Badplaatsen Kreta: waar verblijven?

Waar verblijf jij? De leukste badplaatsen op Kreta

Staat een vakantie naar het Griekse eiland Kreta hoog op jouw wensenlijstje? We helpen je op weg door de mooiste en leukste badplaatsen op een rij te zetten. Zo weet je precies waar jij kan verblijven aan de hand van jouw wensen.

Wie op dit eiland voet aan wal zet, voelt een mystieke kracht door de aderen stromen, warm en vriendelijk, waardoor de ziel groter wordt

Het waren de wijze woorden van de veelgeprezen Kretenzische schrijver Nikos Kazantzakis in zijn roman Verslag aan El Greco. Hoewel het een beetje zweverig over kan komen, geeft het wel de kracht van Kreta aan. Warm, vriendelijk en vrijgevig; dat is hoe de bevolking op het Griekse eiland is.

Tel daar eindeloze stranden, authentieke dorpjes én levendige badplaatsen bij op en het vakantiegevoel is compleet. Er rest je alleen nog een ding voor je daarvan kunt genieten; kiezen uit de vele mogelijkheden om te verblijven. Tijd om de leukste badplaatsen op Kreta op een rij te zetten!

Oh oh Chersonissos

Met dank aan het tv-programma Oh oh Cherso denken veel Nederlanders bij Kreta aan deze badplaats. Chersonissos is dan ook de meest bezochte en levendige badplaats van het eiland.

Het ‘stralende’ middelpunt is Star Beach. Het werd jaren geleden geopend als waterpark, maar is tegenwoordig meer dan dat. Je kunt er vanaf een strandbedje genieten van de Griekse zon en diverse watersporten beoefenen. ’s Avonds kunnen de voetjes van de vloer (of het zand), want dan draaien de beste dj’s vrolijke tunes.

Maar dat is niet de enige kant van Chersonissos. Wie verder van de boulevard verblijft, of misschien wel in Oud-Chersonissos, zal merken dat je hier ook aan het goede adres bent voor een rustige adults only vakantie of een ontspannen familievakantie. Het is daarnaast een fijne uitvalsbasis om meer van Kreta te ontdekken.

Indigo Inn Casa, Kreta Indigo Inn Casa is favoriet onder onze medewerkers. Waarom? De luxe ligbedjes met toffe tipi-tenten, een adults only formule waardoor je geniet in rust én een fijne locatie.

Leukste badplaatsen Kreta: Chersonissos

Authentiek Agios Nikolaos

Is de drukte van Chersonissos juist niet waar je naar op zoek bent, maar wil je wel enige levendigheid? Dan is Agios Nikolaos misschien voor jou wel de plek om te verblijven op Kreta.

Dit stadje in het authentieke noordoosten mag dan één van de grotere steden van Kreta zijn, het voelt een stuk kleiner aan. Dit komt o.a. door het compacte stadscentrum. Aan de haven geniet je van lokale specialiteiten en de hoofdstraat herbergt talloze kleding-, schoenen- en souvenirwinkels. Een vers visje om mee te nemen, haal je hier ook.

De grootste highlight is echter het groenblauwe Voulismenimeer. In dit binnenmeer, dat omringd wordt door hoge rotswanden, dobberen diverse vissersbootjes. Er kleeft daarnaast een mooie legende aan; de Grieken geloven dat dit meer (dat ca. 65 meter diep is!) bodemloos is en dat ooit de Griekse godin Pallas Athena hier rondzwom.

Voor een dosis cultuur bezoek je het volkenkundig of archeologisch museum. Ook leuk: maak per boot een tripje naar het nabijgelegen eiland Spinalonga.

The Island Concept, KretaDe mooiste hotels vind je net ten zuiden van Agios Nikolaos. The Island Concept is daar een goed voorbeeld van. Wissel de levendigheid in het ca. 3 km verderop gelegen centrum af met relaxen in je eigen jacuzzi of privézwembad.

Leukste badplaatsen Kreta: Agios Nikolaos

Gemoedelijk Rethymnon

Eén van onze persoonlijke favorieten? Rethymnon! Waar het deze eer aan dankt? Het is rustiger dan in bijv. Chersonissos en er heerst een gemoedelijke sfeer. Daarbij heeft het écht alle ingrediënten in huis voor een geslaagde zonvakantie.

Laten we beginnen bij de haven. “Klein, maar fijn”, is hier zeker van toepassing. Je vindt er goede restaurants (ga zeker voor verse vis!) en hebt zicht op prachtige Venetiaanse gebouwen.

Aan de haven vind je ook direct de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad, het 16e-eeuwse Fortezza. Vanaf de vestingmuren van het fort heb je een mooi uitzicht over de boulevard en de stad die zich daarachter uitstrekt. Achter de haven vind je een wirwar van schattige straatjes met Venetiaanse boogjes, stenen trappetjes en prachtige gebouwen.

Zin in een dagje strand? Vanuit de haven loop je binnen no time naar de lange en brede palmbomenpromenade Sofokli Venizelou. Grenzend aan deze boulevard vind je het kilometerslange zandstrand. Hier vind je altijd wel een plekje om van de Griekse zon te genieten!

Ideon Hotel, KretaIdeon Hotel is een charmant hotel op een steenworp afstand van de haven met een dito binnentuin. Hier vind je palmbomen en een zwembad voor jong en oud. Je kunt er daarnaast rekenen op een restaurant en Griekse gastvrijheid.

Leukste badplaatsen Kreta: Rethymnon

Schilderachtig Sissi

We ‘vliegen’ even naar de andere kant van het eiland. Aan de noordkust van Kreta vind je het badplaatsje Sissi. Het van oorsprong vissersdorpje is in de laatste decennia flink gegroeid, maar heeft haar dorpse gevoel weten te behouden. Zeker als je via de hoofdweg naar de charmante haven wandelt.

De schilderachtige haven, gelegen in een lange, smalle baai, is het kloppende hart van Sissi. Bij de vele terrasjes (van o.a. Griekse tavernes) heb je een ruime keuze aan Griekse specialiteiten. Bestel zeker eens een vers visje! Deze worden in de vroege morgen door de plaatselijke vissers gevangen.

De smalle straatjes in het centrum zijn gevuld met souvenirwinkeltjes, barretjes, cafés en boetiekjes. Op zoek naar het strand? Deze vind je aan de oever aan de overkant van de haven.

Bapdlaatsen Kreta; Sissi, Sissi Bay Hotel & SpaOp zoek naar een fijn hotel voor jouw volgende (familie)vakantie? Sissi Bay Hotel & Spa biedt meerdere zwembaden en wellness-, sport- en kinderfaciliteiten. Extra fijn; je kunt o.b.v. all inclusive boeken.

Leukste badplaatsen Kreta: Sissi

Venetiaans Chania

Wil je in het westen van Kreta verblijven om bijvoorbeeld een bezoek te kunnen brengen aan het bekende Elafonissi Beach? Dan tippen we Chania als de leukste badplaats.

De haven is zonder meer een van de sfeervolste plekken van het stadje en misschien wel van heel Kreta. Bij de ingang van de haven staat de Venetiaanse vuurtoren uit de 15e eeuw. Zodra je naar de kant van de vuurtoren loopt, kun je prachtige foto’s maken. Vanaf hier heb je zicht op een lange autovrije promenade vol met restaurantjes, barretjes en winkeltjes gevestigd in kleurrijke Venetiaanse huisjes.

Van de haven ga je door naar het centrum van Chania. Deze ligt gedeeltelijk binnen de oude Byzantijnse stadsmuur en gedeeltelijk binnen de Venetiaanse stadsmuur. Er heerst een gemoedelijke sfeer en je kunt er goed souvenirs shoppen voor het thuisfront. Ook zijn er enkele interessante musea te vinden.

Civitel Akali, KretaEr zijn weinig hotels in het centrum van Chania met zwembad. Wil je toch een verkoelende duik kunnen nemen? Je vindt er wel een bij Civitel Akali. Je kunt er daarnaast rekenen op een hoge mate van service en comfortabele kamers.

Leukste badplaatsen Kreta: Chania

Meer badplaatsen op Kreta om te verblijven

Kreta is het grootste Griekse eiland; het heeft een oppervlakte van 8.336 km². Dat betekent dat je niet alleen kunt verblijven in de badplaatsen op Kreta die je hierboven vindt. Er zijn meer opties. Check deze ook nog even:

  • Elounda mag dan maar een klein dorpje zijn, een vakantie is hier groots. Dit komt met name door de vele luxe resorts die je er vindt. Als extra biedt het ook nog eens een charmant haventje, leuke visrestaurants en een breed aanbod aan lokale tavernes.
  • Malia is the place to be voor vakantiegangers die van uitgaan en zonnen houden. Hoewel het iets kleiner is dan Chersonissos is het net zo levendig, biedt het ook een bruisend uitgaansleven en heb je er overdag de mogelijkheid om bij te komen op het mooie zandstrand.
  • In het meer authentieke Oost-Kreta vind je de gemoedelijke stad Sitia. Slenter tussen de Grieken door over de promenade en geniet van een drankje aan het centrale plein. Doe je onder de palmbomen tegoed aan de lekkerste tapas of geniet van het uitzicht op de oude vissersbootjes.

Genoeg keuze uit badplaatsen op Kreta. Waar zou jij het liefst verblijven?

Op vakantie naar Kreta?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

3 thoughts on “Waar verblijf jij? De leukste badplaatsen op Kreta

  1. Wat dacht je van de westkant van het eiland? Falasarna beach en Elafonisi, prachtig om daar te verblijven. Geen drukte en prachtige natuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *