Weetjes Mauritius

9 dingen die je misschien nog niet wist over Mauritius

Staat jouw vakantie naar Mauritius voor de deur en wil je graag wat meer weten over het land? Of ga je nog boeken en weet je – behalve dat de zon er altijd schijnt en de stranden prachtig zijn – eigenlijk te weinig over het land? Wij helpen je met liefde op weg met deze verrassende weetjes over Mauritius!

De thuisbasis van de dodo

Weetjes Mauritius: dodoEen mix tussen een kip, eend en struisvogel; dat is eigenlijk hoe je de dodo het best kunt omschrijven. Je zal hem niet in het echt aantreffen op het eiland, want het unieke beestje is al eeuwen uitgestorven. Sinds 1681 om precies te zijn.

Hoe de dodo uitgestorven is? Lang voordat er mensen op Mauritius leefden had de dodo al een mankement; hij was zijn vliegvermogen verloren door het gebrek aan roofdieren. Feitelijk waren ze lui geworden. Toen er eenmaal mensen kwamen was het dier een gemakkelijke prooi bij het jagen. Ook dieren als katten en honden – die meekwamen met de mens – gingen maar al te graag achter de beestjes aan.

Voor de inwoners is de dodo echter nog wel van waarde. Het is hét symbool van Mauritius en je komt het beestje dan ook overal tegen. Niet in de laatste plaats op souvenirs, maar je zal hem ook spotten op papiergeld, in de vorm van beelden en op bijvoorbeeld placemats.

Stranden zijn voor iedereen toegankelijk

Weetjes Mauritius: strandDenk je een mooi stukje strand gespot te hebben, blijkt dat het enkel toegankelijk is voor gasten van het aangrenzende hotel… Zuur. En het is ons al op diverse bestemmingen overkomen.

In Mauritius is hier geen sprake van; alle stranden – ook die aan de meest luxe hotels, waar je je echt even een jetsetter voelt – zijn voor iedereen toegankelijk. Je mag écht overal je handdoekje uitvouwen. Tenzij er uiteraard een ‘Verboden’-bord staat en dat deel – bijv. door stroming – niet toegankelijk is.

Niet elk stukje strand is overigens direct te bereiken. Soms moet je de stoute schoenen aantrekken en door de hoteltuin lopen. Of een stukje omlopen rond het hotel. Maar sommige stranden zijn dat meer dan waard…

Groen, groener, groenst!

Weetjes Mauritius: groenDe associatie die veel mensen hebben met Mauritius? Eindeloos veel witte zandstranden. Dit beeld klopt, maar er is nog een andere kant van Mauritius. Een groene kant! Deze kant dankt het eiland aan het bergachtige landschap en de regenperiode. In het binnenland voel je je bijna alsof je in Zuid-Amerika terecht bent gekomen.

Er is nog een aspect dat bijdraagt aan de groene kant van Mauritius; de vele suikerrietvelden verspreid over het eiland. Het groene gewas bedekt talloze vierkante meters aan heuvels. Het suikerriet is een van de belangrijkste exportproducten van het land.

Suikerriet wordt op het eiland zelf ook gebruikt om rum mee te stoken. Wil je hier meer over weten? Bezoek dan Rhumerie de Chamarel in het gelijknamige plaatsje Chamarel. Dit is goed te combineren met een bezoek aan The Seven Coloured Earth.

Een stukje Nederland in Afrika

Hoewel de Arabieren als eerste voet op Mauritiaanse grond zetten, waren het de Nederlanders die het eiland uiteindelijk echt in kaart hebben gebracht. Dit is ook de reden dat het eiland de naam Mauritius draagt; het werd vernoemd naar Prince Maurice van Nassau.

Volgens de verhalen zijn de Nederlanders overigens nog ergens verantwoordelijk voor; ze hebben op de dodo’s gejaagd om deze op te eten. Volgens de inwoners zijn ze daarmee verantwoordelijk voor het uitsterven van het bijzondere dier. Ai, begin daar maar geen gesprek over tijdens jouw vakantie…

Een feest voor je smaakpapillen

Weetjes Mauritius: culinairMauritius is een walhalla voor lekkerbekken. Dit komt door een smeltkroes aan culturen. Zo hebben zowel de Nederlanders, Fransen als Portugezen het land geregeerd en vind je er veel Hindoestaanse immigranten. Dit samen heeft gezorgd voor bijzondere gerechten!

Wat je op zijn minst geproefd moet hebben tijdens een vakantie op Mauritius? Een bekend nationaal gerecht is mine frit, gebakken rijst met kip. Ook lekker: farata. Dit is streetfood in de vorm van een durum met curry. Pittig!

Een leuke manier om kennis te maken met de culinaire kant van Mauritius is een food & culture tour. Deze kun je o.a. boeken bij My Moris.

Nog meer weetjes over Mauritius

Omdat we het niet kunnen laten nog wat extra weetjes over Mauritius. Altijd leuk om te weten over jouw komende vakantiebestemming:

  • De officiële voertaal mag dan misschien Engels zijn, in de praktijk zal je merken dat er nóg meer Frans gesproken wordt. In hotels en bij bezienswaardigheden kun je echter met de Engelse taal goed uit de voeten.
  • Mauritius herbergt een bijzonder natuurfenomeen; een onderwater-waterval. Hoewel veel websites die brengen als een echte waterval, is het dat niet. Het is feitelijk een optische illusie, maar wel een geweldig mooie. Om hem te bewonderen dien je de berg Le Morne te beklimmen of in een helikopter te stappen.
  • Mauritius is het meest dichtbevolkte Afrikaanse land. Toch zal je dit in de praktijk niet merken; alleen in de hoofdstad Port Louis is het druk en chaotisch.
  • De kans dat je een chagrijnige Mauritiaan tegenkomt is erg klein; de lokale bevolking staat bekend als zeer goedlachs en gastvrij.

Zooooooo… na het lezen van deze Mauritius-weetjes zit het wel goed met jouw kennis over het zonovergoten vakantieland. We wensen je alvast een heel fijne vakantie op het veelzijdige Afrikaanse eiland.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

3 thoughts on “9 dingen die je misschien nog niet wist over Mauritius

  1. Mijn Droomreis naar Mauritcius,heb ik jaren gedroomd.nadat ik dit hebt gelezen,zijn de kriebels,heftiger geworden.Liefs ga ik. zo snel mogelijk,voor de eerste keer.

  2. Er is uitgebreid onderzoek geweest wat de oorzaak is van het uitsterven van de dodo.
    De Nederlanders noemde het een walgvogel dus is het aannemelijk dat hij niet graag gegeten werd. De meegebrachte ratten aten ook het voedsel wat de dodo at (zaden) en daarnaast de eieren van de vogels. Ook varkens hebben meegeholpen.

  3. Ook de Mauritianen houden de Nederlanders niet verantwoordelijk voor het uitsterven van de Dodo. Waar zij ons wel verantwoordelijk houden, en ons dankbaar voor zijn, is dat de VOC schepen een kleine herten soort meenamen uit Java en die op Mauritius loslieten. Doordat deze hertjes zich snel vermeerderden was er vrij makkelijk vers vlees te halen wanneer de schepen aanlegden. Binnenkort gaan wij er weer fijn voor 14 dagen naar toe. Jammer dat KLM er niet meer zelf direct naar toe vliegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *