Wat te doen in Athene

Wat te doen in Athene? Onze gouden tips!

Als je aan de Griekse eilanden denkt, schieten cultuur, historische gebouwen en het strand je meteen te binnen. Wist je echter dat je al deze elementen ook in & om de Griekse hoofdstad vindt? Tijd om op een rij te zetten wat je allemaal kunt doen in Athene.

Hoewel Athene vooral bekend staat om haar monumenten uit de oudheid, heeft de stad veel meer te bieden. Athene beschikt over een uitgestrekt strand, hippe bars en restaurants en diverse bergen die je kunt beklimmen. Wij vertellen je wat je zeker moet doen in Athene. Kijk je mee?

Neem een duik in de geschiedenis

Wat te doen in Athene: AkropolisDe Akropolis is zonder twijfel de bekendste trekpleister van de Griekse stad. Een bezoek aan deze archeologische vindplaats is dan ook absoluut iets wat je moet doen in Athene.

Het Griekse woord ‘Akropolis’ betekent letterlijk ‘het hoogste punt van de stad’. Hoewel het gek genoeg niet het hoogste punt van Athene is, is de berg zeker niet klein; de Akropolis heeft een hoogte van 156 meter. Wissel je slippers om voor sneakers en beklim deze berg om de historische tempels op de top te bezoeken. De meest bekende is het Parthenon.

Een paar tips voor jouw bezoek aan de Akropolis:

  • Ga vroeg op pad; je hoeft de monumenten dan met minder mensen te delen én op warme dagen is de klim een stuk fijner.
  • Wil je niet alleen de Akropolis bezoeken, maar ook diverse andere oudheden in de stad? Je kunt een voordelige toegangspas kopen voor een selectie van de historische bezienswaardigheden. Je mag ze dan allemaal één keer bezoeken binnen vijf dagen.
  • Geniet onderweg van het uitzicht over de stad. Bovenop heb je al helemaal een ge-wel-dig uitzicht.
Acropolis Hill, Athene Op ca. 3 km van de Akropolis vind je hotel Acropolis Hill. Door de ligging in het centrum ben je in no time bij de belangrijkste bezienswaardigheden van Athene. Relax in je comfortabele kamer of neem een verfrissende duik in het zwembad.

Waan je op een Grieks eiland in Anafiotika

Wat te doen in Athene: AnafiotikaTegen de flanken van de Akropolis vind je een wijk die zich op een wel heel unieke manier onderscheidt van de andere wijken in Athene; je waant je hier op een Grieks eiland.

Het eilandgevoel is overigens geen toevalligheid; het werd gebouwd door de bewoners van het eiland Anafi, dat vlakbij Santorini ligt. Daar komen dus die witte steegjes (soms zelfs te smal voor twee personen) en blauwe deuren vandaan. Samen met de kleurrijke luikjes en de vele vrolijke katten die rijkelijk kopjes uitdelen, moet je hier wel vrolijk van worden!

Een beetje verstopt is de wijk wel. En hij is ook niet zo groot, dus je ziet hem al snel over het hoofd. Hoe je er het beste komt? Vanuit de wijk Plaka loop je via de Thrasilou straat naar de Stratonos straat. Als je die uitloopt, kom je uit in het wijkje.

Street art spotten

Wat te doen in Athene: street artIn steeds meer Europese steden worden gebouwen en muren versierd door murals, ofwel street art. In Athene is dit al een jaar of 30 zo; ze waren hier trendsetting toen in 1995 een hiphop- en rapband zorgden voor de eerste kunstwerken.

Sinds 2010 is het helemaal booming; kunstenaars gebruikten hun schilderingen in tijden van crisis om politieke statements te maken. En dat gebeurt nog steeds; elke maand zijn er nieuwe, prachtige kunstwerken te spotten.

Waar je deze vindt? Psiri is de meest bekende wijk en ook de wijk die het dichtst bij het centrum ligt. Ideaal! Buiten dat wordt de wijk gesierd door leuke (alternatieve) tentjes om tussen het street art spotten door een hapje of drankje te doen.

Lees meer over de street art in Athene

The Artist Athens, AtheneMidden tussen de street art van Athene verblijven? Dan is Psiri dé wijk. Hier tippen we The Artist Athens. Dit urban hotel heeft een centrale ligging én een geweldig dakterras waar de zonsondergangen geen straf zijn.

Beklim de Lycabettus heuvel

Wat te doen in Athene: LycabettusHoewel de Akropolis al hoog is, is het hoogste punt van Athene de Lycabettus heuvel. Het hoogste punt bevindt zich op 277 meter boven zeeniveau!

De mythe over deze heuvel is dat godin Athene de Akropolis nog hoger wilde bouwen, maar dat zij per ongeluk een groot stuk steen liet vallen in het midden van de stad. Op die manier zou de Lycabettus heuvel zijn ontstaan. Tijd dus om dit met je eigen ogen te bekijken!

Of je de klim te voet af moet leggen? Dat mag, maar het hoeft niet. Je kunt per kabeltreintje omhoog; door de berg heen. Een paar minuten reistijd voor een paar euro. En het bespaart een hoop energie. We tippen je wel om naar beneden te lopen met geweldig zicht op de stad.

Op de top van de heuvel vind je een openluchttheater waar je tijdens de zomer kunt genieten van de optredens van diverse (inter)nationale muzikanten.

Relax aan het strand

Wat te doen in Athene: strandWist je dat Athene beschikt over meer dan 50 kilometer aan kustlijn? Genoeg plek dus om jouw handdoek neer te leggen als je de drukte van de stad even wil ontvluchten!

De stranden liggen in het zuiden van de stad, op ca. 10 km van het centrum. Ze zijn gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Maar liefst 14 stranden beschikken over het Blauwe Vlag-keurmerk; dit geeft aan dat deze veilig én hygiënisch zijn. Neem een duik in de azuurblauwe zee om wat verkoeling te zoeken van de Griekse zon.

Wij tippen je om naar de kust ter hoogte van de wijk Glyfada te gaan. Hoewel het niet het dichtstbijzijnde strand vanaf het centrum is, vind je rond het strand leuke tentjes om uit te gaan en te dineren.

Glyfada Riviera Hotel, AttikaVerblijf je tijdens jouw stedentrip graag aan het strand? Dan tippen we Glyfada Riviera Hotel. Luxe op slechts 200 meter van het strand! En het centrum van Athene ligt op ca. 15 km. The best of both worlds!

Proef Griekse specialiteiten

Wat te doen in Athene: Griekse specialiteitenEen van de leukste dingen om te doen op vakantie is wat ons betreft het ontdekken van lokale gerechten. Zo ook tijdens een stedentrip in Athene!

Proef bijvoorbeeld souvlaki, gegrilde spiesjes van kips-, lams- of varkensvlees. Of bestel gyros, dat je op het eerste gezicht vast doet denken aan shoarma, maar toch anders smaakt. Een van dé plekken om gerechten uit de Griekse keuken te proeven, is het levendige plein Monastiraki, midden in het historische centrum.

En koulouri móet je echt proeven. Deze lokale broodringen met sesamzaad zijn werkelijk overal op straat te koop.

Check wat de Griekse keuken nog meer te bieden heeft

Wat te doen in Athene; meer tips!

Of bovenstaande het enige is wat je kunt doen in Athene? Nee! We zetten nog wat extra tips voor je op een rij.

  • Of je nu een sportliefhebber bent of niet, een bezoek aan het Panathenaic Stadion is zeker de moeite waard. Hier werden namelijk de eerste moderne Olympische Spelen gehouden in 1896. Waan jezelf een Olympisch kampioen en trek een sprintje in het stadion waar de grote sporters ooit stonden.
  • Griekenland staat onder modeliefhebbers bekend om haar Griekse gladiatorsandalen. Hoe leuk zou het zijn om een eigen paar te maken? Dit kan o.a. in de straten Adrianou, Theklas en Normanou. Een persoonlijke souvenir voor het thuisfront of gewoon voor jezelf natuurlijk!
  • Ga je voor een cocktail met het mooiste uitzicht op de Akropolis? Wij tippen de rooftopbar van A for Athens aan het Monastirakiplein. De signature cocktails zijn ook nog eens de moeite waard.
  • Dol op lokale markten? In de Athinas straat vind je een dagelijkse markt met een ruime keuze aan vlees, vis, groente en fruit. Neem het lokale leven in je op en koop lekkers voor onderweg.
  • Wil je meer ontdekken over de Griekse archeologie? Ga dan naar het Nationaal Archeologisch Museum, een van de grootste musea ter wereld. Bekijk de standbeelden, droom weg bij de oude juwelen en geniet van prachtige schilderijen. Hier kan je gerust een hele dag doorbrengen!
  • Een van de bekendste pleinen van Athene is het Syntagma plein. Een must-see omdat je hier de wisseling van de wacht kunt meemaken. Evzones – zoals deze speciale wachten heten – bewaken hier 24/7 het Monument van de Onbekende Soldaat.

Weet jij al wat je allemaal wilt doen in Athene?

Hotel Plaka, AtheneWil je veel in een korte tijd doen in Athene? Dan is een centrale ligging key. Wij tippen hiervoor het betaalbare Hotel Plaka in de gelijknamige wijk. Vanaf het dakterras (met bar!) heb je een geweldig uitzicht over de Akropolis.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *