Leukste restaurants Athene

Foodies opgelet! De leukste rooftopbars, cafés en restaurants in Athene

Als je het ons vraagt, zijn stedentrips & lekker eten onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dineren met een geweldig uitzicht over de stad, met een cocktail proosten op de stedentrip én natuurlijk lokale specialiteiten proberen. Maar wat zijn nu de fijnste rooftopbars, cafés en restaurants in Athene?

Thuis ben ik de regelaar; ik bereid stedentrips goed voor en zorg voor een goede mix van cultuur, activiteiten én lekker eten. Want uitgebreid lunchen, borrelen of dineren draagt voor mij zeker bij aan het ultieme vakantiegevoel. Oók toen ik onlangs vijf dagen genoot van een stedentrip in de Griekse hoofdstad Athene.

Rooftopbars, cafés en restaurants in Athene vind je in alle vormen en maten. De bijzondere metropool herbergt kleine eettentjes met lokale mezes, maar ook een handjevol chique restaurants, geweldige rooftopbars en knusse cafeetjes voor een taartje onderweg.

Ik verzamelde mijn favorieten. Om nu voor jou een kant en klaar lijstje op te leveren. Wel zo handig als je binnenkort naar Athene gaat.

Ellyz Cafe

How to make a girl happy? Neem haar mee naar Ellyz Cafe. In dit café – en ook op het terras – speelt de kleur roze de hoofdrol. Dit zie je niet alleen terug in de weelderige bloemen, de outfits van het personeel en de accessoires, maar ook in de geweldige lekkernijen.

Op de menukaart staan gebakjes, cupcakes en taarten om je vingers bij af te likken. Allemaal in het roze en soms met een tintje paars. Vooraf had ik mijn vraagtekens bij de kwaliteit; als het zo populair is als dit café kan het nog wel eens tegenvallen. Niets is minder waar; de patissiers hebben een goede balans weten te vinden qua zoetigheid. Niet té.

Bijzonder detail: je kan er zelfs pink cappuccino bestellen. En als je geen zin hebt in roze taartjes, donuts of cupcakes er is ook een brunch kaart met o.a. pannenkoeken met chocolade, scrambled eggs en salades.

Leukste restaurants Athene: Ellyz Cafe

Ane & Anh

Leukste restaurants Athene: Ane & AnhEén van de leukste wijken in Athene is zonder meer Plaka. Het is een verzameling van knusse straatjes die vanaf het voorjaar gesierd worden door planten en bloemen. Het is daarnaast een van de meest centrale wijken; vanaf hier kun je veel bezienswaardigheden te voet ontdekken.

In de wijk vind je een keur aan winkels, cafés en restaurants. De bekendste en leukste plek om te lunchen of te dineren is zonder meer Plaka Stairs. Langs deze trappen zijn diverse knusse restaurants en bars gevestigd.

Ik schoof voor een lunch aan bij Ane & Anh, een eenvoudig restaurant met kleine houten stoeltjes en gekleurde kussentjes. Met een wat groter gezelschap is het soms een beetje schikken, maar gezellig is het zonder meer. En betaalbaar ook!

Want niet alleen zijn de prijzen meer dan prima, je krijgt ook nog eens enorm veel waar voor je geld. Zorg dat je hier met een lege maag heengaat. Anders kan het zo maar gebeuren dat je je bord niet leeg eet.

Hotel Plaka, AtheneIk verbleef in Hotel Plaka. Het is een eenvoudig middenklasse hotel, maar de locatie is ge-wel-dig. Op loopafstand van o.a. de Plaka Stairs, het Monastiraki plein en de Akropolis. En het dakterras? Vanaf daar heb je een geweldig uitzicht.

A for Athens

In Athene draait alles om de bekende Akropolis; waar je ook bent in Athene, hij zal al snel in het oog springen door de hoge ligging. Bijzonder is het om minimaal 1x tijdens jouw stedentrip te genieten van een drankje of een diner met uitzicht op de bezienswaardigheid.

Mijn favoriete rooftopbar? Zonder twijfel de cocktailbar van A for Athens. Het bevindt zich op de zesde verdieping en biedt niet alleen uitzicht op de Akropolis, maar ook recht op het Monastiraki plein. Dit altijd levendige plein is wat mij betreft het leukste plein van Athene.

Tip: ga hierheen voor een pre-dinner cocktail (ze hebben geweldige signature cocktails!) en geniet van het uitzicht bij daglicht en zie langzaam de zon ondergaan. Daarna kan je aanschuiven in het lagergelegen restaurant voor een diner met verse Griekse ingrediënten.

Leukste restaurants Athene: A for Athens

Ella Greek Cooking

Leukste restaurants Athene: Ella Greek CookingWil je een avondje rustig dineren en kennismaken met de traditionele Griekse keuken? Dan ben je aan het goede adres bij Ella Greek Cooking in de wijk Syntagma.

Chef Nena zwaait hier de scepter en weet je – samen met haar koks – te verrassen op traditionele recepten met een moderne twist. Het menu wordt gebaseerd op verse seizoensingrediënten van Griekse bodem.

Tip: neem ook een kijkje in de bijbehorende delicatessenwinkel en neem wat specialiteiten mee naar huis. Wat dacht je van lokale olijfolie, Griekse kruiden of de beste feta cheese?

The Marblous, AtheneOm de hoek van Ella Greek Cooking vind je The Marblous. Het adults only hotel is – met dank aan de comfortabele en lichte kamers met eigentijds design – een fijne uitvalsbasis. De suites bieden een panoramisch uitzicht over de stad.

Meer cafés, bars & restaurants in Athene

Of ik nog meer tips heb voor cafés, bars en restaurants in Athene? Jazeker! Want met bovenstaande adressen kan je jouw stedentrip (of buik) niet vullen. Tijd voor wat extra tips:

  • Wanneer je geen genoeg kan krijgen van taartjes en zoete lekkernijen tippen we graag Nancy Sweet Home in de wijk Psiri. Het is gevestigd aan Platia Iroon (Heldenplein), waar je nog meer leuke tentjes vindt en regelmatig kunt rekenen op live muziek.
  • Tzitzikas & Mermigas bestaat sinds 1995, toen twee vrienden een restaurant met traditionele Griekse keuken openden. Wegens succes vind je nu verspreid door de stad een handjevol restaurants van de vrienden, allemaal onder dezelfde naam.
  • Passen over the top eet- en drinkgelegenheden helemaal bij jou? In de wijk Psiri vind je Little Kook. Dit restaurant bestaat uit meerdere tentjes en vormt een soort mini-wijkje. Je kunt er terecht voor high tea’s, desserts en avondjes wijn drinken. Stuk voor stuk zijn ze over the top, haast Disney-achtig ingericht. En de decoraties veranderen met het seizoen mee.
  • De mooiste straat van Athene in de zomer? Dat is flower street, ofwel Lisiou, in de wijk Plaka. De naam zegt het al; de straat wordt dan gesierd door bloemen. En te midden van die bloemen vind je Melina Mercouri Cafe. Het knusse café is vernoemd naar de laatste Griekse godin.
  • Voor sommige restaurants zal je – vanwege de populariteit – moeten reserveren. Dat kan in de weekenden zomaar gelden voor Nolan. In dit restaurant worden moderne gerechten met een Griekse twist en lokale ingrediënten geserveerd. Het terras is dé plek om te genieten van de zon!
  • All year round kerst? Dat is het bij Noel, dat door de inwoners van Athene ook wel The Holiday Bar wordt genoemd. De vele lichtjes, de bordeauxrode muren en de retro-designs maken dat het voelt alsof je kerst viert in een paar decennia geleden.
  • Dineren en cocktails drinken met zicht op de skyline van Athene? Naast de eerdergenoemde rooftopbar tip ik ook graag nog Attic Urban Rooftop. Het dakterras is een combinatie van een urban en bohemian stijl. En als je er dan toch bent; de schommel nodigt uit voor een nieuwe foto op Instagram.

Welke van deze leuke cafés, rooftopbars en restaurants in Athene heb jij bij deze op je lijstje gezet?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *