Kos of Rhodos

Kos of Rhodos; welk eiland past bij jou?

Kos en Rhodos zijn al jarenlang een van de populairste Griekse eilanden. Maar hoe bepaal je welk eiland bij jou past? Wij helpen je op weg door o.a. de grootste verschillen tussen Kos en Rhodos op een rij te zetten.

Waar staan Kos en Rhodos om bekend?

Kos staat bekend als fietseiland. Het noorden van het eiland is relatief vlak, zodat je er goed op een tweewieler op uit kunt. Het is daarnaast een hele kindvriendelijke bestemming, met een ruim aanbod aan familiehotels. Ook stelletjes en jongeren komen er graag, dankzij het levendige Kos-Stad.

Rhodos staat met name bekend als culturele bestemming. Met Rhodos-Stad en Lindos heeft het twee prachtige plaatsen in huis. Het is daarnaast een geschikt eiland voor gezelligheidsdieren, koppels, rustzoekers en families.

Wat zijn de grootste verschillen tussen Kos en Rhodos?

Kos en Rhodos liggen slechts 70 km van elkaar, maar zijn qua charme en vakantievibe behoorlijk verschillend. Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen Kos en Rhodos:

  • De oppervlakte is het grootste verschil tussen Kos en Rhodos. Kos is ca. 290 km² en Rhodos is ca. 1.400 km², daarmee is Rhodos ruim 4,5x zo groot.
  • Door de iets zuidelijkere ligging van Rhodos zijn de temperaturen er over het algemeen iets hoger dan op Kos. Met name in het voor- en najaar kun je er nog langer rekenen op aangenaam weer.
  • Beide eilanden zijn geschikt voor een familievakantie. Maar als we móeten kiezen, tippen we Kos als meest kindvriendelijke eiland vanwege de kleinschaligheid. Op Rhodos is daarentegen weer wat meer te doen.
  • Vanwege de levendigheid in Rhodos-Stad is dat eiland een geschiktere bestemming voor een feestvakantie. Dat betekent overigens niet dat je in Kos-Stad niet kunt uitgaan. Het is er alleen wat kleinschaliger.
  • Omdat Rhodos meer toeristisch is dan Kos, is het dagelijkse leven er over het algemeen ietsje duurder. Een vakantie naar Kos of Rhodos scheelt qua prijs niet veel van elkaar.
  • Cultuurliefhebber? Dan ben je aan het juiste adres op Rhodos. We vertellen je verderop meer over de must-sees op beide eilanden.
  • Als het aankomt op natuur zijn beide eilanden prachtig. Toch heeft Kos een kleine voorsprong, omdat je er fijn kunt fietsen.
Kos of Rhodos - verschil
In Kos-Stad vind je superveel charmante straatjes

Vind je mooiere stranden op Kos of Rhodos?

Het is misschien wat subjectief, maar wij zijn van mening dat je de mooiste stranden op Rhodos vindt. Je hebt er – vanwege de grotere oppervlakte – simpelweg ook een ruimere keuze. De mooiste stranden op Rhodos om je handdoekje uit te vouwen? Anthony Quinn Bay en Tsambika Beach. Op Kos is Paradise Beach de absolute winnaar.

Bekijk meer mooie stranden op RhodosBekijk meer mooie stranden op Kos

Wat kun je doen op Kos en Rhodos?

Rhodos is over het algemeen veelzijdiger als het aankomt op uitstapjes, excursies en bezienswaardigheden.

Dit zijn de leukste dingen om te doen op Rhodos:

  • Een bezoek aan Rhodos-Stad mag niet ontbreken (we tippen je hier in de buurt te verblijven). De binnenstad is meer dan 2.400 jaar oud en wordt ommuurd door 4 km lange middeleeuwse stadsmuren. Het Paleis van de Grootmeesters en Mandráki haven zijn echte must-sees.
  • Het witte stadje Lindos is een pareltje op het eiland. Je struint er door typisch Griekse straatjes en bezoekt er de top van de Akropolis. Je moet zo’n 500 treden trotseren om één van de best bewaarde Griekse tempels te bereiken. Maar… het uitzicht is het meer dan waard!
  • Plan een uitstapje naar het sponzeneiland Symi. Dit op-en-top Griekse eilandje met schilderachtige haven is misschien wel een van de mooiste van het hele land.

Nog meer dingen om te doen op Rhodos

Dit zijn de leukste dingen om te doen op Kos:

  • Hierboven is het al even genoemd; fietsen huren op Kos is een echte aanrader. Het noorden van het eiland is relatief vlak en je kunt heerlijk met de wind in je haren rondtoeren. Fiets bijvoorbeeld het binnenland in naar het ziekenhuis Asklepieion waar Hippocrates ooit arts was.
  • Ga op ontdekkingstocht door Kos-Stad, de meest levendige stad van het eiland. Je vindt er smalle straatjes om doorheen te slenteren, gezellige restaurantjes en culturele bezienswaardigheden. De Johannietersburcht en Plataan van Hippocrates zijn aanraders.
  • Plan een dagtripje naar de Turkse stad Bodrum of het kleine vulkanische eiland Nisyros.

Nog meer dingen om te doen op Kos

Kos of Rhodos - cultuur
Kies je als cultuurliefhebber voor Kos of Rhodos? Het Grootmeesterspaleis in Rhodos-Stad is sowieso een aanrader

De mooiste hotels op Kos of Rhodos?

Zowel op Kos als op Rhodos vind je prachtige hotels; van stijlvolle adults only pareltjes tot familievriendelijke hotels. De strijd blijft voor ons onbeslist.

  • Alleen al voor D’Andrea Lagoon Suites zouden wij een vakantie naar Kos boeken. Wat een prachtig hotel! Het adults only hotel beschikt over fijne suites die als swim-up variant te boeken zijn.
  • Een mooi kindvriendelijk hotel op Kos gezocht? Wij tippen Michelangelo Resort & Spa. Het uitzicht vanuit het infinity zwembad is adembenemend, je bestelt al zwemmend een drankje bij de swim-up bar en kinderen kunnen rekenen op een miniclub en kinderbad.
  • Ons favoriete hotel op Rhodos is Casa Cabana Boutique Hotel & Spa. Dit stijlvolle adults only hotel biedt naar wens kamers met jacuzzi of privézwembad.
  • Waterpret voor 10 in Atlantica Dreams Resort & Spa. Het hotel ligt niet alleen direct aan het strand, je vindt er zwembaden voor iedereen, de kamers zijn als swim-up variant te boeken én voor kinderen is er een waterspuitpark. Fijn; je kunt o.b.v. all inclusive verblijven.

Bekijk meer mooie hotels op KosBekijk meer mooie hotels op Rhodos

Hopelijk ben je aan de hand van dit artikel meer te weten gekomen over de verschillen tussen Kos en Rhodos. Voor welk eiland ga jij?

Kos of Rhodos - hotel
De mooiste hotels op Kos of Rhodos? D’Andrea Lagoon Suites op Kos is een van onze favorieten
Op vakantie naar Kos?Bekijk ons aanbod
Op vakantie naar Rhodos?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *