Wat te doen op Kos

Wat te doen op Kos? Afvinken maar!

Kreta staat bekend als het meest veelzijdige Grieks eiland. Dat heeft alles te maken met haar immense oppervlakte. Kos mag dan een stuk kleiner zijn, maar aan veelzijdigheid schiet het ook zeker niets te kort. Kijk maar mee wat je allemaal kunt doen op Kos!

Snuif cultuur in de hoofdstad

Als er één fijn plek op Kos is, dan is het wel Kos-Stad. In deze stad (de hoofdstad en tevens grootste stad van het eiland) komen alle wat ons betreft alle belangrijke ingrediënten voor een geslaagde zonvakantie samen.

Smalle straatjes om doorheen te slenteren, gezelligheid in de vorm van leuke koffiebarretjes, terrasjes en restaurants, een zonnige haven én flink wat culturele bezienswaardigheden. Zo tref je op de kop van de haven dé blikvanger van Kos, Kasteel Neratzia (in de volksmond veelal ook de Johannietersburcht wordt genoemd).

Ook de Plataan van Hippocrates, de antieke agora en de Bab Gedid Moskee zijn een bezoekje waard. Buiten het historisch stadscentrum vind je een oud Romeins muziektheater, Odeon. Ook deze is zeker de moeite waard!

Alexandra Beach Hotel & Appartementen, KosAlexandra Beach Hotel & Appartementen ligt nabij het centrum van Kos-Stad en het strand. Het hotel beschikt over o.a. een groot zwembad, de keuze tussen kamers en appartementen, een ontbijtruimte en 24-uurs receptie. Alle ingrediënten voor een geslaagde vakantie!

Wat te doen op Kos? Hoofdstad Kos-Stad

Ontdek Kos per fiets

Amsterdam is dé fietsstad van Nederland, Kos is het fietseiland van Griekenland. Met dank aan het vlakke noorden vind je er misschien nog wel meer huurfietsen dan -auto’s. En eigenlijk móet je het ook gewoon doen op Kos, fietsen!

Want zeg nu zelf, wat is er fijner dan de zon op je bol en de wind in jouw haren? Je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt en kunt zelfs bij de lunch een cocktailtje of twee drinken. Geen BOB vandaag. Je kan jouw fiets overal parkeren en zeker in Kos-Stad is dat makkelijker dan een auto.

Last but not least: het is een zeer betaalbaar vervoersmiddel. Afhankelijk van waar en hoelang je een fiets huurt, kan dit al voor ca. € 5,- per dag. Huur je slechts een dagje een fiets dan is het vaker duurder.

Lees meer over fietsen huren op Kos

Wat te doen op Kos? Fietsen

Sunsnack een dagje aan Paradise Beach

Kos herbergt prachtige stranden. De meest bekende is over het algemeen Lambi, ten westen van Kos-Stad. Er zijn echter mooiere stranden te vinden op het eiland. Zoals Paradise Beach.

Dit strand aan de oostkust van Kos (onder de badplaats Kardamena en boven Kefalos) ligt verborgen in een prachtige en bovenal groene baai. De zee loopt langzaam in zee af, wat het populair maakt onder families. Het heldere water is een walhalla voor snorkelaars. En met dank aan de wind halen ook watersporters hier hun hart op. Dat geldt overigens ook voor zonliefhebbers; genoeg ruimte om jouw handdoek uit te vouwen.

Faciliteiten zijn er ook, dus laat die koeltas maar thuis. Op de weg naar het strand toe vind je namelijk een fijne Griekse taverne. Een hapje & drankje zijn zo besteld!

Bekijk de mooiste stranden op Kos

Doen op Kos: Paradise Beach, Blue Lagoon Village Niet één dag, maar elke dag neerstrijken op dit strand? Dan is Blue Lagoon Village een fijne uitvalsbasis. Dit hotel biedt een perfecte balans tussen strand, zwembad, vermaak en actie. En: je hebt een all inclusive mogelijkheid!

Wat te doen op Kos? Paradise Beach

Bewonder de zonsondergang vanuit Zia

Hoewel in Kos veel draait om zon, zee & strand en de kust daardoor het meest in trek is, biedt het eiland ook een prachtig binnenland met bergdorpjes. Zia, de meest bekende, is hier een goed voorbeeld van. Het is met de vele souvenirwinkeltjes wel wat toeristisch. Kijk daar doorheen en je zal de charme ontdekken!

In het voorjaar steken de rode bougainvilles fel af tegen het vele Griekse blauw in de schattige huisjes, terrasjes en winkels. En op de terrasjes worden geweldige Griekse maaltijden geserveerd. Doe je dit in de avonduren dan krijg je er een gratis bonus bij; een geweldige zonsondergang.

De mooiste spot voor die geweldige zonsondergang? Het dakterras van Restaurant Olympia. In tegenstelling tot de andere restaurants wordt dit restaurant gekenmerkt door groene i.p.v. blauwe details.

Wat te doen op Kos? Zia bij zonsondergang

Ga voor een cocktailnight in Tigaki

Eigenlijk kan je overal op Kos wel fijne cocktails bestellen, maar de leukste plek vond ik aan het strand van Tigaki. Deze badplaats (op een steenworp afstand van Kos-Stad) staat bekend om de gemoedelijke sfeer en het prachtige zandstrand. Ook als je hier niet verblijft, raad ik je aan er een ochtend of middag heen te gaan.

En als je dat dan tóch doet; aan de rand van het strand vind je een aantal leuke restaurantjes, barretjes en tavernes. Eén hiervan is Rooster BAR. De cocktails zijn gemiddeld € 6,- en daarmee prima betaalbaar. Ga jij voor een mojito of pina colada?

Mocht je een cocktail-hotspot zoeken in Kos-Stad, ga dan naar Limani. Vanaf het terras van deze bar heb je uitzicht over de boulevard en de levendige haven. Kijk je de andere kant op, dan zie je het schattige witte straatje dat op veel Kos-gidsen prijkt.

Oneiro Boutique Hotel, Kos Een boutique hotel om U tegen te zeggen; dat is Oneiro Boutique Hotel. Dit pareltje biedt een riant zwembad, sfeervolle kamers en de mogelijkheid om o.b.v. all inclusive te verblijven. Inclusief één keer per week een op-en-top Griekse avond!

Wat te doen op Kos? Cocktails drinken

Wat je nog meer kunt doen op Kos

Of bovenstaande het enige is wat je kunt doen op Kos? Nee! We zetten nog wat extra tips voor je op een rij:

  • Hoe fijn het ook is om Kos te ontdekken per fiets – met de wind in je haren! – op warme dagen kan het een flinke uitdaging zijn. Zeker als je meer wilt zien dan het vlakke noorden. Een auto huren kan dan uitkomst bieden. Het zorgt ervoor dat je in een korte tijd veel van het eiland ziet. Heb je drie dagen een huurauto tot jouw beschikking dan kan je praktisch het hele eiland rondrijden en ook nog tijd hebben om langer op bepaalde hotspots te blijven hangen. We hebben een handige dagplanning voor je gemaakt!
  • Twee landen in één vakantie? Waarom niet! Vanuit de haven van Kos-Stad kun je een boottocht naar Bodrum maken. De Turkse badplaats ligt hemelsbreed nog geen 20 km verderop en afhankelijk van het type boot ben je gemiddeld in 30-40 minuten aan de andere kant. Wat je kunt verwachten van Bodrum? Naast mooie stranden staat de badplaats vooral bekend om de culturele bezienswaardigheden. Je kunt een kijkje nemen bij o.a. het Mausoleum van Halicarnassus, de Petrusburcht en het antieke theater.
  • Houd je van wellness? Geen dagje sauna op Kos, wel een dagje Embrós Thérme. Deze thermale bron is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland. Met recht! Vanuit de rotsen stroomt er water van zo’n 50 °C naar beneden in een bekken. Hier mengt het zich met zeewater. Het resultaat? Een geweldig natuurlijk zwembad met water van zo’n 40 °C. Water dat overigens veel zwavel bevat en ook nog eens een geneeskrachtige werking zou hebben bij huidproblemen. Extra pluspunt: je kunt jouw portemonnee in jouw zak houden, de toegang is helemaal gratis.

Wat wil jij allemaal doen op Kos? Het wordt zonder twijfel een veelzijdige vakantie!

Wil jij al deze dingen op Kos?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *