Dagtripje Nisyros vanaf Kos

Kos & Nisyros: twee Griekse eilanden in één vakantie

Twee Griekse eilanden in één vakantie zien. Daarvoor hoef je echt geen eilandhop-vakantie te boeken. Je kunt ook gewoon een dagtripje maken van het ene naar het andere eiland maken. Vanaf Kos is het bijvoorbeeld geweldig om naar Nisyros te gaan.

Van Kos naar Nisyros

Nisyros, onderdeel van de Dodekanesos, is een vulkanisch eiland tussen Kos en Tilos. Het heeft een oppervlakte van slechts 41 km² en is daarmee ca. 7x zo klein als Kos. Door deze compacte grootte leent het zich prima voor een dagje uit.

Hiervoor heb je twee opties:

  • Je kunt met een ferry oversteken en ter plaatse op eigen houtje het eiland ontdekken. Het nadeel daarvan is dat je eenmaal aangekomen op Nisyros nog wel het vervoer moet regelen.
  • Je boekt een excursie. Deze vertrekken veelal vanuit de oostelijke badplaats Kardamena. Naast dat de overtocht van ca. een uur is inbegrepen bij de prijs van de excursie, geldt dit ook voor een tour aldaar. Je wordt meegenomen langs de vele hoogtepunten van het eiland.

Gemak dient de mens & wij zouden in dit geval zeker voor de laatste optie gaan. Wat je dan zoal kunt verwachten?

Wil jij vooraf al een excursie boeken naar Nisyros? Onze partner Get Your Guide heeft een wisselend aanbod per seizoen. Bekijk hier de mogelijkheden.

Een kijkje bij de vulkaan

Dagtrip Nisorys vanaf Kos, vulkaanAls je naar een vulkanisch eiland gaat, mag een bezoek aan de vulkaan zelf niet ontbreken. De vulkaan op Nisyros (met de gelijknamige naam Nisyros) is een vulkaan in slaapmodus. Omdat deze echter op een actieve breuklijn ligt, dooft hij niet en kan hij theoretisch wel een keer uitbarsten.

De laatste uitbarstingen waren overigens in 1871, 1873, 1888 en 1956. Dit waren relatief kleine uitbarstingen als je het vergelijkt met de uitbarstingen zo’n 25.000 jaar geleden. Deze zorgde voor het huidige vulkaanlandschap.

Voor nu is daar geen sprake van dat de vulkaan op korte termijn zal uitbarsten. En dus mag je als toerist door de Stefanos krater lopen. Dit is slechts één van de 10 grotere en kleinere kraters die het vulkaanlandschap herbergt. Dat hij slapend (en dus actief is volgens vulkaantermen) is, merk je overigens wel als je er loopt; uit de gaten in de grond komt warmte en stoom. En oh ja, soms een wat sterke zwavelgeur. Neus dicht maar!

Typisch Grieks Nikia

Dagtripje Nisorys, Kos: NikiaNikia is het voorbeeld van een typisch Grieks dorpje; witte huisjes met blauwe kozijnen in steegjes met geplaveide straatjes. Alleen daarom al is dit bergdorp aan de rand van de vulkaan een aanrader. Er zijn veel excursies waarbij een stop in dit dorp dan ook is inbegrepen.

Gezelligheid vind je aan Porta, het belangrijkste plein van het dorpje. Die belangrijkheid zit hem overigens vooral in de aanwezigheid van de prachtige kerk Eisodia tis Theotokou Volgens de inwoners is het een van de mooiste kerken van Griekenland. Dat vinden wij lastig oordelen met zoveel kerken, maar een plaatje is het zeker.

Wil je meer weten over de vulkanische achtergrond van het eiland? In Nikia vind je het Vulkanisch museum. Sla ook de trappen van het straatje hierachter niet over; deze leiden je naar een hoger punt voor een prachtig uitzicht over de vulkaan.

Relaxtime in Mandraki

Dagje Nisorys, Kos: MandrakiDe ferry komt aan en vertrekt vanaf de haven van Mandraki. Veel tours zorgen ook voor voldoende tijd op deze plaats. En dat is maar goed ook!

Het kleine stadje – tevens de hoofdstad van het eiland trouwens – is ook al zo typisch Grieks. Veel witte huisjes en blauwe details dus. En op een hoge rots boven het stadje staat de trots van de inwoners, het klooster van Spiliani. Je moet er een klim voor over hebben, maar vanaf het 14e-eeuwse klooster heb je wel een geweldig uitzicht.

Ook een aanrader is de waterkant bij de haven. Dit is dé plek om verse vis te bestellen. Liever chillen op het strand? Je vindt een klein strandje in het stadje zelf en op een klein stukje lopen van het centrum ligt – aan de andere kant van de rots, je kan eromheen lopen – een zwart lavastrand

Ben jij benieuwd geworden naar Nisyros én ga je binnenkort op vakantie naar Kos? Dan weet je wat je te doen staat. We wensen je een geweldige dag toe.

Fotografie: Renata Apanaviciene | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *