Auto huren Kos

On tour! Ontdek Kos in drie dagen per huurauto

Een korte vakantie naar Kos en zoveel mogelijk van het eiland zien? Je kunt fietsen huren, maar door de bergachtige gebieden raden we aan om (ook) een auto te huren. We schreven een handige miniguide waarin je in drie dagen met een huurauto een goed beeld krijgt van Kos.

Dag 1: Kos-Stad & omgeving

Auto huren Kos, Kos-StadGa lekker vroeg op pad deze dag! Kos-Stad is geweldig, maar het kan er – zeker in het hoogseizoen – best druk zijn. De charme van de stad zie je nóg meer als de straatjes nog niet gevuld zijn met toeristen. Zorg dat je rond 08.30-09.00 uur in de hoofdstad bent. Maakt het parkeren ook meteen een stuk makkelijker!

Wat je niet mag missen in Kos-Stad? Old Town met de mooie geplaveide straatjes, de levendige Mandráki haven en de Johannietersburcht. Meer weten over de bezienswaardigheden in Kos-Stad? Check het artikel dat we eerder schreven over de bruisende hoofdstad.

Je kunt ervoor kiezen om hier de hele ochtend te blijven plakken en te lunchen in de stad. Het programma wordt dan wel wat voller in de middag. Als je twee uurtjes blijft (en daarin krijg je een goed beeld van Kos-Stad), kan je de rest van de dag wat relaxter aandoen en onderweg bij een lokale taverne aanschuiven.

Jouw volgende stop is het Asklepeion, op ca. 4 km ten zuiden van Kos-Stad. Het Asklepeion is een voormalig ziekenhuis, naar verluidt het oudste ziekenhuis ter wereld. Het ziekenhuis werd opgedragen aan Asklepius, de God van de Medicijnen. De ruïnes worden nu gezien als een van de belangrijkste archeologische bezienswaardigheden van Kos.

Vanaf het Asklepeion is het ca. een half uurtje rijden naar Embrós Thérme, een thermale bron aan de oostkust. Jouw laatste stop voor vandaag! Een middagje relaxen kan prima in het bekken waar vanuit de rotsen warm bronwater (ca. 50 °C) naar beneden stroomt. Doordat het in de bekken samenkomt met zeewater geniet je van een bad van ca. 40 °C. Fijn extraatje: je hebt gratis toegang! Houd er wel rekening mee dat Embrós Thérme een populaire hotspot van Kos is. Ga daarom bijvoorbeeld na het avondeten nog even lekker badderen.

Dag 2: de bergen in!

Waar het noorden van Kos (Kos-Stad en omgeving) bekend staat om haar vlakke landschap en de mogelijkheden om te fietsen, is dat voor andere delen van het Griekse eiland heel anders. Neem bijv. het Dikeosgebergte met een max. hoogte van ca. 850 meter. Als je hier met de auto rondrijdt, zal je her en der een verdwaalde fietser zien, maar met een gemiddelde conditie kom je hier niet heel erg ver. De hoogteverschillen zijn pittig. De auto pakken dan maar!

Auto huren Kos: ZiaDé bezienswaardigheid in het Dikeosgebergte is Zia, een pittoresk bergdorpje. Maar rijdt hier niet rechtstreeks naartoe. Stop onderweg voor geweldige fotostops, zet die schattige kerkjes op de foto en drink een kop koffie bij een plaatselijke taverne die je onderweg tegenkomt.

Als je dan uiteindelijk toch in Zia aankomt; geniet! Je moet wel even door het toeristische gehalte heen kijken (zeker in het hoogseizoen kan het hier druk zijn!). De hoofdstraat, en dat is ook direct bijna het hele dorpje, is gevuld met lokale winkeltjes en alles lijkt blauw te kleuren. Op dat ene restaurantje aan het einde van de straat na. Restaurant Olympia heeft lichtgroene kozijnen en details, een plaatje. Neem plaats op het dakterras en geniet tijdens een lunch van een vers visje met uitzicht over het eiland. Mooier dan hier krijg je het haast niet.

Geniet jij graag van een zonsondergang vanaf deze plek? Vertrek ’s ochtends niet zo vroeg en gooi de route om. Een diner in Olympia is onvergetelijk; je zou hier de mooiste zonsondergang van het eiland aantreffen!

Staar je overigens niet blind op enkel Zia. In het Dikeosgebergte vind je, onder de naam Asfendiou-dorpen, meerdere bergdorpjes. Zia is er één van, maar ook Lagoudi, Asomatos, Evangelistria en Agios Dimitrios behoren hier toe. Je kunt deze eenvoudig combineren op jouw tweede dag rondtouren.

Auto huren Kos: PyliJe sluit de dag af met een bezoek aan Oud-Pyli (ook wel Palio Pyli genoemd) en Nieuw-Pyli. Oud-Pyli staat bekend als het spookstadje van Kos. Na een cholera-epidemie is het dorpje verlaten en in verval geraakt. Doe goede schoenen aan en begeef je tussen de ruïnes.

In Nieuw-Pyli zijn geen ruïnes te vinden. Nee, feitelijk is dit een klein, modern en relatief slaperig dorpje. Maar het heeft wel een bijzonder hoogtepunt; de oude waterbron. De mythe gaat dat als je als vrouw een rondje met de klok mee om de fontein loopt en een slok water drinkt uit elk kraantje, deze vrouw binnen een jaar zwanger is.

Dag 3: Kefalos & zonnebaden

Vandaag zak je wat zuidelijker af, naar het smalste deel van het eiland. Hier vind je de Kefalos-baai en het gelijknamige gebergte. Het hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) is het dorpje Kefalos, dat net wat minder toeristisch is dan Zia. Je vindt er de bekende windmolen van Papavassilis en ruïnes van een middeleeuws kasteel. Verder is het dorpje vooral gevuld met terrassen, winkeltjes en tavernes.

Auto huren Kos: Agios StefanosNa een dagje cultuur snuiven, is het tijd om te relaxen. Je hebt de keuze uit diverse stranden en je kunt deze ook eenvoudig combineren. Stop als eerst bij Agios Stefanos Beach. Aan dit strand vind je een kleine ‘kantine’ voor snacks en drankjes en er worden watersporten aangeboden. Het loopt langzaam af in zee en is daardoor ook populair bij families. Bijzonder zijn de ruïne van de 5e eeuwse basiliek aan het strand en het eilandje Kastri met het witte kerkje Agios Nikolaos. Het water is zo ondiep dat je slechts een klein stukje echt hoeft te zwemmen om het eilandje te bereiken.

Sluit jouw stranddagje af aan Paradise Beach, een van de populairste en mooiste stranden van het eiland. Het is gevestigd in een baai en wordt omgeven door veel groen. Je kunt er rekenen op kristalhelder water en windsurfen is er erg populair. Bij de taverne en beachbar kun je terecht voor een hapje en drankje.

Auto huren op Kos? Ga goed verzekerd op pad!

Zie jij zo’n rondtoer over Kos wel zitten? Wees verstandig; regel jouw huurauto al in Nederland! In zuidelijke landen ligt de wettelijke aansprakelijkheid (WA) veel lager. En dat kan voor flink wat problemen zorgen. Veroorzaak je een aanrijding, dan kan het maar zo zijn dat het WA-bedrag niet toereikend is. Boek je vooraf jouw huurauto bij ons, dan ben je gedekt tot € 7.500.000. Een fijn en vertrouwd gevoel!

Mocht er onverhoopt een ongeluk gebeuren en jij aansprakelijk worden gesteld, dan weet je zeker dat je goed gedekt bent. Ook hoef je ter plaatse geen extra verzekeringen af te sluiten voor bijv. glas- of bodemschade en is veelal een tweede bestuurder ook al bij de prijs inbegrepen. Ideaal toch?

Je kunt jouw huurauto direct bijboeken als je een hotel kiest. Heb jij al geboekt én wil je alsnog een auto huren? Dat kan hier!

We wensen je heel veel plezier op Kos! Wedden dat je geen spijt krijgt van een auto huren?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *