Kos met kinderen? Altijd een goed idee!

Op zoek naar een Grieks eiland voor een geslaagde familievakantie? Kos staat al jarenlang – samen met Kreta en Rhodos – op het erepodium als het aankomt op de populairste Griekse eilanden onder Nederlandse en Belgische families.

Waarom is Kos met kinderen een goed idee?

Kos dankt haar populariteit aan haar veelzijdigheid, kleinschaligheid en gemoedelijke sfeer. Jij en jouw kind(eren) worden met open armen ontvangen. En dan is er ook nog eens enorm veel leuks met de jongste vakantiegangers te doen. Je leest alles over de mogelijkheden hieronder.

Het eiland beslaat een oppervlakte van nog geen 300 km². Deze beperkte grootte is een pluspunt als je met kinderen reist; wil je een van de hoogtepunten van het eiland bezoeken, dan is er nooit een enorm lange auto- of busrit nodig. Van het meest noordelijke puntje tot het zuiden van het eiland is het slechts een uurtje rijden. Ideaal! Daarnaast is de vliegtijd naar Kos relatief kort met zo’n 3,5 uur (als je een directe vlucht hebt).

En als we dan nog even doorgaan op de pluspunten van Kos; het eiland heeft alles in huis voor een geslaagde zonvakantie. Met denk aan het mediterrane klimaat kun je hier in de maanden juli en augustus rekenen op temperaturen rond de 30 °C en tot wel 12 uur zon per dag. Ook in de meivakantie is het er al prima vertoeven! En wat dacht je van een nazomervakantie in de herfst? In de oktober stijgen de temperaturen nog tot zo’n 24 °C.

Nu al overtuigd van een vakantie naar Kos met kinderen?Bekijk ons aanbod

Kindvriendelijke stranden

Het grootste deel van het jaar kun je zonder problemen in bikini of zwembroek op het strand ploffen en de mooiste zandkastelen bouwen met jouw kind(eren). Maar aan welk strand kun je dat nu het beste doen?

  • Voor een gemoedelijke zonvakantie raden we je aan om naar Tigaki af te reizen. De badplaats in het westen van Kos beschikt over een 10 km lang zandstrand, dat – wel zo veilig met kinderen – langzaam afloopt in zee. En het heeft het Blauwe Vlag-keurmerk ontvangen. Het strand is hiermee niet alleen veilig, maar ook nog eens schoon. Er worden ligbedden en parasols verhuurd en er zijn mogelijkheden voor watersporten. Aan de rand van het strand vind je enkele barretjes en tavernes.
  • Lambi Beach is een stukje drukker. Het strand, dat met een lengte van ca. 1 km aanzienlijk korter is, dankt haar populariteit aan de goede voorzieningen met o.a. tal van strandbarretjes. Ook vind je in de omgeving talloze strandhotels en is Kos-Stad, de bruisende hoofdstad, binnen handbereik.
  • Je zou denken dat een strand met de naam Paradise Beach in het echt alleen maar kan tegenvallen. Niets is minder waar! Het strand ligt verborgen in een prachtige baai en wordt omgeven door enorm veel groen. Watersporten zijn er populair, maar met dank aan het langzaam in zee aflopende strand vertoeven families hier ook maar al te graag!

Bekijk meer mooie stranden op Kos

Kos met kinderen - Strand

Doen & zien op Kos met kinderen

Veelzijdigheid; we stipten het eerder in dit artikel even aan! Je kunt op Kos niet alleen terecht voor zon, maar ook voor cultuur en natuur. D.m.v. excursies of een huurauto kun je in een korte tijd veel meekrijgen van alle aspecten van het populaire Griekse eiland.

We geven je een aantal suggesties voor leuke uitstapjes op Kos met kinderen:

  • Plan een dagje Kos-Stad. De hoofdstad is een belevenis an sich. Je kunt slenteren door de kleine straatjes in het oude stadsdeel, een bezoek brengen aan de levendige Mandráki haven (waar in de ochtend vis wordt verkocht) of het Johannieter kasteel bewonderen. Ook leuk: net buiten het stadscentrum vind je Odeon, een oud muziektheater uit de Romeinse tijd.
  • Ga souvenirs shoppen in Zia. Eén van de leukste bergdorpjes van Kos is zonder twijfel Zia. Dit dorpje wordt gedomineerd door huisjes, winkeltjes en restaurants met blauwe accenten. Door haar charmante uiterlijk is het wel een van de toeristische hoogtepunten van het eiland. Laat je echter niet weerhouden door de drukte. Hoe leuk is het om hier met jouw kind(eren) op zoek te gaan naar een souvenir voor het thuisfront? Of om te dineren met een prachtige zonsondergang op de achtergrond…
  • Maak een boottocht naar Bodrum. Twee landen in één vakantie te bezoeken? De Turkse badplaats Bodrum ligt hemelsbreed op nog geen 20 km van Kos-Stad en met de boot ben je er in no time.
  • Ga oer-Hollands fietsen. Kos staat bekend als hét Griekse fietseiland en dat is niet zonder reden. Het noorden van het eiland is vlak en leent zich prima voor een tocht op twee wielen. Met de wind in je haren en de zon op je gezicht langs de kust fietsen; hoe leuk?! En omdat Kos bekend staat om de fietsmogelijkheden kun je op praktisch elke hoek van de straat voor een appel en ei fietsen huren. Denk wel aan helmpjes voor de kleintjes!
  • Een dagje waterpret? Ga naar een van de waterparken op Kos. Lido Waterpark is – dankzij een kindergedeelte, spectaculaire glijbanen en goede faciliteiten – leuk voor jong & oud.
  • Klimmen en klauteren bij de ruïnes van Asklepieion. Dit voormalige ziekenhuis is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen op Kos. Kinderen leren hier meer over de geschiedenis.

Check wat er nog meer te doen is op Kos

Wil je tijdens eens vakantie op Kos met kinderen zoveel mogelijk van het eiland zien? Meerdere excursies boeken kan dan behoorlijk prijzig zijn. Voordeliger – en wat ons betreft ook leuker – is het om een auto te huren op Kos. Dit kun je direct tijdens boeking regelen, wel zo handig!
Kos met kinderen - Kos-Stad

Kos met kinderen; praktische informatie

Ben je op zoek naar praktische informatie voor een vakantie naar Kos met kinderen? Wij zetten enkele handige tips voor je op een rijtje.

  • Het is ca. 3,5 uur vliegen naar Kos vanuit Nederland (mits je geen tussenstop hebt op een ander eiland). Hoe je kinderen in deze tijd tevreden houdt? Lees onze tips voor vliegen met kinderen. Reis je met een baby? Ook voor vliegen met een baby hebben we handige tips.
  • Tussen Nederland en Kos is één uur tijdsverschil. Het is er een uur later. Weinig tijdsverschil zorgt over het algemeen niet voor een verstoord slaapritme.
  • Voor de Griekenland zijn geen vaccinaties vereist. Geen vervelende prikken voor je kleintje dus!
  • Het kraanwater in Griekenland kun je niet drinken. We raden je aan om flessen mineraalwater te kopen, zeker als jouw kindje nog flesvoeding krijgt.
  • Neem voldoende zonnebrandcrème mee. Kos ligt dichterbij de evenaar en de zon is er een stuk krachtiger dan in Nederland. Helemaal in de zomermaanden! Smeer met een hoge factor om verbranding te voorkomen.
  • Als je in de mei- of herfstvakantie naar Kos gaat met kinderen zorg dan dat je ook een lange broek en trui inpakt. In de avonden kan het behoorlijk afkoelen.

Kindvriendelijke hotels op Kos

Ben jij overtuigd van Kos als familiebestemming, maar heb je nog geen vakantie geboekt? We hebben een aantal kindvriendelijke hotels voor je in ons aanbod.

  • Bij Labranda Marine Aquapark Resort kun je – de naam verklapt het eigenlijk al – rekenen op een waterpark. Met glijbanen, watertoestellen én een golfslagbad. Ook hier is het mogelijk om o.b.v. all inclusive te boeken. Er zijn daarnaast talloze sportfaciliteiten.
  • Voor een extreem luxe familievakantie ga je naar Pelagos Suites Hotel & Spa. Hoewel door het strakke design de kindvriendelijkheid er niet meteen afstraalt, vind je hier wél diverse zwembaden en kinderbaden, een watertoestel met kleine glijbaantjes, miniclub en speeltuin.
  • Aan de oostkust van Kos vind je Dimitra Beach Hotel & Suites. Dit hotel is ideaal als je zin hebt in een veelzijdige vakantie voor de hele familie. Chill op het fijne strand voor de deur, neem een duik in een van de zwembaden, leef je uit met dank aan de sportfaciliteiten en eet je buikje rond in een van de restaurants. Helemaal fijn; je kunt verblijven o.b.v. all inclusive. Zorgeloos genieten dus!
  • Kipriotis Aqualand ligt tegen een heuvel, waardoor je elke avond geniet van een geweldige zonsondergang. Alleen daarom houden wij al van dit hotel! Maar er is meer… Wat dacht je van een waterpark, twee zwembaden, de mogelijkheid om o.b.v. all inclusive te verblijven én gratis Wifi?
  • Strand, zwembad, vermaak & actie: je vindt het allemaal bij Blue Lagoon Village in de oostelijke badplaats Kardamena. Extra fijn: je hebt de mogelijkheid om o.b.v. all inclusive te boeken. Kunnen de kids mooi onbeperkt ijsjes eten!

Bekijk al onze kindvriendelijke vakanties op Kos

Zin gekregen in een vakantie naar Kos met kinderen? Boek die reis en pak de koffers maar in!

Kos met kinderen - Blue Lagoon Village

Andere Griekse eilanden met kinderen?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *