dagtrip-symi

Uitstapje vanuit Rhodos: ga een dagje naar Symi

Op-en-top Grieks; dat is hoe je dit kleine eilandje het beste kunt omschrijven. De schilderachtige haven is misschien wel de mooiste van heel Griekenland en jouw fotocamera zal hier overuren maken. Maak tijdens een vakantie op Rhodos dan ook zeker een dagtripje naar Symi.

Symi in een vogelvlucht

Dagtrip SymiSymi, dat ook wel wordt geschreven als Simi of Syme, ligt ten noordwesten van Rhodos en vlak voor de kust van het Turkse schiereiland Resadiye. Het eiland heeft een oppervlakte van ca. 60 km². Ter vergelijking; Texel is ruim 7,5 keer zo groot. Er wonen niet veel mensen (ca. 2.500) en het eiland telt amper hotels. Niet zo gek ook; je kunt er niet met het vliegtuig komen.

Ondanks dat het eiland niet veel vakantiegangers huisvest, is toerisme wel een van de belangrijkste inkomstenbronnen. Vanuit de haven van Rhodos-Stad vertrekt er namelijk bijna iedere dag wel boten naar dit eilandje met een lading dagjesmensen. Laat je hier niet door weerhouden, want op Symi maak je ondanks deze toeristen kennis met authentiek Griekenland.

Oversteken per boot

Vanuit de haven van Rhodos-Stad maken meerdere soorten boten de overtocht naar Symi. Afhankelijk van welke excursie of welk ticket je boekt vaar je met een catamaran of ferry naar het eiland. De tocht duurt – afhankelijk van het type boot – ca. 50 minuten tot 2 uur.

Onderweg geniet je van het oneindige uitzicht over zee en het heerlijke Griekse zonnetje. Je kunt naar wens plaatsnemen op het dek of binnen. Aan boord van de meeste boten is een winkeltje aanwezig om wat te eten en drinken te kopen.

De zee kan behoorlijk ruig zijn en het weer kan snel omslaan waardoor de overtocht een bumpy ride wordt. Houd rekening met zeeziekte en slik voor de zekerheid een pilletje voor reisziekte.

Eerste stop; Michaël Panormitis klooster

Dagtrip Symi - kloosterAls je een excursie op het eiland hebt geboekt, is de eerste stop van de dag in de meeste gevallen het Michael Paromitis klooster dat in een prachtige baai in het zuidwesten van Symi ligt. Dit klooster stamt uit de 18e eeuw en is nog steeds in gebruik.

Het klooster is gewijd aan de aartsengel Michaël en rijkelijk versierd met muurschilderingen en religieuze voorwerpen. Je kunt twee musea bezoeken; het volkenkundig museum en het kerkelijk museum. Zorg – als je het kerkje in wilt – wel voor bedekkende kleding.

Ben je uitgekeken? Aan de boulevard vind je enkele winkeltjes en een plek om het water in te duiken. Een heerlijke eerste stop van jouw tripje naar Symi.

Het Michaël Panormitis klooster is, na het Agios Ionnis Theologos klooster op het eiland Patmos, een van de belangrijkste kloosters van Griekenland.

Idyllisch Symi-Stad

Dagtrip Symi-StadHet hoogtepunt van een tripje naar Symi is zonder twijfel het idyllische Symi-Stad. Als je de haven in vaart, zie je gelijk waarom. De huisjes – in lichtgeel, zalmkleur en rood – zijn tegen een heuvel aangebouwd en vormen een prachtig contrast met het helderblauwe zeewater en de schattige vissersbootjes. Houd je fotocamera dus in de aanslag!

De huizen in Symi-Stad zijn ontzettend goed onderhouden en allemaal in neoklassieke stijl zijn gebouwd. Het stadje bestaat uit twee delen; Gialos en Chorio (ook wel Ano Symi genoemd).

Gialos is het deel rondom de haven waar je tal van winkeltjes, restaurants, tavernes en cafés vindt. Alles is hier ingericht op toeristen, maar het voelt allesbehalve massaal aan. Neem plaats op een terrasje en bestel een lekker vers visje.

Bewonder ook zeker het oude hoger gelegen deel van Symi-Stad; Chorio. Dit deel vormt een wirwar aan schattige straatjes met trappetjes en vrolijk gekleurde huizen. Het is leuk om een wandeling naar boven te maken richting het oude fort en de kerk met het rode koepeldak. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de baai. Weer een mooi fotomomentje!

De sponzen van Symi

Dagtrip Symi-StadHet zal je opvallen dat je veel sponzen kunt kopen in de souvenirwinkeltjes in Symi-Stad. Rond 1850 begon de behoefte aan sponzen wereldwijd explosief toe te nemen. Op veel eilanden in de Dodekanesos – waar Symi ook onder valt – werd toen gezocht naar natuurlijke sponzen.

Deze business was echter niet zonder gevaar. De duikers moesten soms tot wel 70 meter diep duiken en raakten daardoor verlamd, kregen een longembolie of decompressieziekte. Toch was het voor de inwoners van Symi een manier om snel veel geld te verdienen. Veel duikers leefden een decadent leven en lieten een grote villa bouwen aan de haven.

Tegenwoordig is de sponzenhandel helemaal ingestort. Door een nog onbekende oorzaak stierf het merendeel van de sponzen in de Egeïsche Zee. De sponzen die je kunt kopen in de souvenirwinkeltjes worden geïmporteerd uit de Caraïben. Ach, dat is tenminste wel een souvenir met een mooi verhaal.

Praktisch!

Dagtrip Symi-StadEen dagtrip naar Symi – waarbij je het Michaël Panormitis klooster & Symi-Stad bezoekt – is bij praktisch iedere reisorganisatie te boeken. Vraag hiervoor ter plaatse naar de mogelijkheden. Wil jij graag van tevoren jouw excursie regelen? Check dan eens deze boottocht naar Symi.

Als je liever niet georganiseerd op pad gaat, kun je ook een los retourticket kopen voor de overtocht naar Symi en op eigen houtje het eiland ontdekken. Huur bijvoorbeeld een auto en rijd het eilandje rond. Het is bijvoorbeeld erg leuk om te strandhoppen op Symi. Het eiland kent prachtige exemplaren; de een toegankelijker dan de ander.

Het strand van het vissersdorpje Pedi is het meest toegankelijke strand van het eiland. Sommige stranden op Symi zijn echter alleen te voet of per (taxi)boot te bereiken. Dit geldt ook voor een van de mooiste stranden van Griekenland, St. George Bay. Dit strandje ligt in een baai, verscholen achter hoge rotsen en is alleen per boot te bereiken.

Wil jij ook naar Symi tijdens jouw vakantie op Rhodos?

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *