Vakantie Kreta tips

Op vakantie naar Kreta? Check deze tips!

Ga jij binnenkort op vakantie naar Kreta? Met deze tips weet je in no time alles over het eiland. Je krijgt daarnaast handige links naar nog meer informatie. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige vakantie. Je haalt er echter het maximale uit als je je een beetje inleest. Check deze Kreta-tips bijvoorbeeld. Je weet na het lezen van dit artikel precies waar je moet zijn, wat je er kunt doen en wat je niet mag missen. Als bonus geven we ook nog eens fijne hoteltips voor een vakantie op Kreta.

Waar ligt Kreta?

Griekenland telt in totaal 6.000 eilanden, waarvan er ruim 200 bewoond zijn. Kreta is er daar één van.

En het is er niet zomaar één; het is het grootste Griekse eiland en ook nog eens het meest zuidelijke en daarmee het meest zonnige eiland.

Je vindt Kreta in de Middellandse Zee, ten zuiden van het Griekse vasteland. Deze ligging zorgt voor een beperkte vliegtijd. Bij een rechtstreekse vlucht (zonder tussenstop op een van de andere eilanden) ben je ca. 3,5 tot 4 uur onderweg vanaf Amsterdam.

Vakantie Kreta tips: waar

Waar staat Kreta bekend om?

Met een oppervlakte van ruim 8.300 km² staat Kreta niet om slechts één ding bekend; het is een van de meest veelzijdige eilanden van Griekenland. Of je nu natuurliefhebber, cultuurfanaat, strandhopper of feestganger bent.

Of wat dacht je van een combinatie van dit alles? ’s Ochtends cultuur snuiven in de Venetiaanse plaats Rethymnon en ’s middags chillen aan het strand. Of ’s ochtends – als het nog koel is – de Samariakloof trotseren en ’s middags dineren aan een klein haventje in een onbekender dorpje. ’s Avonds stappen? Chersonissos is the place to be.

Zien & doen op Kreta: de ultieme tips

Laten we je vast uit de droom halen; door de enorme oppervlakte van Kreta kan je nooit het hele eiland zien tijdens een vakantie van één of twee weken. De afstand van het uiterste westen naar het uiterste oosten is simpelweg te groot. Het wordt kiezen, zonder meer.

Maar om je vast een beeld te geven van de mogelijkheden zetten we hieronder enkele van onze favorieten highlights op een rij. Dat wat je echt niet mag overslaan tijdens een vakantie op Kreta:

  • Een van onze favoriete plaatsen – om te verblijven of een dagje te bezoeken – is Rethmynon. Het oude centrum barst van de Venetiaanse gebouwen en ook aan bezienswaardigheden (check het fort!) geen gebrek. De haven is de plek om te lunchen met een vers visje en aan de boulevard bestel je een ijsje als toetje.
  • Kreta herbergt prachtige natuurgebieden. Onze favoriet is de eerdergenoemde Samariakloof. In vier tot zes uur loop je een route van 16 km van de Omaloshoogvlakte naar de kustplaats Agia Roumeli. Onderweg moet je o.a. de IJzeren Poort, het smalste gedeelte van de kloof, trotseren.
  • Wil je vooral strand zien? Dan tippen we op Kreta Vai, het mooiste strand van Oost-Kreta. Waarom dit het mooiste strand is? Het wordt omgeven door een enorm bos met Kretenzische dadelbomen én palmbomen. Beklim de klif (met trap!) aan de rand van het strand voor een prachtig uitzicht.

Lees wat je nog meer kunt doen op Kreta

Wil je strandhoppen tijdens jouw vakantie en wil je meer tips dan enkel Vai? Check snel ons artikel met de mooiste stranden op Kreta.

Vakantie Kreta tips: Rethymnon

De beste reistijd voor Kreta

Kreta kent, door de ligging in de Middellandse Zee, een mediterraan klimaat. Dat betekent dat je er van mei t/m half september kunt rekenen op minimaal 10 uur zon per dag, in het hoogseizoen zelfs 12 uur. Deze maanden zijn dan ook het meest populair.

Welke maand voor jou geschikt is? Dat is afhankelijk van je plannen. Als je alleen maar wilt sunsnacken zijn de warmste maanden (juli en augustus) bij uitstek geschikt. Je kunt dan rekenen op maximum temperaturen die boven de 30 °C uit kunnen komen. En regenen doet het dan doorgaans nauwelijks.

Ben je een actieve vakantieganger, zo eentje die cultuur wil snuiven in kleine dorpjes en de Samariakloof wil trotseren? Dan zijn mei, juni en september geschikter, want dan is het rond de 25 °C. Ook april en oktober lenen zich voor een gevarieerde en actieve vakantie; het is er dan rond de 20 °C.

De leukste hotels op Kreta

De keuze aan hotels op Kreta is enorm, en dat geldt ook voor appartementencomplexen. We hebben meer dan 750 (!) accommodaties in ons aanbod. We pikten er speciaal voor jou een aantal favorieten van onze vakantiegangers uit:

  • Het stijlvolle Indigo Inn Casa is favoriet onder onze medewerkers. De luxe ligbedden rondom het zwembad bieden alle comfort voor een geslaagde zonvakantie. Het hotel beschikt ook nog eens over prachtige kamers, een sfeervol restaurant en een gezellige bar.
  • Bij Petousis Hotel & Suites staat je een onvergetelijke vakantie te wachten. Niet alleen vanwege de zwembaden en luxe kamers (die naar wens als swim-up variant te boeken zijn), maar zeker ook dankzij de uitstekende restaurants. Bovendien loop je vanaf dit kleinschalige hotel in ongeveer 5 minuten naar het strand.
  • Onbezorgd all inclusive genieten op Kreta? Ga voor een verblijf in Hotel Royal & Imperial Belvedere. Dankzij de vele faciliteiten zou je haast keuzestress krijgen. Voor welk zwembad ga je? En welke sporten ga je beoefenen? De keuze is aan jou!

Heb je graag de keuze uit meer hotels? Met deze handige links vind je eenvoudig de accommodatie die bij jou past.

Vakantie Kreta tips: hotels

Vervoer op Kreta

Om veel in een korte tijd te zien, raden we je aan een auto te huren. Dit kan bij ons eenvoudig tijdens boeking. Heb je dat niet gedaan & wil je alsnog een auto huren? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Lees alles over een auto huren op Kreta

Liever georganiseerd op pad? Er worden talloze excursies aangeboden ter plaatse. Zo kun je onder leiding van een gids de Samariakloof bezoeken, een boottocht maken naar het eiland Spinalonga, een rondleiding krijgen bij de ruïnes van het Paleis van Knossos of paardrijden in de bergen.

Meer tips voor een vakantie op Kreta

Tot slot; nog een aantal extra Kreta-tips om alles uit jouw vakantie te halen:

  • Er is een ruime keuze aan badplaatsen op Kreta. Voor een stapvakantie tippen we Chersonissos. Levendig (maar dan zonder enorm stappen) is het ook in Agios Nikoloas. We zijn daarnaast enorm gecharmeerd van Rethymnon en Chania. Meer opties? Lees alles over de leukste badplaatsen op Kreta.
  • Omdat Kreta zo groot is, raden we je ook aan goed te kijken naar wat je écht wilt zien en welke badplaats zich daar dan voor leent als uitvalsbasis.
  • Houd er rekening mee dat in sommige grote steden (zoals Heraklion) de winkels ’s middags en op zondag nog gesloten kunnen zijn. In de toeristische badplaatsen is dit vaak niet het geval.

Zie jij door onze tips een Kreta-vakantie helemaal zitten? Dan rest je alleen nog een vakantie uit te zoeken of – als je dat al hebt gedaan – jouw koffer in te pakken. We wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *