Praktische informatie Mauritius

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Mauritius voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Mauritius wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het kraanwater op Mauritius is van goede kwaliteit en je kunt het dan ook gewoon drinken. Er is wel meer chloor aanwezig in het water dan wij gewend zijn en dit zorgt voor een bijsmaak. Om deze reden kiezen toeristen vaak wel voor bron- en mineraalwater.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit op Mauritius is 220 volt. Er kunnen verschillende stopcontacten worden gebruikt in hotels. We raden je daarom aan om een wereldstekker mee te nemen.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen op Mauritius zijn:

 • 1 & 2 januari – Nieuwjaarsdag (ook 2 januari geldt als een officiële feestdag)
 • 1 februari – Afschaffing van de Slavernij
 • 12 maart – Nationale Dag
 • 1 mei – Dag van de Arbeid
 • 15 augustus – Maria Hemelvaart
 • 1 november – Allerheiligen
 • 8 december – Onbevlekte Ontvangenis
 • 25 december – Kerstmis

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden en religieuze feestdagen. Een deel van de bevolking is bijv. Hindoestaans.

Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

De officiële munteenheid is de Mauritiaanse Roepie (MUR). Creditcards en – in mindere maten – bankpassen worden op veel plekken geaccepteerd. Houd wel rekening met kosten per transactie, die veelal bij een bankpas lager zijn dan bij een creditcard.

Pinautomaten vind je niet overal op het eiland even veel, maar hotels bieden deze mogelijkheid gelukkig ook vaak. Ook in toeristische steden en de hoofdstad Port Louis is pinnen veelal geen probleem. We raden je aan altijd wat contant geld op zak te hebben, het liefst geen biljetten met een te hoge waarde wegens gebrek aan wisselgeld.

LET OP! Om fraude te voorkomen schakelen veel banken pinpassen standaard uit voor pinnen buiten Europa. Zet dit aan – veelal mogelijk via internetbankieren – wanneer je naar Mauritius afreist.

Gezond op reis

In bepaalde gevallen kan een gele koorts-vaccinatie verplicht zijn. Dit is nodig indien je voorafgaand aan jouw bezoek aan Mauritius een land of gebied hebt bezocht waar gele koorts heerst. Er gelden geen andere verplichte vaccinaties voor Mauritius.

Er gelden wel aanbevolen vaccinaties voor Mauritius, waaronder een DTP- en Hepatitis A-vaccinatie. Wij raden reizigers daarom aan zich te allen tijde goed te laten voorlichten over hun persoonlijke situatie. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

 • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
 • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen).
 • De zon is op Mauritius (ook in de winter!) aanzienlijk krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor is daarom nodig om het risico op verbranding te verkleinen.
 • Gebruik anti-muggenmiddelen, bij voorkeur DEET, tijdens een vakantie op Mauritius. Hoewel er geen malaria heerst, is er wel een kleine kans dat je via muggenprikken besmet wordt met dengue (ook wel knokkelkoorts genoemd). Deze muggen zijn met name in de vroege ochtend en late namiddag actief.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Mauritius. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

 • 999: politie
 • 114: ambulance
 • 115: brandweer
 • 213 1740 of 210 3894: toeristenpolitie

Reisdocumenten

Om naar Mauritius af te reizen dien je in het bezit te zijn van een paspoort. Afreizen met een Nederlandse identiteitskaart is niet mogelijk. Check voorafgaande aan jouw reis hoelang het paspoort nog geldig moet zijn na terugkomst. Dit is aan veranderingen onderhevig.

Er is geen visumverplichting voor Mauritius wanneer je hier als toerist korter dan 30 dagen verblijft, dit is ter plaatse te verlengen tot 90 dagen. Wel dient er – ten behoeve van een stempel bij de douane – minstens één lege pagina aanwezig te zijn in het paspoort.

Voor een tussenstop of overstap op een luchthaven in een ander land op weg naar Mauritius kan het verplicht zijn een (transit)visum te regelen.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

De reistijd naar Mauritius bedraagt – wanneer het een directe vlucht vanaf Nederland betreft – ca. 12 uur. Wanneer er een tussenstop of overstap gepland is, wordt deze reisduur langer.

Taal

Hoewel er op Mauritius o.a. Creools, Hindi en Urdo wordt gesproken, is de officiële taal Engels. Hiermee kun je dan ook goed uit te voeten tijdens vakantie. Er wordt daarnaast veel Frans gesproken.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers, daarbuiten helaas niet. De tarieven voor Mauritius wijken daardoor af van jouw standaardtarieven en zijn vaak vele malen hoger. Dit betekent dat je – als je gebruik wilt maken van het mobiele netwerk – het beste een databundel kunt aanschaffen.

Schaf je geen databundel aan? Zet dan de roaming uit om hoge kosten te voorkomen. Informeer vooraf bij jouw provider naar de mogelijkheden voor evt. databundels en de kosten voor bellen. Wanneer beschikbaar kun je gebruikmaken van WiFi in de hotels en restaurants.

Tijdsverschil

Er is een tijdsverschil tussen Nederland en Mauritius. Gedurende onze wintertijd is het 3 uur later op Mauritius, in de zomertijd is dit 2 uur.

Toeristenbelasting

Op Mauritius krijg je als toerist niet te maken met toeristenbelasting die lokaal nog moet worden afgerekend.

Veiligheid

Je kunt veilig afreizen naar Mauritius. Wel dien je rekening te houden met de mogelijkheid tot zakkenrollerij en straatroverij. Houd jouw tassen en kostbaarheden altijd goed in de gaten, zeker op plekken waar het drukker is. Heb je een huurauto tot jouw beschikking? Laat niets in het zicht liggen wanneer je de auto verlaat.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vervoer

Wie Mauritius wilt ontdekken kan niet rekenen op een uitgebreid netwerk aan openbaar vervoer. Wel heb je de mogelijkheid om excursies te boeken. Steeds meer vakantiegangers kiezen er echter voor een auto te huren ter plaatse. Hiermee heb je de ultieme vrijheid!

Wanneer je een auto huurt, dien je wel rekening te houden met het volgende:

 • In Mauritius rijden ze aan de linkerkant, inhalen doe je rechts.
 • Schat je reistijd langer in dan je in Nederland – bij eenzelfde afstand – zou doen. Er zijn vooral eenbaanswegen waar inhalen lastig is. Tevens mag er op veel plekken maar 40 of 60 km/pu gereden worden.
 • Het wordt aangeraden om een internationaal rijbewijs (IRB model 1949) mee te nemen. Deze is o.a. verkrijgbaar in ANBW-winkels.
LET OP! Er kunnen afwijkende verkeersregels gelden op Mauritius. Vraag jouw verhuurder om meer informatie.

Meer praktische informatie over Mauritius

 • Een fooi geven is niet verplicht op Mauritius, maar de inwoners waarderen het wel én rekenen er stiekem een beetje op. In restaurants kun je een richtlijn van 10% aanhouden. Gidsen, taxichauffeurs en kamermeisjes kun je wat extra’s toestoppen.
 • Bezoek je een tempel of moskee? Zorg ervoor dat schouders en knieën bedekt zijn. Ook dien je jouw schoenen uit te doen wanneer je een moskee of Hindoestaanse tempel betreedt.
Op vakantie naar Mauritius?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen