Orkaan Irma: maand later

Orkaan Irma: hoe is het een maand later in het Caribisch gebied?

De beelden van een ‘verwoest’ Sint Maarten staan nog scherp op ons netvlies. En ook de angst die er is geweest voor andere populaire vakantieoorden trouwens. De maand september stond hier in het teken van heel veel reizigersvragen beantwoorden en onrust wegnemen. Inmiddels is de rust in het Caribisch gebied wedergekeerd en is het tijd om de balans op te maken.

Sint Maarten

Orkaan Irma, Sint MaartenAls er één bestemming flink is getroffen, is het Sint Maarten wel. Al net nadat de orkaan over was geraasd, kwamen er berichten dat maar liefst 75% van de gebouwen verwoest was. Vakantie vieren was hier een no go, maar dat was misschien nog niet eens het ergste. Denk eens aan alle inwoners daar…?

Deze zijn langzaam opgekrabbeld en druk bezig met de wederopbouw. Infrastructuur, wegen en elektriciteit; het moet allemaal hersteld worden. En ze moeten ook zorgen dat iedereen weer een dak boven hun hoofd heeft.

De hotels zijn dus zeker niet de eerste prioriteit en we verwachten dat het tot ver in 2018 zal duren voordat er weer langzaam toerisme op gang komt. En wat is dat zonde, wat is het eiland mooi! We laten je natuurlijk volgend jaar weten als je via ons weer kunt boeken. En als dit plaatje hiernaast gewoon weer klopt.

Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek kreeg een staartje mee van orkaan Irma, maar is helemaal back in business. De populaire bestemmingen Punta Cana, Samana en Puerto Plata kwamen praktisch ongeschonden uit de strijd. Alleen de palmbomen staan er wat minder vol bij. Maar laat dat de pret vooral niet drukken; dagtripjes en excursies worden volop aangeboden, zodat je zelf kan zien hoe mooi de Dominicaanse Republiek is!

Wil je op de hoogte gehouden worden en live beelden van de Dominicaanse Republiek zijn? Ik reis eind november af naar het zonovergoten paradijs. Ik deel dan graag foto’s met je via ons Instagram-account.

Cuba

Orkaan Irma, CubaOok Cuba zag de orkaan op zich afstevenen. De kant van Holguin ondervond geen hinder, maar het oh zo geliefde Varadero en de hoofdstad Havana kregen het wel zwaar te verduren.

Met dank aan de grote inzet van de locals zijn praktisch alle hotels weer up and running. Ze hebben met een militaire precisie aan de wederopbouw gewerkt. Hotels die nu nog gesloten zijn, openen op 1 december al weer hun deuren.

Maar hoe zit dat dan met dat negatieve reisadvies? Ja, dat was er heel even. Simpelweg omdat de schade niet meteen duidelijk was. Vluchten werden dan ook stilgelegd. Eind september zijn deze overigens alweer hervat en wij horen positieve berichten van onze klanten die er nu zijn of net zijn geweest.

Florida

En toen kwam Irma aan wal, om precies te zijn in Florida. Het voordeel van de inwoners van Florida? Ze hebben ruime ervaring met orkanen. Ze weten hoe zich voor te bereiden, maar vooral ook hoe ze snel herstelwerkzaamheden kunnen uitvoeren. De straten in veel plaatsen zien er weer als vanouds in en het toerisme is helemaal back in business.

Eén kleine kanttekening: er is een aantal hotels op de Floriday Keys en in Miami wel zwaar getroffen. Daar worden op dit moment herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Mocht dit invloed op jouw geboekte reis hebben, dan nemen we uiteraard contact met je op.

Laten we hopen dat de rest van het orkaanseizoen rustig verloopt en orkanen van de 4e en 5e categorie vooral wegblijven. We houden je op de hoogte!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *