitzicht hieronder? Daarvoor ga je naar Mirador El Emigrante. Naast een tof uitzicht over het stadje is ook de kustlijn indrukwekkend.

Garachico Tenerife; uitzichtpunt

Het hart van Garachico

Het middelpunt van het dorpje is Plaza de La Libertad. Je vindt hier enkele gebouwen die de vulkaanuitbarsting wel hebben overleefd. Neem o.a. een kijkje bij de Santa Ana kerk en het San Francisco klooster. Loop vanaf hier willekeurig straatjes in, want dat is de leukste manier om kennis te maken met het lokale leven.

Onderweg kom je ook nog enkele huizen tegen die duidelijk ouder zijn dan de rest. Ja, ook deze boden weerstand tegen de lavastroom. Dat geldt ook voor Castillo de San Miguel.

Na een lange wandeling ergens plaatsnemen voor een hapje & drankje? Doe dat ook zeker aan Plaza de La Libertad of een van de omliggende straatjes. Geniet van Spaanse gastvrijheid én specialiteiten. Spaanse gastvrijheid. De specialiteiten van het dorpje zijn o.a. mosselen en chopitis (gefrituurde baby-inktvis).

Garachico Tenerife; gebouwen

Een verkoelende duik bij El Caletón

Ondanks dat Garachico niet echt een strandbestemming is – je vindt er enkel één klein, vulkanisch strandje – kun je er wél zwemmen.

Door de vulkaanuitbarsting zijn er natuurlijke zwembaden ontstaan aan de kust, die omringd worden door lavasteen. Via een trappetje kun je het zeewater in gaan van El Caletón, zoals de natuurlijke zwembaden worden genoemd.

Doe dit vooral op weekdagen; in het weekend komen de locals er zelf graag en is het er extra druk. Let daarnaast goed op de vlaggen en negeer de rode vlag zeker niet; de stroming kan hier dan erg sterk zijn.

Garachico Tenerife; El Caletón

De leukste hotels in Garachico (en omgeving)

Garichico is klein en je vindt er niet veel hotels. We hebben daarom een mix van mooie hotels in het dorpje zelf én in de omgeving voor je gemaakt:

  • Hotel La Quinta Roja THe Senses Collection ligt in het oude centrum van Garachico en is gevestigd in een 17e-eeuws herenhuis. Je kunt er rekenen op een authentieke inrichting en – met dank slechts 20 kamers – veel rust. Welkom op Tenerife!
  • Boutique Hotel San Roque is een kleinschalig adults only complex met o.a. een zwembad, restaurant en dakterras. Je loopt vanaf hier zo het centrum in én naar de natuurlijke zwembaden.
  • Kleinschalig zijn ook de hotels in de buurt van Garachico. Neem nu bijvoorbeeld Hotel Luz del Mar op ca. 8 km van het dorpje. Je geniet in dit kleurrijke hotel met ca. 50 kamers van o.a. een mediterraan restaurant, zwembad en wellnesscentrum.
  • Is een zwembad voor jou niet direct nodig? Appartementen Estrelle del Norte, in het nabijgelegen dorpje Icod de los Vinos, biedt fijne appartementen, naar wens met een jacuzzi.

Garachico Tenerife; hotels

Wat te doen in de omgeving van Garachico?

Als je in Garachico of de omgeving verblijft, raden we je aan om een auto te huren. Er is zoveel moois te zien en te doen. We zetten wat tips voor je op een rij:

  • Vanaf Garachico rijd je in ca. 30 minuten naar Puerto de la Cruz. In de smalle straatjes van het oude centrum kan je toffe street art spotten van lokale en internationale kunstenaars. Er is een fijn lavastrand en je kunt er goed winkelen.
  • Reis naar Icod de los Vinos om misschien wel de oudste boom van Tenerife te spotten. De Drakenboom – officieel Dragio de Milenario – is duizenden jaren oude. De naam komt van het rode sap dat uit de boom vloeit. In de botanische tuinen rondom spot je inheemse planten en veel exotische vlinders. Er wordt overigens ook wijn geproduceerd in het dorpje. Ooit werd dit gezien als de beste wijn ter wereld!
  • In ca. een uurtje rijden bereik je Los Gigantes, een dorpje aan de westkust van Tenerife. Wat er bijzonder is aan deze plaats? Het wordt omgeven door prachtige rotsformaties. Een knap staaltje werk van Moeder Natuur! Stap in de haven op een boot en ga dolfijnen en walvissen spotten.

Enthousiast geworden over Garachico? Tijd om die vakantie naar Tenerife te boeken!

Direct een vakantie naar Tenerife boeken?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *