Elafonissi Beach Kreta

Elafonissi Beach, het roze strand van Kreta

Al jaren komt Elafonissi Beach terug in de toplijstjes met mooiste stranden in Griekenland, in Europa en zelfs in de wereld. Verrassend? Nee, dit strand op Kreta is ook echt uniek; het heeft een bijzonder roze tintje.

Elafonissi Beach in het kort

Je vindt Elafonissi Beach – ook wel Elafonissos genoemd – in het zuidwesten van Kreta. Het bestaat uit meerdere delen en een gedeelte wordt door middel van een zandbank verbonden met het vasteland.

Wat het strand (of eigenlijk gebied) zo bijzonder maakt, is echter niet de ligging of de vorm, maar de kleur. Door het getij spoelen er verbrijzelde rode en roze schelpen aan die zorgen voor een roze gloed over het zand.

Het drukste deel van Elafonissi Beach is Voulismeni Beach. Niet alleen vanwege het ondiepe water en de Blauwe Vlag (ideaal voor gezinnen!), maar ook omdat er hier ligbedjes en parasols worden verhuurd. Er worden daarnaast watersporten aangeboden.

De andere delen van Elafonissi Beach zijn rustiger, maar zeker niet minder mooi. En het voordeel; je hoeft jouw spot met minder mensen te delen.

Elafonissi Beach wordt beschermd, het is onderdeel van het project Natura 2000. Het is verboden om planten en schelpen mee te nemen. En je mag ook geen flesje met zand vullen als souvenir.

Elafonissi Beach, Kreta: drone

Tips voor een stranddagje op Elafonissi Beach

Dé tip die we je niet willen onthouden; ga vroeg op pad. Elafonissi Beach is erg populair en wordt aangedaan door touringcars met toeristen. Deze zijn er voornamelijk tussen 11.00 en 14.00 uur. Wie daarvoor arriveert, hoeft het strand met minder mensen te delen. En ook niet onbelangrijk, je kan dan nog makkelijker een parasol scoren.

Of we nog meer tips hebben? Jazeker!

  • In het hoogseizoen openen diverse strandtenten hun deuren. Je kan daar dan drankjes en snacks kopen. In de laagseizoen-maanden – wanneer het aanzienlijk rustiger is – kan je voor gesloten deuren komen te staan. Het is aan te raden in die periode zelf eten & drinken mee te nemen.
  • Houd je van kitesurfen? Ga dan vooral op dagen dat er een flinke wind staat naar Elafonissi Beach. Het is dan een populaire spot onder kiters.
  • Voor de kust van Elafonissi Beach ligt het eilandje Lafonisi. Het water is vrijwel overal ondiep en je kunt zo naar de overkant wandelen. Op het eilandje vind je een vuurtoren en een klein kerkje.

Elafonissi Beach, Kreta: tips

Hoe bereik je Elafonissi Beach?

Je moet er wat voor over hebben om naar Elafonissi Beach te gaan, maar geloof ons; het is het waard! Het strand ligt op ca. 1,5 uur rijden van de populaire badplaats Chania. Met een huurauto althans. Met de bus – ja, het is ook mogelijk met het openbaar vervoer – ben je ca. 2 uur onderweg.

De route naar Elafonissi Beach is trouwens prachtig. Je komt o.a. langs het mooie dorpje Elos en passeert de imposante kloof van Topolia.

Wil jij Elafonissi Beach combineren met een verblijf in Chania? Naast dat je in de badplaats een charmante Venetiaanse haven vindt, zijn er ook veel dito hotels te vinden in Chania en omgeving. We tippen er graag een paar:

  • Kalyves Beach Hotel beschikt over de juiste ingrediënten voor een onbezorgde vakantie op Kreta. Plons in het zwembad of duik in de zee die direct voor de deur ligt. Daarnaast kun je kiezen voor een verblijf o.b.v. all inclusive én maak je gebruik van gratis WiFi!
  • Hotel Alexis is de juiste keuze voor vakantiegangers die op zoek zijn naar kleinschaligheid. Het heeft misschien ‘slechts’ twee sterren, maar je kunt er wel rekenen op verzorgde kamers, een zwembad en fijne diners bij zonsondergang.
  • Bij het kleurrijke Porto Kalamaki Appartementen geniet je van de vrijheid van een appartement, een zwembad binnen handbereik en een strand, restaurants, bars en winkels op loopafstand.
Je kunt per huurauto naar Elafonissi Beach rijden, maar er zijn ook excursies mogelijk. Vanuit Chania, maar ook vanuit Rethymnon of Heraklion mocht je daar verblijven.

Combineren maar!

Een stranddagje aan Elafonissi Beach kan je ook combineren met andere bezienswaardigheden of activiteiten.

Op ca. 5 km ten noorden van Elafonissi Beach vind je Chrisoskalitissa. Dit klooster is 35 meter hoog en ligt op een rots. Hij is te bereiken via een negentigtal traptreden. Eenmaal boven word je getrakteerd op een geweldig uitzicht. Achter de naam van het klooster schuilt overigens ook nog een bijzonder verhaal. Eén van de treden (skala) die naar het klooster leidt zou alleen goud (chryso) zichtbaar zijn voor de meest gelovige christenen.

Wandelliefhebbers kunnen een deel van het Europese pad E4 bewandelen. Een ca. 20 km lang deel verbindt Elafonissi met Paleochora. Neem wel water mee, want ook al is het geen moeilijk pad, de warmte vraagt zeker wat van je!

Als je meerdere van deze activiteiten wilt combineren op een dag raden we je aan een auto te huren. Zonder een gids op pad geeft meer vrijheid om te gaan en staan waar én wanneer je wilt.

Jouw huurauto kun je direct tijdens (of na) boeking via ons regelen. Je bent volledig verzekerd en hebt 24/7 de beschikking over een hulplijn. Wel zo vertrouwd!
Elafonissi Beach, Kreta: klooster

Ga jij een dagje naar Elafonissi Beach? Deel jouw (roze!) foto’s met #diesnaptvakantie en wie weet zie je hem wel terug op ons Instagram-account. Enjoy!

Check ons Instagram-account

Binnenkort op Elafonissi Beach zonnebaden?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *