Street art Athene

Street art in Athene: hier moet je zijn!

Athene de stad van de oudheid? Jazeker! Maar de hippe metropool kent ook veel andere kanten. Wist je dat er bijvoorbeeld enorm veel street art in Athene is? We gingen je voor tijdens een unieke tour langs bijzondere kunstwerken.

Street art tour boeken

Voor we je meenemen in de ins en outs van street art in Athene geven we je graag een eerste gouden tip. Je kunt zelfstandig op zoek gaan naar de mooiste kunstwerken, maar leuker is het om een street art tour te boeken.

De kunstwerken zijn aan veranderingen onderhevig en routes op internet zijn niet altijd up-to-date (dat geldt ook voor voorbeelden in dit artikel). Een gids is altijd op de hoogte van de nieuwste kunstwerken en kan je tegelijkertijd de verhalen erachter vertellen. De street art in Athene gaat dan nóg meer leven.

Voor dit artikel boekten we een tour bij Greeking.me. Je kunt hun tours via onze partner GetYourGuide boeken. Het fijne aan deze tour is dat het altijd kleinschalig is én dat ze hem aanpassen naar jouw wensen. Een tour duurt ca. 3 uur.

De geschiedenis van street art in Athene

We gaan terug naar het begin van de jaren 90. Psyri, de wijk waar je nu de meeste street art van Athene vindt – is een zogenaamde art work wijk. Het is een aaneenschakeling van kleine familiebedrijfjes. Zo is er een straat vol meubelmakers en een straat vol leerwinkeltjes. Het is er bovenal gezellig met de vele tavernes en koffieshops.

Maar eind jaren 90 raakt Psyri in verval. Er komt een gang die de kleine familiebedrijven zegt te beschermen tegen een x bedrag. Maar feitelijk is het een vorm van chantage, waar de families niet meer uitkomen.

De tijd van verval is inmiddels achter de rug; de gemeente heeft flink geïnvesteerd in het upgraden van de wijk. En anno 2022 is het een van de meest geliefde wijken. En ook een van de meest alternatieve met dank aan vintage boetiekjes, kleine theaters en juist… street art!

De geschiedenis van street art in Athene – of eigenlijk in heel Griekenland – gaat terug naar het jaar 1995. De hiphop en rapband Terror X Crew was de grondlegger van de vele kunstwerken.

Pas echt groot werd de street art scene pas ten tijde van de crisis, in 2010. Artiesten gebruikten de kunstwerken om een politiek statement te maken. En dat gebeurt tot op de dag van vandaag door veel van de bekendere street art kunstenaars.

The Artist Athens, AtheneMidden tussen de street art van Athene verblijven? Dan is Psyri dé wijk. Hier tippen we The Artist Athens. Dit urban hotel heeft een centrale ligging én een geweldig dakterras waar de zonsondergangen geen straf zijn.
Street art Athene: geschiedenis
De street art in Athene is ontstaan in de wijk Psyri

Bijzonder kunstwerk met een verhaal

Het meest bijzondere aan de street art in Athene is – en dat merk je vooral als je met een gids op pad gaat – dat veel van de kunstwerken een eigen verhaal hebben. En dat kan een politiek verhaal zijn, maar er kan ook zomaar een ander verhaal bij een kunstwerk horen. Een van de meest bijzondere verhalen is dat van Loukanikos.

In 2011 waren er – mede door de crisis – veel demonstraties op o.a. het Syntagmaplein, waar het parlement gevestigd is. Tijdens een van de demonstraties kwam er een zwerfhond aanlopen. Hij voelde de emotie van de demonstranten en deed mee; hij bleef hard blaffen tegen de politie.

Loukanikos bleef demonstratie na demonstratie meedoen en werd het beeld van de demonstraties in Athene. Beelden van de ‘protesthond’ gingen de wereld over; o.a. CNN, BBC en onze eigen Volkskrant gaven aandacht aan de hond.

Loukanikos leeft inmiddels niet meer; in 2014 overleed hij. Hij had bij de demonstraties te veel traangas ingeademd en dat had helaas schade aangericht. Toch leeft hij nog voort in de harten van de inwoners. En waar ze voorheen honden niet zagen als huisdier heeft Loukanikos dat beeld veranderd.

Bekijk foto’s van Loukanikos op Volkskrant.nl

Je vindt het kunstwerk van Loukanikos als eerbetoon aan de hond – gemaakt door de kunstenaars Billy Gee, Alex Martinez en Dimitrios Naiplis (bekend als N Grams) – in de straat Riga Palamidou in Psyri.
Street art Athene: zwerfhond
Zwerfhond Loukanikos is zo belangrijk voor de inwoners van Athene dat hij is vastgelegd in een prachtig street art kunstwerk

Spot de kunstenaar

Als je een flinke tour langs alle street art in Athene maakt of met een gids op pad gaat, zal je merken dat je sommige stijlen gaat herkennen. Want de street art artiesten die hier de panden ‘versieren’, hebben stuk voor stuk een eigen stijl.

Om je vast wat achtergrondinfo te geven lichten we er eentje in het bijzonder uit; INO, zonder twijfel de meest bekende street artist als het aankomt op de street art in Athene.

De kunstenaar – van wie niemand weet wie hij écht is en hoe hij eruitziet – studeerde aan de Athens School of Fine Arts en kent wereldwijde faam door zijn opvallende kunstwerken. Elk recent kunstwerk bestaat uit een zwart/wit tekening met een detail in het blauw. Met zijn kunstwerken maakt hij vaak ook een politiek statement.

Welke street art in Athene je van hem niet mag missen? In elk geval de 90 meter lange mural die hij in 2018 ontwierp voor de expositie Leonardo da Vinci – 500 Years of Genius. Hij gebruikt in zijn kunstwerken o.a. de Mona Lisa en Het Laatste Avondmaal om een politiek statement te maken.

Je vindt dit enorme kunstwerk in de wijk Gazi, tegenover Technopolis City of Athens. Dit is een voormalige gasfabriek die nu in het teken staat van optredens, kunst, gezellige tavernes en trendy clubs.

Street art Athene: INO

Street art festival Petit Paris d’Athènes

Street art is in Athene zo populair dat er sinds 2013 zelfs een street art festival was. Het festival werd opgedragen aan Albert Camus, een Franse filosoof, journalist en schrijver van romans, essays en toneelstukken.

Het festival vindt elk plaats en staat in het teken van cabaret, theater, concerten en natuurlijk street art. Gedurende dit evenement worden er elke keer nieuwe kunstwerken gerealiseerd, waar je jaren later nog van kan genieten.

Je kunt de kunstwerken ook na het festival nog herkennen, want dit staat er – net als de naam van de artiest – altijd bij.

Al deze street art in Athene zelf bewonderen?Bekijk ons aanbod

Verblijven in Psyri, het hart van de street art scene in Athene

Verreweg de meeste street art vind je in Psyri. Als je hier verblijft, brengt een korte ochtendwandeling je al langs de mooiste kunstwerken. Tijd om onze favoriete hotels in de wijk op een rij te zetten:

  • Urban Nest Suites & Appartementen heeft een centrale ligging in de hippe wijk. Je kunt er rekenen op luxe kamers (naar wens met uitzicht op de Akropolis)! en een fijn ontbijtbuffet om de dag mee te starten. Een avondje niet uit eten? Je kookt in je eigen kamer met dank aan de keuken.
  • Op zoek naar een kleinschalig hotel? Andronis Athens biedt slechts een handjevol stijlvolle suites, naar wens ook met uitzicht op de Akropolis. Voor maaltijden is er een restaurant en buiten de street art liggen er ook veel andere bezienswaardigheden op loopafstand.
  • A For Athens staat bekend om haar ge-wel-di-ge rooftopbar met het beste uitzicht op de Akropolis! In dit hotel kun je daarnaast rekenen op stijlvolle kamers en begint de dag extra goed met een ontbijtje in het buffetrestaurant. Als kers op de taart kun je rekenen op een fantastische ligging.
  • Ruime kamers, een elegante loungebar, een adembenemend uitzicht op de Akropolis en een centrale ligging; daar kun je op rekenen bij NLH Monastiriki. Een fijn uitvalbasis voor een stedentrip!
  • Ook Arion Athens Hotel heeft alles in huis voor een geslaagde stedentrip in Athene. Een schitterend uitzicht over de stad, een uitgebreid ontbijtbuffet, gratis WiFi en een ligging op loopafstand van talloze hoogtepunten van de Griekse hoofdstad.

Meer bijzondere street art in Athene

Een middagje een tour met een gids levert je een flinke hoeveelheid street art foto’s op. Er zijn zoveel bijzondere werken te vinden. We lichten er nog een paar uit, waarvan je hieronder foto’s vindt:

  • So many books, so little time van Simple G is een prachtig kunstwerk van een jonge vrouw die een boek leest. De street artist wilde met dit kunstwerk de discussie openbreken over het feit dat zoveel mensen ‘vastgekleefd’ zitten aan hun werk en dat ze steeds minder lezen. Het kunstwerk werd gemaakt tijdens Petit Paris d’Athènes 2019.
    Locatie: straat Megalou Alexandrou, wijk Metaxourgio
  • De politieke statements van INO vind je ook terug in het kunstwerk Breaking barriers of equality. Het kunstwerk toont een meisje met een hamer. Zij symboliseert volgens INO de nieuwe generatie die stereotypes kan doorbreken en een betere toekomst kan brengen.
    Locatie: straat Sarri, wijk Psyri
  • Een street art kunstenaar die wereldwijd bekend is, is WD (a.k.a. Wild Drawing). Hij heeft ook een van de meest bijzondere kunstwerken in Athene ontwerpen; Owl of Athens. Slechtst één kunstwerk, maar zovéél symboliek. De uil symboliseert wijsheid en is tegelijkertijd het symbool van Athena, de godin waar de stad Athene haar naam aan dankt.
    Locatie: op de hoek van Constantinou Paleologou en Samos Street, wijk Metaxourgio

Nee, natuurlijk gaan we in dit artikel niet alle street art in Athene verklappen. Het is veel leuker om de rest zelf te ontdekken en je te laten verrassen. Idealiter met een gids, want dan krijg je meer van dit soort geweldige verhalen te horen!

Boek een street art tour

LET OP! Bijna alle street art tours in Athene leiden je door Psyri. Sommige tours gaan – afhankelijk van de wensen van de deelnemers – ook naar andere wijken. Niet alle buurten in andere wijken zijn even fijn voor toeristen (bijv. door de aanwezigheid van junks). Laat je als je ongeorganiseerd op pad gaat goed voorlichten.
Street art Athene: kunstwerken
Elke street art kunstwerk in Athene heeft een bijzonder verhaal (zo ook deze), daar kom je achter tijdens een tour met een gids

 

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *