Wijken Athene

Hier moet je zijn! De leukste wijken van Athene

De Griekse hoofdstad staat bekend om haar vele gebouwen uit de oudheid, met de Akropolis als grootste trekpleister. Maar wist je dat er ook tal van bijzondere buurten zijn die de moeite waard zijn om te bezoeken? Wij nemen je mee langs de mooiste wijken van Athene.

Plaka

Plaka is de oudste woonwijk van Athene. Door haar ligging vlak onder de Akropolis komen veel toeristen er een kijkje nemen. De buurt bestaat uit smalle straatjes met kleurrijke huisjes en fleurige bloemen & planten. Trek zekers je sneakers aan als je Plaka wilt bezoeken, want de straten lopen hier omhoog!

Cultuur snuiven kan in de Mitropolis, de enige kathedraal van Athene. Ook vind je er tal van tavernes waarin je typisch Griekse specialiteiten kunt proeven. Bestel een bord met gyros en drink een lekker glaasje ouzo! Nadat je bent bijgekomen op een terrasje, kun je uitgebreid gaan shoppen in Plaka. Je vindt er tal van winkels waarin je een leuke souvenir kan scoren. Ga je voor Griekse sandalen of toch voor lokale olijfolie?

Leukste wijken Athene, Hotel PlakaIn Hotel Plaka ben je van alle gemakken voorzien. Na jouw dag struinen door Athene kom je tot rust in jouw sfeervolle kamer. Ook kun je vanaf het dakterras genieten van een fraai uitzicht over de stad en de Akropolis.

Anafiotika

Leukste wijken Athene, AnafiotikaBezoek je liever een rustigere wijk? Aan de voet van de Akropolis ligt Anafiotika, dat iets hoger gelegen is dan Plaka. Je zult tijdens het wandelen door Anafiotika niet het gevoel hebben dat je in een drukke metropool bent; de straatjes doen eerder aan als die van een Grieks eiland. Dit is ook niet zo gek als je je bedenkt dat Anafiotika gebouwd is door de bewoners van het eiland Anafi, dat onderdeel is van de Cycladen.

Witgekalkte huisjes met felgekleurde deuren en fleurige bougainville tekenen hier het straatbeeld. Ook kun je tijdens het lopen door de kronkelende steegjes genieten van een prachtig uitzicht op de Akropolis. De buurt is een absolute must see voor zowel cultuurliefhebbers als rustzoekers!

Kolonaki

Staat jouw stedentrip in Athene voornamelijk in het teken van winkelen? In Kolonaki kan dat als de beste! Verwacht er echter geen koopjes te scoren; de wijk is te vergelijken met de Amsterdamse P.C. Hooftstraat. Windowshoppen is ook een optie! Daarnaast vind je er tal van hippe barretjes, waar de Grieken een drankje drinken na hun werkdag. Dat wordt chillen tussen de locals!

Kolonaki ligt aan de voet van de Lycabettus heuvel. In de wijk kun je per kabelbaan de heuvel op, die met een hoogte van 277 meter het hoogste punt van de stad is. Vergeet je camera niet om het geweldige uitzicht vast te leggen!

Leukste wijken Athene, St. George Lycabettus HotelWil je in Kolonaki verblijven? Dan is St. George Lycabettus Hotel iets voor jou. Het stijlvolle hotel beschikt over riante kamers, waarvan sommigen uitzicht bieden op de Akropolis of Lycabettus heuvel. Ook is er een zwembad op het dakterras.

Psiri

Ook Psiri is een waar shopwalhalla. In deze hippe wijk, die vroeger een arbeiderswijk was, zijn tal van kleine winkeltjes met handgemaakte producten en kunstateliers gevestigd. Ook in de straten hangt een creatieve sfeer; je kijkt je ogen uit bij de vele street art creaties.

Overdag kun je je in de wijk dus prima vermaken, maar ook ’s avonds is Psiri een hotspot! Neem plaats in één van de vele restaurants en bars, waarin regelmatig live muziek ten gehore wordt gebracht. Bestel een lekker glaasje ouzo en swingen maar!

Gazi

Leukste wijken Athene, GaziWil je tijdens jouw stedentrip het liefst hele nachten dansen? Dat kan prima in de hippe wijk Gazi, het absolute hart van het Atheense uitgaansleven. Hier kun je met de voetjes van de vloer tussen de locals!

Feesten kan voornamelijk in Technopolis. Vroeger stond er op dit industrieterrein van 30.000 m² een gasfabriek, maar tegenwoordig is het een culturele hotspot. Er worden hier regelmatig evenementen als festivals en concerten georganiseerd. Bezoek het bruisende Gazi in de avond voor een onvergetelijke stap-ervaring!

Glyfada

Wist je dat Athene naast historische gebouwen ook over strand beschikt? En niet maar één strand: de kustlijn bedraagt ruim 50 kilometer. Wow! Je kunt wandelen door de stad dus prima combineren met genieten van de Griekse zon. De stranden liggen op ca. 10 kilometer van het centrum, maar de reis er naartoe is het echter meer dan waard!

De wijk Glyfada ligt aan de kust en is vanuit het centrum gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Na jouw dag luieren aan het strand kun je plaatsnemen in één van de vele restaurants voor een lekkere maaltijd. Daarnaast kun je er uitgebreid shoppen in één van de winkelcentra en struinen langs de jachthaven. Met de wind die door je haren waait en de zon die op je bol schijnt, is het hier heerlijk vertoeven!

Welke wijken in Athene wil jij het liefst bezoeken?

OVER DE AUTEUR

Emma

Ik heb een grote passie voor schrijven en een grote liefde voor reizen. Met mijn blogartikelen wil ik jou inspireren om je koffer te pakken en op reis te gaan! Of dit nu in Europa is of daarbuiten...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *