Onderwater waterval Mauritius

De onderwater waterval op Mauritius: echt of…?

Op en in veel reisgidsen over Mauritius vind je een foto van een bijzonder natuurfenomeen, een waterval onder water. Maar wat is dit nu precies? We spoilen het vast; de onderwater waterval op Mauritius is een optische illusie. Is het daardoor minder mooi? Zeker niet!

Waar ligt de onderwater waterval?

De onderwater waterval ligt in het zuiden van Mauritius, voor de kust bij de badplaats Le Morne. Hij ligt feitelijk aan de voet van Le Morne Brabant, een imposante 600 meter hoge rots.

Is de onderwater waterval op Mauritius echt?

Nee dus. De onderwater waterval op Mauritius is weliswaar een uniek natuurfenomeen, het is zeker geen waterval. Het lijkt er alleen op.

Wat het dan wel is? Daarvoor gaan we even terug in de tijd. Mauritius is ontstaan door een vulkaanuitbarsting ca. 8 miljoen jaar geleden. Hierbij is het eiland op een plateau in de oceaan komen te liggen, een plateau dat deels onderwater ligt. Je loopt over dit plateau de zee in en merkt dat je feitelijk langzaam dieper het water in loopt. Totdat…

… je bij de rand van het plateau komt. Opeens ligt de bodem op ca. 4.000 meter dieper. Dit gedeelte is wat ze in de volksmond de onderwater waterval van Mauritius noemen. Maar feitelijk stort er op dit punt geen water naar beneden; je spreekt van een enorme zandverschuiving. Door de kleureffecten – het blauw/groene water en het immens zwarte gat – geeft dit de illusie van een waterval, maar feitelijk is het dus een onderwater zandval.

Kan je zwemmen over de onderwater waterval van Mauritius?

Ja. Hoewel het er vanuit de lucht uitziet of er een enorme stroming is, is niets minder waar. Je kan vanaf de kust gewoon over de onderwater waterval heen zwemmen of zelfs surfen. Je merkt er ook niets van als je voorbij de rand van het plateau gaat. Het water wordt er misschien donkerder, maar de optische illusie zoals je vanuit de lucht ervaart…? Nee, die zie je niet!

Hoe bewonder je de onderwater waterval?

Het beste zicht op de onderwater waterval heb je – en ja, dat is geen goedkope optie – vanuit een helikopter. Je vliegt dan dwars over het plateau heen. Dit kan o.a. via onze excursiepartner GetYourGuide, waarbij je ook nog eens over The Seven Coloured Earth vliegt.

Past dat – en we kunnen ons er iets bij voorstellen – niet in je vakantiebudget? Dan is er nog een andere optie. Iets minder goed zicht, maar nog altijd fantastisch! Beklim de imposante Le Morne Brabant. De 600 meter hoge rots ligt tegenover de waterval én je kunt vanaf de top ook de rest van het eiland ontdekken.

Goed om te weten: er zijn twee routes uitgestippeld, eentje voor ervaren klimmers en eentje voor beginnelingen.

Dinarobin Beachcomber Golf Resort & Spa, MauritiusAan de voet van Le Morne Brabant vind je Dinarobin Beachcomber Golf Resort & Spa. Dit luxe resort ligt aan het strand en biedt een all inclusive formule. Na een klim kan je zeker wel wat eten & drinken gebruiken!

Liever wel een échte waterval bezoeken?

Toch een beetje teleurgesteld dat de onderwater waterval geen echte waterval blijkt te zijn? Dan hebben we een aantal alternatieven voor je. Boven de grond vind je namelijk wel een paar unieke exemplaren.

De meest bekende is de Chamarel waterval. Je vindt deze waterval – waarvan het water in een razendsnel tempo 83 meter naar beneden stort – in het natuurpark waar je ook The Seven Coloured Earth vindt. Als we het dan toch over een bijzonder natuurfenomeen hebben, dan zijn het deze zandbergen in zeven kleuren wel…

Lees meer over de Seven Coloured Earth & de Chamarel waterval

Chamarel waterval Mauritius
Boven water vind je meerdere watervallen op Mauritius, de bekendste is de Chamarel waterval

We tippen graag nog een andere waterval, Les 7 Cascades (ook wel bekend als de Tamarind watervallen). Deze waterval heeft de vorm van zeven watervallen naast elkaar. En met een hoogte van 900 meter is het de hoogste waterval van Mauritius. Je bezoekt de waterval o.a. onder leiding van een gids via GetYourGuide.

Benieuwd naar de onderwater waterval op Mauritius én de watervallen boven de grond? Boek snel jouw vakantie naar het indrukwekkende eiland.

Wil je de onderwater waterval in het echt spotten?
Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *