Stedentrip Athene tips

Stedentrip naar Athene? Check deze tips!

Maak jij binnenkort een stedentrip naar Athene? Met deze tips weet je in no time alles over de stad. Je krijgt daarnaast handige links naar nog meer informatie. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige stedentrip. Je haalt er echter het maximale uit als je je een beetje inleest. Check deze Athene-tips bijvoorbeeld. Je weet na het lezen van dit artikel precies waar je moet zijn, wat je er kunt doen en wat je zeker niet mag missen. Als bonus geven we ook nog eens fijne hoteltips voor een stedentrip in Athene.

Waar ligt Athene?

Athene is niet alleen de hoofdstad van Griekenland, het is ook nog eens de grootste stad met een inwoneraantal van bijna 11 miljoen (inclusief de voorsteden). Het ligt – samen met Thessaloniki, de op een na grootste stad – op het Griekse vasteland.

Het fijne aan Athene? Door de afstand (ca. 2.200 km vanaf Nederland) en daarmee de beperkte vluchtduur kun je er ook heen voor een korte stedentrip. Je staat in ca. 3 uur op Griekse bodem wanneer je vanaf Schiphol vliegt. Na de landing reis je per openbaar vervoer in ca. 45 minuten naar het hart van de stad.

Waar staat Athene bekend om?

Stedentrip Athene tipsVeel stedentrippers gaan naar Athene vanwege de hoge dosis cultuur. En dan kom je sowieso niet bedrogen uit; de stad herbergt talloze bezienswaardigheden uit de oudheid. Het bekendste voorbeeld hiervan is het Parthenon, onderdeel van de Akropolis. Deze werd in de 5e eeuw voor Christus gebouwd.

Wat maar weinig mensen weten, is dat Athene meer dan dat is. Het is tegelijkertijd een hippe metropool met op elke hoek weer een leuk eettentje of café. Vintage boetiekjes en souvenirwinkels wisselen elkaar af. En vele gebouwen worden gesierd door prachtige street art.

Wat ons betreft zou de stad daarom niet alleen bekend moeten zijn vanwege de oudheid; het is de mix die een stedentrip in Athene zo geweldig maakt.

Zien & doen in Athene: de ultieme tips

Tijdens een 3-, 4- of 5-daagse stedentrip in Athene hoef jij je sowieso niet te vervelen. Elke wijk is een bezienswaardigheid op zich en voordat je alle overblijfselen uit de oudheid hebt gespot…

Stedentrip Athene tips: doenOm je wel een beetje op weg te helpen, hebben we onze favoriete bezienswaardigheden en activiteiten voor je op rij gezet:

  • Eerder al kort aangestipt; de Akropolis. Deze 156 meter hoge tafelberg spot je vanaf praktische elke plek in Athene. Op de berg bevinden zich enkele bezienswaardigheden uit de oudheid, waarvan het Parthenon de meest bekend is. Maar je maakt de klim naar de top ook om een andere reden; het fenomenale uitzicht over de stad.
  • De wijk Psiri is een must-see als je fan bent van street art. Het ene na het andere kleurrijke kunstwerk siert de gebouwen. De street art scene ontstond hier al rond 1995, maar is sinds 2010 echt opgebloeid. Er worden dan ook diverse tours aangeboden ter plaatse. We raden je aan dat ook te doen, want zo hoor je veel verhalen rondom street art in Athene én de kunstwerken.
  • Wil je je in de stad even op een Grieks eiland wanen? Tegen de helling van de Akropolis is het kleine wijkje Anafiotika een aanrader. Witgekalkte huisjes, kleurrijke deuren, smalle straatjes… Om verliefd op te worden!

Wat je nog meer kunt doen in Athene

Openbaar vervoer in Athene

Als we heel eerlijk zijn, willen we je vooral adviseren om zo veel mogelijk te lopen en zo min mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. Athene is een compacte stad en veel ligt ook echt op loopafstand.

Moet je een keer een wat grotere afstand afleggen? Of vanaf de luchthaven naar je hotel reizen? Dan is de metro het handigst. Er zijn genoeg haltes in de stad en het is ook nog eens betaalbaar. Voor nog geen € 10,- sta je vanaf Athens Airport midden in de stad.

Er zijn daarnaast drie sightseeing-routes in de stad; je kan de blauwe, rode of gele bus nemen om langs diverse bezienswaardigheden en zelfs bij het strand buiten de stad uit te komen.

Wat is de beste reistijd voor Athene?

Is er een beste reistijd? Niet in zijn algemeenheid. Dat hangt echt van je persoonlijke wensen. Maar over het algemeen kun je zeggen dat je vanaf april t/m oktober kunt rekenen op fijne temperaturen.

Het voorjaar (april en mei) en najaar (oktober) zijn de beste maanden voor vakantiegangers die een actieve stedentrip willen zonder al te veel warmte. Na mei gaat het kwik al snel richting de 30 °C en in juli en augustus gaat ‘ie daar nog eens overheen.

Die zomerse temperaturen zijn overigens wel erg fijn als je tijdens jouw Athene-trip ook wil genieten van strand. We stipten het hierboven al even aan; buiten de stad vind je meerdere stranden die samen de Atheense Rivièra vormen. En met dank aan het openbaar vervoer ben je daar in no time.

Onze favoriete hotels in Athene

Stedentrip Athene tips: hotelsGa je voor een hotel met luxe en een zwembad op het dakterras? Of is een centrale ligging voor jou key? We hebben het allemaal in ons aanbod. Onze favorieten? We maakten een kleine selectie.

  • Verblijf je in de zomer in Athene? Dan is een dakterras met zwembad geen overbodige luxe. En over luxe gesproken, dat is Coco-mat Athens BC Hotel zonder meer. Al hangend aan de rand van het zwembad kijk je uit op de Akropolis!
  • Ga je voor een centrale ligging voor een goede prijs? Hotel Plaka in de gelijknamige wijk Plaka is een middenklasse hotel op loopafstand van het levendige Monastiraki plein. Het beschikt daarnaast over een dakterras met prachtig uitzicht over de Akropolis. En wat dacht je van een fijn ontbijt om de dag mee te starten?
  • Aan de voet van de Akropolis vind je Acropolis Hill. Dit moderne hotel is niet zonder reden een van onze best geboekte hotels. Je kunt er rekenen op comfortabele kamers, een fijn zwembad, een ontbijtrestaurant en bar.

Op zoek naar luxe? Bekijk al onze luxe hotels in Athene

Meer tips voor een stedentrip in Athene

Tot slot; nog een aantal extra Athene-tips om echt alles uit jouw stedentrip te halen:

  • Als je alle oudheden in Athene wilt bezoeken, adviseren we je een 5-daags ticket te kopen. Hiermee kan je alle bezienswaardigheden één keer bezoeken én bespaar je jezelf geld.
  • Athene is een verzameling van leuke eettentjes, rooftopbars en restaurants. Speciaal voor jou hebben we een artikel met onze favoriete adresjes geschreven.
  • Elke wijk kent zo haar charme en daarmee kan het nog best lastig zijn om te kiezen waar je wilt verblijven. We hebben de leukste wijken in Athene op een rij gezet om je op weg te helpen.

Zie jij door onze Athene-tips een stedentrip helemaal zitten? Dan rest je alleen nog een vakantie uit te zoeken of – als je dat al hebt gedaan – jouw koffer in te pakken. We wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *