Samariakloof Kreta

Samariakloof op Kreta; durf jij de uitdaging aan?

Op het smalste stuk is de Samariakloof slechts 4 meter breed. Dit maakt het tot een van de smalste kloven ter wereld. Een wandeling door de bekende kloof op Kreta is alleen daarom al geweldig. Maar wel intensief. Durf jij het aan?

Samariakloof in het kort

Eerst een stukje geografische kennis; de Samariakloof ligt op Kreta, het grootste Griekse eiland. Het bevindt zich in het zuiden, ver weg van de toeristische hotspots. Chania, dat op ruim een uur rijden ligt, is de meest bekende badplaats in de omgeving.

De kloof ontstond al zo’n 14 miljoen jaar geleden en is door erosie steeds dieper geworden. Het huisvest daarnaast bijzondere planten en zeldzame dieren, waaronder de bedreigde Krikri-geit. Dit samen heeft er voor gezorgd dat de Samariakloof in 1962 tot nationaal park is bestempeld. Dit is ook direct het enige nationale park op Kreta.

De kloof loopt grofweg vanuit de buurt van Omals en eindigt in het zuiden bij de Libische Zee. Om deze afstand af te leggen, moet je 16 km bewandelen. Om er meteen ­nog maar wat cijfers tegenaan te gooien; op sommige plekken zijn de wanden maar liefst 500 meter hoog en op het smalste punt liggen de wanden slechts 4 meter uit elkaar. Dit is direct ook het meest bekende deel van de Samariakloof. Het wordt de IJzeren Poort genoemd. Op de Griekse bordjes staat deze aangegeven als Sideroportes.

samariakloof kreta wandelpad
Geniet onderweg van de prachtige uitzichten!

Een (pittige) wandeling door de Samariakloof

In de zomer (afhankelijk van het weer van ca. half april tot eind september) is de Samariakloof geopend voor wandelaars. Je loopt dan op de plek waar ’s winters een rivier stroomt. Onverhoopt nog wat water achtergebleven? Op deze plek zijn planken neergelegd of primitieve bruggetjes aangelegd.

En dat primitieve is meteen een belangrijk punt; als je geen geoefende wandelaar bent, kun je de Samariakloof beter links laten liggen. De 16 km die je af moet leggen (waarvan 13 echt in de kloof), zijn niet bepaald makkelijke kilometers. Je start op een hoogte van 1250 meter en daalt in de eerste paar kilometer zo’n 750 meter af. Dit gaat niet over een goed aangelegd pad; het is vrij steil en uit rotsen gehakt. Goede wandelschoenen zijn een must!

Onderweg kom je o.a. langs het in 1965 verlaten dorpje Samaria. Hier zijn enkele Byzantijnse kapelletjes te vinden met in de buurt waterbronnen. Handig, want je kunt direct jouw waterflesje even bijvullen!

Wie de kloof wil trotseren, kan daar het beste 4 tot 8 uur voor uittrekken. Na afloop kom je aan in het kustplaatsje Agia Roumelia, helemaal in het zuiden van het eiland. Dit dorpje kun je enkel per boot bereiken; boten brengen je vanaf hier naar Chora Sfakion en Paleochora, waar je de reis richting jouw hotel kunt vervolgen.

Duik voor je op de boot stapt wel even in het verkoelende water; dat heb je wel verdiend na zo’n prestatie.
samariakloof kreta wandeling
In de Samariakloof stroomt ook water

Wandeling voor beginners

Vind je die 16 km net iets too much, maar ben je wel benieuwd naar bijvoorbeeld de IJzeren Poort? Er is een alternatieve mogelijkheid, ook wel de lazy route of Samaria Gorge Easy Way genoemd.

Deze route start in Agia Roumeli, aan het eindpunt van de kloof. Je legt ca. 5 km af om de IJzeren Poort te bereiken. Hier keer je om, om vervolgens weer uit te komen waar je gestart bent. De tocht is aanzienlijk lichter, maar is wel minder mooi dan de uitgebreide variant.

Zo kom je bij de Samariakloof!

Omdat je van punt A naar B loopt en teruglopen gezien de tijd die je erover doet too much is op een dag, is het niet handig om per huurauto af te reizen naar de officiële ingang van de Samariakloof. Hoe kom je hier immers weer aan het einde van je pittige tocht?

De meeste wandelaars kiezen er om deze reden voor om een georganiseerde excursie naar de Samariakloof te boeken. Het meest voor de hand liggend is om dit vanuit Chania te doen. Vanuit andere badplaatsen heb je immers een te lange reistijd. Via onze partner GetYourGuide boek je deze trip eenvoudig vooraf.

Praktische tips!

Als je de uitdaging van de Samariakloof aangaat, dien je wel goed voorbereid op pad te gaan. Wij helpen je op weg met wat praktische tips!

  • De meeste excursies naar de Samariakloof starten vroeg. Dat is niet zonder reden; de temperaturen kunnen er – zeker in de zomer! – hoog oplopen gedurende de dag. Neem ondanks het vroege tijdstip altijd een pet of hoed mee tegen de zon.
  • Onderweg kom je geen winkeltjes of tavernes tegen om bijvoorbeeld water te kopen. Wel kom je onderweg langs warmwaterbronnen waar je (lege) flesjes bij kan vullen. Drink geen water uit de evt. kabbelende beekjes in de kloof; stilstaand water bevat veel bacteriën.
  • Drinken is belangrijk, maar neem ook zeker eten mee voor onderweg. Zeker suikers! Het is belangrijk om jouw energielevel op peil te houden. Andere must-haves in jouw tas zijn zonnebrandcrème, blarenpleisters en – als je ’s ochtends vroeg start – een trui of vestje.
  • Onverhoopt oververmoeid, door je enkel gegaan of andere ongemakken? Op verschillende plekken langs de route van de Samariakloof zijn ezeltjes aanwezig die in dit soort gevallen ingezet worden om je uit de kloof te halen.
  • Er wordt een toegangsprijs gevraagd voor de Samariakloof; deze bedraagt ca. € 5,- voor wandelaars vanaf 16 jaar. Voor kinderen is de toegang gratis, maar heel eerlijk; onder de 10 jaar raden we deze tocht niet aan.
  • Om er zeker van te zijn dat er niemand in de kloof achterblijft aan het einde van de dag is er een belangrijke regel; jouw toegangskaartje dien je bij de uitgang weer in te leveren. Bewaar deze goed én lever hem ook daadwerkelijk in. Een overbodige zoektocht wil je immers niet op jouw geweten hebben.
samariakloof kreta wandelschoenen
Voor de wandelpaden in de Samariakloof heb je goede schoenen nodig

De beste periode voor de Samaria-uitdaging

Je komt er soms niet onderuit qua vakantie, maar als het even kan vermijd dan de maanden juli en augustus voor deze wandeling. Buiten dat de flora en fauna dan niet op hun mooist zijn, is het ook nog eens de meest drukke periode. Dagelijks lopen er dan meer dan 1.000 mensen door de kloof. Nog even los van de warmte…

Beter is het om in het voor- of najaar de tocht door de Samariakloof af te leggen. Neem in het voorjaar wel even wat extra kleding mee; er kan nog water in de kloof staan rond die tijd.

Cretaanse kloven voor beginners

Verblijf je niet in de buurt van Chania en is de reistijd te lang? Of wil je liever een ietwat rustigere wandeling in een kloof maken? Kreta herbergt meer kloven dan enkel de Samariakloof.

  • In het zuidwesten van Kreta vind je de kloof Imbros. Deze strekt zich uit over een lengte van 6 km en de hele wandeling is in 2-3 uur goed te doen. Ook met kinderen!
  • Hoewel er lastige passages voorbijkomen tijdens een wandeling in de Glyke Nera, is deze kloof met een lengte van ca. 4,5 km een stuk minder intensief dan de Samariakloof. Trek wel 2 tot 3 uur uit, zeker als je even wilt bijkomen op het prachtige strand waar je onderweg langskomt.
  • Een wandeling door de kloof Lissos is vooral veelzijdig. Je legt ca. 3,5 km af in 3-4 uur en komt onderweg langs prachtige rotspartijen en twee opgravingen. Ook heb je op diverse punten een prachtig uitzicht over zee. En het pad is goed begaanbaar, dus kinderen kunnen gewoon mee!
samariakloof kreta rotsen
Je vindt prachtige rotsformaties in de Samariakloof

Zie jij het wel zitten om de Samariakloof of een van de andere kloven op Kreta te trotseren? We wensen je vast veel plezier!

De Samariakloof op Kreta trotseren?Bekijk ons aanbod
Fotografie: Dziewul | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *