Knossos-Kreta

Knossos; alles over deze must-see op Kreta

Heb jij een vakantie naar het Griekse eiland Kreta op de planning staan en ben je nog op zoek naar een cultureel uitstapje? Wij tippen Knossos. Dit plaatsje, vlakbij de hoofdstad Heraklion, is vanwege de opgravingen van een Minoïsch paleis de belangrijkste en beroemdste archeologische bezienswaardigheid op Kreta. Waarom? Dat vertellen we je in dit artikel!

De geschiedenis van Knossos

Alles over Knossos op KretaWe starten met een kort geschiedenislesje over Knossos. De Minoïsche beschaving vierde zo’n 4.000 jaar v.Chr. haar hoogtijdagen en Knossos was toen een van de belangrijkste steden van Europa. De stad heeft tevens een belangrijke rol gespeeld in de Griekse mythologie. Zo vond o.a. de mythe van het labyrint met de Minotaurus – waarover later meer – hier plaats.

Men vermoedt dat het paleis van Knossos in opdracht van koning Minos is gebouwd door de mythische architect Daedalus. De ijdele koning Minos, waaraan de Minoïsche beschaving haar naam dankt, is volgens mythen de zoon van de oppergod Zeus en Europa. Hij werd koning van Kreta en liet een paleis bouwen. Of deze koning daadwerkelijk heeft bestaan wordt betwijfeld. Wellicht zijn de verhalen gebaseerd op meerdere koningen en is ‘Minos’ oud-Grieks voor koning.

Feit blijft dat er in Knossos een immens paleis heeft gestaan. Op een oppervlakte van maar liefst ca. 22 hectare! Het paleis telde maar liefst 1.300 ruimtes en bestond uit kamers voor de koning, huizen voor burgers, een troonzaal, theater, begraafplaatsen, offerplaatsen en opslagruimtes. Naar schatting woonden er in heel Knossos zo’n 20.000 mensen.

Mede door een vulkaanuitbarsting op het ca. 100 km verderop gelegen eiland Santorini in ca. 1620 v.Chr. is door een hoge vloedgolf de Minoïsche beschaving uiteen gevallen en het paleis verwoest.

Het Minoïsche volk was een zeer hoge beschaving; zo maakten ze fresco’s en decoreerden ze hun gebruiksvoorwerpen. Daarnaast konden ze schrijven en had de hogere klasse de beschikking over stromend water en riolering. En niet te vergeten; ze waren in staat om een immens paleis te bouwen!

Archeologische opgravingen

Alles over Knossos op KretaIn de 19e eeuw gebruikten de Kretenzers materiaal vanuit Knossos om huizen te bouwen in de hoofdstad. Er waren toen al vermoedens dat er resten lagen van een groot Minoïsch paleis. In 1987 nam Arthur John Evans de moeite om te onderzoeken wat voor gebouw hier had gestaan. Hij ontdekte de westelijke vleugel van het paleis en vond veel aardewerk, vazen en kannen en de beroemde stierenfresco. Later ontdekte hij ook de oudste geplaveide weg van Europa, badkuipen en schoolbanken.

Volgens archeologen is het paleis in drie fases gebouwd rondom een centraal plein. Op dit plein hielden de Minoërs vermoedelijk volksvergaderingen en festivals. Daarnaast ontdekte men dat het paleis bestond uit een westelijk en oostelijk deel. Het westelijke deel was bedoeld voor officiële zaken en als opslagruimte voor diverse schatten en het oostelijke deel waren met name woonvertrekken en werkplaatsen gevestigd.

Hoe ziet Knossos er tegenwoordig uit?

Alles over Knossos op KretaEvans heeft de ruïnes van het Minoïsche paleis weer geprobeerd op te bouwen in oude staat. Althans, zoals hij vermoedde dat het er moest hebben uit gezien. De meningen zijn verdeeld over de manier waarop hij de reconstructie aanpakte, mede omdat deze niet onderbouwd werden door wetenschappelijke feiten. Na Evans hebben nog tal van andere gerenommeerde archeologen onderzoek gedaan bij Knossos.

Om Knossos toegankelijk te maken voor toeristen zijn er wandelpaden en loopbruggen aangelegd en balustrades gemaakt. De meest bijzondere bezienswaardigheden in Knossos zijn de stierenfresco, de troonzaal, aardewerk en overige muurschilderingen. Met een beetje fantasie kun je een goed beeld vormen van hoe het paleis eruit moet hebben gezien.

Veel mensen vinden een bezoek aan Knossos tegenvallen, omdat ze er meer van hadden verwacht. Als je je van tevoren goed inleest over wat Knossos eigenlijk is en wat hier zo’n 4.000 jaar v.Chr. allemaal afspeelde is het echter zeker een interessant uitstapje. Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Knossos en meer overblijfselen zien? Dan moet je in het Archeologische Museum van Heraklion zijn. Hier vind je o.a. een ivoren beeldje van een stierenspringer, een fresco van de prins van de lelies en beeldjes van de grote en klein slangengodin.

Wist je dat de president van het internationaal gerechtshof in Den Haag op een zetel zit die een kopie is van de troon van Minos. Koning Minos was namelijk de eerste rechter ter wereld. Na zijn dood werd hij benoemd als een van de drie rechters van de onderwereld van Hades. In deze rol beoordeelde hij een ziel die binnenkwam in het dodenrijk en verwees hen naar de hemel of hel.

Praktische zaken

Een bezoek aan Knossos is tijdens een vakantie op Kreta zeker de moeite waard. Ben jij dit van plan? Lees dan nog even deze praktische zaken.

  • Knossos ligt ca. 6 km ten zuiden van Heraklion en is gemakkelijk te bereiken. Als je een huurauto tot je beschikking heb, kun je die op een grote parkeerplaats kwijt. Vlakbij de ruïnes is een bushalte te vinden, waardoor je ook prima met het openbaar vervoer naar Knossos kunt. Liever georganiseerd op pad? Boek bijv. deze dagtour vanuit Rethymnon via onze partner GetYourGuide en bezoek ook Heraklion.
  • Knossos is dagelijks te bezoeken tussen 08.00 en 19.00 uur. Kaartjes kosten ca. € 15,- voor volwassenen en voor kinderen en studenten geldt een gereduceerd tarief. Je kunt een combi-ticket kopen voor het Archeologisch Museum en Knossos voor een ultieme duik in de geschiedenis.
  • De oppervlakte van Knossos is gigantisch. Trek zeker 1,5 tot 2 uur uit om rond te lopen. Het gebied kent enkele schaduwplekjes, maar op veel plekken kan de temperatuur behoorlijk oplopen. Het is dus aan te raden om vroeg in de ochtend naar Knossos te gaan en eventueel een hoed of pet te dragen. Extra leuk; loop met een audiotour door Knossos en luister naar verhalen over het dagelijks leven in Knossos.
  • Aan de hoofdstraat voor Knossos vind je enkele restaurantjes en souvenirwinkeltjes. De perfecte plek voor een lekkere lunch!

Nu ben je helemaal klaar om Knossos op Kreta te bezoeken. Laat je ons weten hoe het was?

De mythe van de Minotaurus is een bijzonder verhaal dat we je niet willen onthouden. Koning Minos had ruzie met zijn broers over wie koning van Kreta moest worden. Hij vroeg de zeegod Poseidon om een teken te sturen. Dat deed hij in de vorm van een witte stier, op voorwaarde dat deze meteen geofferd moest worden. Minos deed dit niet en Poseidon nam wraak door Minos’ vrouw verliefd te laten worden op de stier. De architect Daedalus bouwde een holle koe waar de vrouw kon gaan liggen om te vrijen met de stier. Hieruit werd de Minotaurus geboren, half stier en half mens. Omdat de Minotaurus op een gegeven moment te gevaarlijk werd voor zijn omgeving bouwde Daedalus een labyrint. Wie eenmaal binnen was kon de uitgang niet meer vinden. Het voedsel van de Minotaurus bestond uit Atheense jongens en meisjes die voor straf het doolhof in werden gedreven. Of het verhaal waar is valt nog te betwijfelen, feit is wel dat het grondplan van het paleis van Knossos op een labyrint lijkt en dat men de stier vereerde in die tijd.

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *