Local tours Port Louis, Mauritius

Een dag met locals op pad in Port Louis

Mauritius is een aaneenschakeling van prachtige stranden en dito natuur. Cultuur is er echter ook te vinden. En dan met name in de hoofdstad Port Louis. Boek een tour met locals om de stad op haar best te zien!

Port Louis in het kort

Port Louis is niet alleen de hoofdstad van Mauritius, het is ook nog eens de meest bezochte en dichtst bevolkte stad van het eiland. In de westelijk gelegen stad leven ruim 120.000 inwoners van culturen van over de hele wereld. Dit dankt het aan de rijke geschiedenis van het eiland, waar je straks meer over leest.

Waarom je met locals op pad moet gaan?

Local tours Port Louis, MauritiusPort Louis is een typisch Afrikaanse hoofdstad; druk en chaotisch. Je kunt naar de stad gaan, bij de bekende waterfront parkeren en aan de hand van Google Maps de bekende highlights opzoeken. Maar eerlijk is eerlijk; op deze manier ervaar je niet het echte Port Louis en de kans dat je verdwaalt tussen de vele mensen, gebouwen en vervoersmiddelen is aanzienlijk.

Dé oplossing? Op pad gaan met een lokale gids. Tijdens mijn vakantie op Mauritius schakelde ik de hulp in van My Moris, een bedrijf met lokale gidsen. Zij doen dit sinds 2015. Met als missie toeristen (en ook inwoners) kennis te laten maken met de historie van het eiland.

Ondanks het succes van My Moris ga je nog altijd met kleine groepen op pad. En dat was precies waar we naar op zoek waren. Moesten we alleen nog even de juiste tour kiezen. Dat werd uiteindelijk de food & culture tour.

Wat houdt een food & culture tour in?

Street food is een belangrijk onderdeel van de cultuur in Port Louis; er zijn verschillende centrale markten en pleinen waar het wordt aangeboden, maar ook de vele kleine winkeltjes nodigen uit om lokale gerechten te proberen. Dit laatste is precies wat je doet tijdens de food & culture tour zoals wij deze deden.

Een stukje geschiedenis

Local tours Port Lois, MauritiusMaar eten is niet het enige dat je meekrijgt tijdens de tour. De naam zegt het al; ook cultuur komt aan bod. Zo leerden we al snel dat Mauritius, dat een vulkanische achtergrond heeft, lange tijd onbewoond was. Pas in de 10e eeuw werd het ontdekt door de Arabieren. In de 15e eeuw waren het de Portugezen die naar het eiland kwamen als onderdeel van de spice route. Ze vestigden zich hier echter niet, dat waren de Nederlanders in de 16e eeuw.

In de 18e eeuw verlieten de Nederlanders het eiland om zich op het vasteland van Afrika te vestigen. Het was de Franse overheid die het eiland hierna overnam. Mauritius werd verdeeld onder Franse boeren om een exportlijn op te zetten. Maar het land bleek niet geschikt voor kruiden of katoen. Uiteindelijk bleef er suikerriet over, toen de enige vorm van suiker. Het werd – mede doordat men het in Europa nog niet had – lange tijd de belangrijkste inkomstenbron.

In de 19e eeuw wilden de Britten het zuidoosten – vanwaar de Fransen de export voornamelijk runden – overnemen. De Fransen wonnen het gevecht weliswaar, maar besloten later een overeenkomst te sluiten met de Britten. De Fransen mochten blijven als de Britten aan de macht kwamen en ook religie en recht werd in stand gehouden. Alleen de overheid zou Brits zijn. De Britten haalden daarop slaven uit India. In 70 jaar tijd kwamen er een half miljoen Indiërs naar het eiland.

Bovenstaande bijzondere geschiedenis heeft bijgedragen tot een mengelmoes van culturen. Het Franse tintje zie je nog duidelijk terug, hier en daar zie je een stukje Nederland, maar vooral de invloed vanuit India is enorm geweest. Dit zie je in de gebouwen, in het eten en in de levensstijl. En dit is feitelijk niet veranderd sinds Mauritius in 1968 onafhankelijk werd.

Wat zie je allemaal tijdens de tour?

Local tour Port Lois, MauritiusEen gids van My Moris – altijd zelf afkomstig van Mauritius – neemt je mee langs straten vol kruidenwinkels, laat je de drukte van Chinatown ervaren en vertelt je op diverse spots meer over oude ambachten & lokale gebruiken. Want de geschiedenis hierboven is slechts de geschiedenis van Mauritius en Port Louis in een notendop. De cultuur is nog vele malen rijker!

Praten maakt hongerig en dus is het tijd om te proeven. Van typische Mauritiaanse gerechten. Al kan je niet echt zeggen wat het eten van Mauritius typeert, want er zijn zoveel invloeden uit zoveel windstreken.

Wat je o.a. kunt proeven? Gele pannenkoeken gevuld met kruiden, bekend onder de naam dholl puri. Of gato pima, gefrituurde balletjes met spliterwten. En zoete zwarte thee met een vleugje vanille, die het liefst wordt gedronken met heel veel melk. Je brengt daarnaast een bezoekje aan de centrale markt, die er al sinds 1854 is, en komt in aanraking met groenten en fruit die je wellicht nog nooit hebt gezien.

Meer tips voor Port Louis

Local tours Port Louis, MauritiusEen tour van My Moris begint in de ochtend en duurt ca. 3 uur. Je gaat op pad met een groepje van max. 6 personen (+ eventueel kinderen). Je kunt daarna direct de stad weer verlaten, maar dat zou zonde zijn. Bij deze dus nog wat extra tips voor de hoofdstad:

  • Wie in Google door de foto’s van Mauritius heen bladert, heeft vast een straat vol kleurrijke paraplu’s gespot. Om deze op de foto te zetten, ga je naar Le Caudan Waterfront. Dit moderne gedeelte van de stad is een aaneenschakeling van winkeltjes en terrasjes.
  • Bijzonder om te zien is hoe in Mauritius verschillende religies wel vreedzaam naast elkaar leven. Katholieke kerken, Islamitische moskeeën en hindoeïstische tempels en zelfs een boeddhistische tempel wisselen elkaar hier zonder problemen af. Neem zeker een kijkje bij deze laatste, de Kwan Tee Pagoda. Hier waan je je even in China!
  • Voor een mooi uitzicht over de stad ga je naar Fort Adelaide. Dit fort werd in de 19e eeuw gebouwd door de Britten om de stad te verdedigen tegen vijandelijke troepen.
Zorg dat je de stad voor 15.00 uur verlaat. Daarna kom je geheid in de file te staan. Een fijne plek om te parkeren is de parkeerplaats achter Le Caudan Waterfront.

In korte tijd op een goede manier kennismaken met Port Louis? Boek zeker deze tour!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *