Vakantie Mauritius tips

Gouden tips voor een vakantie naar Mauritius

Ga jij binnenkort op vakantie naar Mauritius? Met deze tips weet je in no time alles over het eiland. Je krijgt daarnaast handige links naar nog meer informatie. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige vakantie. Je haalt er echter het maximale uit als je je een beetje inleest. Check deze Mauritius-tips bijvoorbeeld. Je weet na het lezen van dit artikel precies waar je moet zijn, wat je er kunt doen en wat je niet mag missen. En we strooien nog met wat andere weetjes en hoteltips voor een vakantie op Mauritius.

Waar ligt Mauritius?

Mauritius is een eiland in de Indische Oceaan. Als we de wereldkaart erbij pakken, ligt Mauritius ca. 900 km ten oosten van Madagascar en ca. 1800 km ten oosten van het vasteland van Afrika. Het ligt dus tussen Azië en Afrika, maar wordt wel gerekend tot de Afrikaanse landen.

Als we het hebben over Mauritius hebben we het over het hoofdeiland, maar de republiek Mauritius bestaat uit nog meer eilanden, waaronder Rodrigues en de Agelag-eilanden. Maar deze zijn zo klein dat het bijna verwaarloosbaar is.

Mauritius heeft een totale oppervlakte van 1.969 km², waarvan het hoofdeiland 1.864 km² in beslag neemt. In vergelijking met Nederland is Mauritius daarom helemaal niet groot; ons land is ca. 20x groter.

Hoe lang het vliegen is naar Mauritius? Rechtstreekse vluchten zijn er niet veel, vaak moet je een overstap maken, bijvoorbeeld in Istanbul of Dubai. Rechtstreeks ben je ca. 13 uur onderweg, als je een overstap moet maken tel je hier al snel 3 tot 5 uur bij op. Maar geloof ons; Mauritius is het waard.

Vakantie Mauritius tips: wereldkaart
Mauritius ligt in de Indische Oceaan, ten oosten van het Afrikaanse vasteland en Madagascar

Waar staat Mauritius bekend om?

Vraag een willekeurige Nederlander naar zijn beeld van Mauritius en je zal vooral antwoorden krijgen over de paradijselijke stranden. Dit klopt ook zeker. De stranden van Trou aux Biches, Belle Mare en Le Morne zijn stuk voor stuk pareltjes. Maar…

Mauritius biedt echt veel meer dan veel mensen weten. In het binnenland is de natuur zo groen dat je je haast waant in Zuid-Amerika, de hoofdstad Port Louis is een walhalla voor cultuurliefhebbers en je kunt in de wateren rond het eiland walvissen en dolfijnen spotten. Er ligt dus een veelzijdige vakantie op je te wachten!

Vakantie Mauritius tips: stranden
Tip voor strandliefhebbers: Trou aux Biches heeft een van de mooiste stranden van Mauritius

Is Mauritius duur?

De kosten voor een reis naar Mauritius zitten hem vooral in de pakketreis die je boekt. Je hebt er prachtige hotels, maar voor een dubbeltje op de eerste rang zitten gaat helaas niet. En omdat het een relatief verre vlucht is, zijn de pakketreizen sowieso niet goedkoop.

Een paar tips om wel te besparen op je pakketreis:

  • Ga niet voor de luxe vier- en vijfsterrenhotels direct aan het strand, die zijn bovengemiddeld duur. En dat terwijl je er ook fijne driesterren hotels vindt.
  • Omdat Mauritius een regenseizoen heeft – daarover later meer – zijn er populaire en minder populaire periodes om naar het eiland te reizen. Kies je voor een minder populaire periode kan dit echt veel schelen

Eenmaal op vakantie kan je het ook nog eens zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Ja, de internationale sterrenrestaurants zijn geweldig, maar drukken wel op je vakantiebudget. Wissel dit dan ook af met streetfood; dat is op Mauritius goedkoop en lekker. Voor weinig geld is jouw buik gevuld!

Betaalbaar op vakantie naar Mauritius?
Bekijk ons aanbod

Is Mauritius veilig?

Ja, Mauritius is een veilig land. De inwoners zullen je met open armen ontvangen, zeker omdat toerisme voor hen een van de belangrijkste inkomstenbronnen is.

Natuurlijk; er zijn ook uiteraard inwoners die minder net omgaan met toeristen, net als dat we dat hier in Nederland hebben. Houd o.a. rekening met zakkenrollers op drukke plekken, zoals de lokale markten. En ’s avonds laat alleen over straat gaan, is niet overal veilig. Extra tip: als je een auto huurt, laat dan niets in het zicht liggen. Dan kan je zomaar geconfronteerd worden met een auto-inbraak.

Zien & doen op Mauritius

Wat je tijdens een vakantie op Mauritius niet mag missen? We geven je een aantal fijne tips. En de eerste is natuurlijk dat je er – het strandimago heeft het niet zonder reden – moet strandhoppen. Er zijn zoveel mooie stranden op Mauritius!

Als je meer wil dan alleen strand, hebben we nog wat fijne opties voor je:

  • Het meest indrukwekkende stukje natuur op Mauritius is The Seven Coloured. Dit unieke landschap in het zuiden van het eiland bestaat – zoals de naam al doet vermoeden – uit zeven kleuren. Zodra je het ziet, denk je ‘Dit is door mensen aangelegd’, maar er is helaas is geen duidelijkheid over het ontstaan van de kleurrijke heuvels.
  • Maak een boottocht naar Ile-aux-Cerfs, een paradijselijk eilandje voor de oostkust. Je kunt hier parasailen of simpelweg genieten van de zon vanaf een van de paradijselijke stranden. Ook leuk: een boottocht langs de westkust om dolfijnen en walvissen te spotten.
  • Kennismaken met het lokale leven? Plan een dagje naar de (enigszins chaotische) hoofdstad Port Louis. Chinatown mag je écht niet missen en als je álles te weten wil komen over de stad boek dan bijv. een food- of cultuurtour.

Wat je nog meer kunt doen op Mauritius

Vakantie Mauritius tips: doen
Wat je echt moet zien op Mauritius? We tippen The Seven Coloured Earth

De beste reistijd voor Mauritius

Mauritius ligt op het zuidelijk halfrond en kent daarmee andere seizoenen dan wij; zij vieren de zomer van december t/m maart, terwijl het dan bij ons juist winter is. Gek genoeg kennen ze geen typische zomer; er is dan weliswaar meer zon, maar ook meer regen. Het zogenaamde regenseizoen.

Gemiddeld valt er dan zo’n 200 mm regen per maand en door plaatselijke buitjes kan dit per deel van het eiland enorm verschillen. In de regel valt er meer regen in het binnenland en aan de oostkust. Of het de hele dag regent? Dat komt zelden voor. Sterker nog; het regent ook zelden op het hele eiland. Gewoon even ‘vluchten’ naar een ander deel voor een dagtripje.

De droge maanden zijn van april t/m november, met als hoogtepunt (of moeten we zeggen droogtepunt) september en oktober. Je kunt dan – naast weinig regen – rekenen op gemiddelde dagtemperaturen van 25 tot 28 °C. In de natte zomermaanden kan dit trouwens stijgen tot 30-31 °C. Reken dan wel op een hogere luchtvochtigheid!

Nog een verschil; in de Mauritiaanse zomer geniet je van ca. 8-9 uur zon per dag, in de droge winterperiode is dit slechts 7-8 uur. Maar laten we wel wezen; zo’n wolkje op zijn tijd is met bovenstaande temperaturen echt geen straf!

De leukste & mooiste hotels op Mauritius

Ben je nog op zoek naar een hotel op Mauritius? Tips hebben we daar natuurlijk ook voor! Dit zijn onze favorieten:

  • Lagoon Attitude is een all inclusive hotel in het noorden van het eiland. Bestel een tropisch drankje aan de bar (met schommels), plof neer in een hangmat tussen de palmbomen, neem een duik in een van de zwembaden en geniet ’s avonds o.a. van streetfood.
  • De ultieme droomvakantie beleef je bij LUX Grand Baie. Wij kunnen de hele dag wel doorbrengen op het prachtige rooftop-terras met infinity-zwembad. Naast baantjes trekken in het 30 (!) meter lange bad, bestel je de lekkerste lunches, hapjes en cocktails bij de bar. ’s Avonds dineer je bij zonsondergang en waag je een dansje op de beats van de dj.
  • Dat uitzicht vanaf Laguna Beach Hotel & Spa?! Wij doen het ervoor! Ook fijn zijn het zwembad, het uitgebreide wellnesscentrum, de all inclusive optie en het buffetrestaurant. Het is niet zonder reden een van onze top 10 hotels op Mauritius…
  • Heb je graag de keuze uit veel (in dit geval 10!) restaurants en loop je het liefst zo het strand op vanaf je resort? We tippen The Ravenala Attitude, waar je o.b.v. all inclusive kan verblijven. Voor stellen is er een apart adults only gedeelte en ook voor kinderen zijn er genoeg faciliteiten.
  • Shangri La’s Le Touessrok Resort & Spa is niet alleen een van de beste hotels van Mauritius, het is ook nog eens een van de meest luxe top hotels. Je hebt als gast gratis toegang tot het privé-eiland Ilot Mangénie met o.a. een beachrestaurant en -bar, cabana’s en massagemogelijkheden. Ontdek tijdens een wandeling over het eiland ook het groene binnenland. Fijn; de boottransfer van ca. 10 minuten is ook al inbegrepen.

Heb je graag een ruimere keuze uit hotels?

Vakantie Mauritius tips: hotels
Hoteltip op Mauritius voor luxe vakantiegangers: Shangri La’s Le Touessrok Resort & Spa

Vervoer op Mauritius

Mauritius kent geen heel uitgebreid netwerk aan openbaar vervoer. Gelukkig zijn er wel andere manieren om het eiland te ontdekken. Je kunt bijvoorbeeld een auto huren of excursies boeken.

De eerste heeft onze voorkeur. Waarom? Simpelweg omdat het je meer vrijheid geeft; je kunt het eiland dan op eigen houtje ontdekken. Houd er wel rekening mee dat je een beetje geduld moet hebben; op veel plekken mag je maar 40 of 60 km per uur rijden en inhalen is door de eenbaanswegen vaak lastig. Ja, dat kan irritant zijn als er een vrachtwagen voor je rijdt, maar op vakantie zou ‘haast’ niet in je woordenboek moeten voorkomen.

Als je vooral wil luieren en hier en daar een dagje op pad wil, kunnen excursies uitkomst bieden. Er worden talloze tours & boottochten aangeboden.

Bekijk de excursiemogelijkheden bij onze partner GetYourGuide

Meer tips voor een vakantie opMauritius

Tot slot nog een aantal extra Mauritius-tips voor jouw vakantie:

  • Fooien zijn niet verplicht op Mauritius, maar worden wel enorm gewaardeerd. In restaurants is het gebruikelijk om 10% fooi te geven. Gidsen en taxichauffeurs kun je wat extra’s geven, net als kamermeisjes.
  • Mauritius mag dan slechts een oppervlakte van 2.000 km², met bovenstaande informatie snap je dat je niet ‘even’ van de ene naar de andere kant rijdt. Het is daarom noodzaak goed af te wegen waar je wilt verblijven. Ga je voor de mooiste stranden? Dan is het noorden de juiste keuze voor je. Voor watersporten en prachtige natuur ben je in het zuiden weer aan het goede adres. Om maar twee verschillen aan te geven. Bekijk de leukste badplaatsen op Mauritius.
  • Mauritius herbergt prachtige moskeeën. Houd er rekening mee dat je bij een bezoek aan een van deze tempels wel je schouders en knieën moet bedekken en ook vaak je schoenen uit moet doen.
  • Wist jij dat Mauritius de thuisbasis was van de dodo? We zetten deze en andere leuke weetjes op een rijtje.
We kunnen je nog eindeloos veel tips geven voor een vakantie op Mauritius. Simpelweg omdat het land best wat verschilt van de bekende Europese vakantielanden. We verwijzen je voor deze tips graag door naar onze praktische informatie over Mauritius.

Zie jij door onze tips een Mauritius-vakantie helemaal zitten? Dan rest je alleen nog een vakantie uit te zoeken of – als je dat al hebt gedaan – jouw koffer in te pakken. We wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *