Een vakantie in Griekenland betekent niet alleen verblijven in luxe hotels, een duik nemen in de helderblauwe zee en genieten van enorm veel zon, het betekent ook kennis maken met lokale specialiteiten. De Griekse keuken is een waar walhalla voor foodies!
In dit artikel:
Een smakelijk voorgerecht
Eén van de meest voorkomende voorgerechten in Griekenland is saganaki. Saganaki staat gelijk aan een verscheidenheid van gerechten die allemaal in een kleine koekenpan met twee handvatten worden bereidt. Gek genoeg is deze pan niet Grieks, het is van Turkse afkomst, waar het Sahan heet.
De meest voorkomende saganaki is gebakken kaas. Voor dit voorgerecht worden diverse soorten kaas gebruikt, waaronder fetakaas van het schaap en halloumi. Het wordt gesmolten tot het borrelt en dan geserveerd met citroensap en peper. Je eet het traditioneel met brood.
Andere gerechten die men klaarmaakt in de saganaki zijn garnalen en mosselen met o.a. een pittige tomatensaus.
Grieks vlees tot je er bij neervalt
Gyros is een typische Griekse lekkernij die afgeleid is van de Turkse döner kebab. Gyros wordt door de Grieken gezien als een fastfoodgerecht, maar laat je hierdoor zeker niet weerhouden. Buiten dat het goedkoop is, is dit gekruide varkensvlees – dat aan een grote spies gegrild wordt – ook nog eens heel lekker.
Deze specialiteit uit de Griekse keuken wordt traditioneel geserveerd met plakjes tomaat, ui, tzatziki of yoghurt, sla én in sommige gevallen ook nog met aardappel. Veelal wordt dit alles gewikkeld in een pitabroodje.
Andere typische vleesgerechten uit de Griekse keuken zijn:
- Souvlaki. Welk vlees het is (lam, rund, kip of varken) maakt niets uit, als het op een spies zit is het souvlaki. In sommige gevallen wordt het met dezelfde bijgerechten geserveerd als gyros.
- Kebab. Dit is niet wat je bijvoorbeeld van de döner kebab gewend bent. In Griekenland is Kebab een langwerpig stuk vlees in de structuur van een hamburger. Omdat ze aan het vlees kruiden en specerijen toevoegen, kun je rekenen op een fijne mix van smaken.
Griekse specialiteiten voor vegetariërs
Gebakken aubergine, tomaat, ui, knoflook, aardappelen, bechamelsaus en gegrilde kaas; het zijn de meest voorkomende ingrediënten in moussaka. Het wordt veelal vergeleken met lasagne, maar dan pastavrij. Een absolute topper in de Griekse keuken!
Ga je liever voor een salade, ga dan voor de traditionele Griekse salade met komkommer, tomaat, olijven, rode ui en feta en een dressing van olijfolie, azijn en citroensap. Hij wordt vaak als bijgerecht geserveerd, maar je kunt ook gerust een maaltijdsalade bestellen.
Tussendoortjes uit de Griekse keuken
Verwacht niet dat je lichter thuiskomt van je vakantie. Er zijn teveel lekkere tussendoortjes te bestellen in de Griekse keuken. Een kleine greep:
- Tzatziki is misschien wel het meest bekende Griekse gerecht. Deze ‘saus’ – met als basis yoghurt, komkommer en knoflook – wordt gebruikt om vlees, groenten en pita in te dippen. Kan overigens ook prima als voorgerecht!
- Een andere dip die geliefd is onder Grieken is taramosalata. Hoewel de naam lijkt te verwijzen naar een salade is deze romige mix van kuit (visseneitjes) toch echt gemaakt om te dippen in bijv. pita.
- Dolmathakia zijn wijnbladeren gevuld met rijst, pijnboompitten en verse kruiden. Het lekkerste zijn ze wat ons betreft als je ze lauw-warm eet.
- Tirokroketes en sfougata zijn gouden kaasballetjes die letterlijk wegsmelten in je mond. De sfougata balletjes zijn vaak van lokale kazen gemaakt, voor tirokroketes worden diverse soorten kaas gemixt.
- Revithokeftedes is eigenlijk de Griekse variant van falafel. Deze gefrituurde kikkererwten-balletjes beschikken echter over een uniek kruidenmengsel.
Zoetigheid & desserts
Wist je dat je in veel Griekse restaurants een gratis dessert krijgt? Een van de meest voorkomende is Glyka Tou Koutaliou, wat feitelijk ‘zoete lepel’ betekent. Het is Griekse yoghurt met fruit of groenten. Zo kun je zomaar yoghurt met een marmelade van wortel krijgen.
Ook lekker als nagerecht is halvasi, een botercake van griesmeel, rozijnen en amandelen geserveerd met vanille-ijs en/of granaatappel siroop. Net zo onweerstaanbaar & lekker zoet zijn loukoumades. Deze balletjes zijn qua structuur een beetje te vergelijken met onze oliebollen, maar dan kleiner. Qua smaak zijn ze echter totaal anders; deze balletjes worden in honing of stroop gedrenkt en bestrooid met kaneel.
Een overdosis aan olijfolie
Olijfolie; je vindt het in bijna elk gerecht in Griekenland terug. Storend? Nee, je vindt bijna nergens zulke lekkere olijfolie. Deze wordt namelijk veelal door chefkoks en restauranteigenaren zelf gemaakt. Van lokaal gekweekte olijven. Lekker!
Meer specialiteiten uit de Griekse keuken
- Spanakopita is een bijgerecht dat op veel plekken in Griekenland wordt geserveerd. Het is een taart van filodeeg met spinazie en feta kaas, die er elke keer weer anders uitziet. Rond, vierkant, groot, klein; de Grieken geven er hun eigen draai aan.
- Heb je door het warme weer geen zin in een flinke warme maaltijd of wil je graag een zoet dessert? Een Feta Me Meli kan op elk moment van de dag. Wat het is? In filodeeg verpakte feta besprenkeld met honing. De zoute feta en de zoute honing zorgen voor een bijzondere smaakbeleving.
- Geen fan van honing? Tiropites zijn driehoekige filodeegflapjes met een mix van Griekse kaas erin. Simpel, maar erg lekker!
Loopt het water jou in de mond bij het lezen van dit artikel? De enige optie om te genieten van al deze specialiteiten uit de Griekse keuken is het boeken van een vakantie wat ons betreft.
Geweldig verhelderend artikel, nu weten we wat voor heerlijkheid wat we gaan bestellen.