Wat te doen op Karpathos

Wat te doen op Karpathos? Onze ultieme tips

Met een oppervlakte van ruim 300 km² is het zeker niet één van de grootste Griekse eilanden. Toch is er meer dan genoeg te doen op Karpathos om een week (of twee) vakantie op een relaxte manier te vullen. Kijk je mee naar de mogelijkheden?

Karpathos is een nog relatief onbekend Grieks eiland; voor mij een reden om juist dit eiland voor een weekje te bezoeken. Even geen massa’s andere toeristen in mijn nek. Ik vroeg me vooraf wel af of er dan genoeg te doen en te zien is? Mocht jij dit twijfel ook hebben, dan neem ik hem graag bij je weg. Ik heb me geen moment verveeld en had zeker ook nog een tweede week kunnen vullen.

Mijn favoriete must-do’s op het eiland? Als het aan mij ligt moet je in elk geval het onderstaande doen op Karpathos.

Ga een dagje strandhoppen

Als er iets mooi is aan Karpathos? De stranden! Zowel aan de oost- als westkust vind je een flinke verzameling stranden en daar springen er een paar toch echt wel voor me uit. Ik heb in dit geval alleen stranden genomen die via een geasfalteerde weg te bereiken zijn. Voor een deel van de stranden ben je verplicht een 4×4 te huren.

  • Op de eerste dag werden we vanuit de bergen getrakteerd op uitzicht op een strand met een enorme WOW-factor. Dit bleek Apella Beach te zijn. We besloten hier de volgende dag heen te gaan. Tip: trek instappertjes aan en geen slippertjes. Je moet namelijk een trap af en dan tussen rotsen door het strand op. Eenmaal tussen de rotsen door ligt er een pareltje op je te wachten.
  • Aan de westkust van Karpathos vind je Finiki. In dit kleine – oh zo typische Griekse – dorpje vind je een klein strandje met luxe ligbedjes. En vriendelijke obers die je koude drankjes komen brengen. Aan de rand van het strand heb je tal van restaurantjes om neer te ploffen voor lunch. Met verse vis!
  • Een dagje chillen op een ligbedje met drankjes en hapjes bij de hand? Check Kyra Panagia (dat overigens relatief dichtbij Apella Beach ligt). Het strand zou je best wel eens bekend voor kunnen komen, want het staat op veel reisfoto’s. Je vindt hier namelijk het enige rode koepelkerkje van het eiland. Plus: een fijn restaurant voor lunch, Kelaria Kyra Panagia.

Bekijk meer mooie stranden op Karpathos

Wat te doen Karpathos: stranden
Op Karpathos vind je prachtige stranden; Apella Beach moet je absoluut bezoeken

Verblijf in Karpathos-Stad

Vraag je mij waar je het beste kunt verblijven tijdens een vakantie op Karpathos, dan zegt ik Karpathos-Stad. Zonder enige twijfel en met een uitroepteken.

Waarom? Omdat ik denk dat je dan de goede mix te pakken hebt; een centrale ligging om overdag de omgeving te verkennen en ’s avonds genoeg levendigheid in de vorm van restaurants en bars. Als bonus krijg je ook nog een paar mooie kerken en het Archeologische Museum op de koop toe.

Op loopafstand van het centrum en de gezellige haven verblijven? Uiteraard heb ik daarvoor een aantal tips voor je:

  • Parasol Luxury Suites is een relatief kleinschalig hotel aan de rand van Karpathos-Stad. Het zwembad nodigt uit tot relaxen en het ontbijt is – hallo chocoladebroodjes – een fijn begin van de dag. In een minuut of 10 loop je naar het centrum van Karpathos-Stad.
  • Op eenzelfde afstand van het centrum vind je Alimounda Mare. Zie jij jezelf al met je armen over de rand van het infinity zwembad hangen of een tropische cocktail drinken tijdens zonsondergang?
  • Ga jij voor de luxe van een privézwembad? Bij Panthea Suites is dit mogelijk, want een deel van de appartementen beschikt hierover. Je kunt er daarnaast rekenen op Griekse gastvrijheid en een centrale ligging.

Bekijk alle hotels in Karpathos-Stad

Wat te doen Karpathos: Karpathos-Stad
Waar je het meest kunt doen op Karpathos? In de bruisende hoofdstad Karpathos-Stad

Breng een bezoek aan Olympos

Wat er gebeurt als een dorpje jarenlang is afgescheiden van de buitenwereld omdat het per auto niet bereikbaar is? Dan blijft de tijd er stilstaan en heb je één van de meest authentieke dorpjes van Karpathos te pakken.

Olympos, dat sinds de jaren 80 wél bereikbaar is via een 45 km lange weg vanaf de hoofdstad, is een pareltje. Het dorpje – dat werd gebouwd tussen de 7e en 9e eeuw – diende als toevluchtsoord voor de inwoners ten tijde van de aanval van de Arabieren.

Hoewel we nu flink wat eeuwen verder zijn, lopen veel inwoners nog steeds in klederdracht (zwart en warm, ik benijd ze niet) en zijn de huisjes nog in traditionele bouwstijl. Ze laten je daarnaast graag kennismaken met lokale specialiteiten (proef makarounes) en hun handwerk.

Je kunt ter plaatse een dagexcursie boeken óf met een huurauto Olympos bezoeken. Als je gaat voor het laatste check dan wel even wanneer de meeste excursies naar het dorpje plaatsvinden. Ga dan juist op een andere dag; dan is het er een stukje rustiger.
Wat te doen Karpathos: Olympos
Olympos is een van de bekendste hoogtepunten van Karpathos; een absolute must-see

Lunch bij Under the Threes

Voor mij gaan een vakantie en lekker eten hand in hand. Ik maak er een sport van om de leukste restaurants te spotten en hier een uitgebreide blog over te schrijven om andere reizigers op weg te helpen. Dat deed ik eerder ook met mijn favoriete restaurants op Karpathos.

Toch pik er voor dit artikel graag nog eentje specifiek uit, Under the Threes. Simpelweg omdat dit unieke plekje aan de westkust mij het meest verrast heeft. De locatie is simpel en doet wat de naam belooft; je eet letterlijk onder de bomen. Waarom ik zo enthousiast over deze locatie ben is echter het eten én de prijs.

Voor nog geen € 20,- hadden wij een uitgebreide lunch voor twee, inclusief drankjes. We aten o.a. de lekkerste chicken souvlaki van het eiland en ook de courgette frietjes werden door ons met enthousiasme ontvangen. Als kers op de taart kregen we ook nog eens een gratis mini-Magnum bij de rekening.

Wat te doen op Karpathos: Under the Three
Voordelig lunchen op Karpathos? Dan moet je naar Under the Three gaan!

Slenter een ochtendje door Menetes

In Olympos lijkt de tijd stil te hebben gestaan, maar dit geldt misschien nog wel meer voor het minder bekende Menetes. Dit plaatsje in het binnenland is – op een hoogte van ca. 350 meter – tegen een steile helling aangebouwd. Door deze ligging hoopten de inwoners veilig te zijn voor piraten die de kust aanvielen. Uiteindelijk wisten de inwoners zich er definitief te settelen.

Menetes was opvallend rustig toen we er half juni vroeg in de ochtend arriveerden. We kwamen enkel de locals tegen die terugkwamen van de kerkdienst en maakten kennis met een aantal plaatselijke uitbaters van cafés. Toen wij rond middaguur weggingen, werd het langzaam drukker. En dan is druk – in vergelijking met Olympos – een erg groot woord. We hebben misschien 20 andere toeristen kunnen spotten.

Menetes is een cadeautje voor je camera; in elk straatje en om elke hoek vind je weer nieuwe verrassingen. Van kleurrijke deuren tot schattige katten, van bougainvilles in bloei tot schone was die wappert in de wind. En voor de mooiste foto over het dorp – en van de verzameling gekleurde huisjes – maak je de klim naar de kerk.

Wat te doen op Karpathos: Menetes
Wat je echt moet doen op Karpathos? Kennismaken met het lokale leven in het op-en-top Griekse dorpje Menetes

Wat je nog meer kunt doen op Karpathos

Of bovenstaande het enige is wat je kunt doen op Karpathos? Nee! Ik zet nog wat extra tips voor je op een rij.

  • Skip minstens één dag het ontbijt in jouw hotel en ga voor een ontbijt naar Enplo Seaside Restaurant. In dit restaurant – aan de haven van Karpathos-Stad – kun je de lekkerste pannenkoeken en omeletjes van het eiland bestellen. Je hebt er daarnaast de keuze uit diverse vegan-mogelijkheden.
  • Karpathos herbergt een aantal dorpjes met die typisch Griekse vakantiesfeer. Ik noemde eerder Finiki aan de oostkust, maar rijd dan ook nog even wat meer naar het noorden. Hier vind je Lefkos. Een strand, blauwe pandjes en gezellige terrasjes met houten stoeltjes typeren dit dorpje.
  • Zin in een boottripje? Ten noorden van Karpathos vind je het eiland Saria. Vanuit de hoofdstad of het dorp Diafani worden boottochten aangeboden. Eenmaal aangekomen geniet je van de zon op prachtige stranden. Tip: bij het strand Palatia kun je in grotten zwemmen.
  • Ga je voor een actieve vakantie? Beklim de Kali Limni, de hoogste berg van het eiland. Een mooi uitzicht is gegarandeerd!
Ga jij naar Karpathos om de hectiek te ontvluchten? Verblijf dan in het nabij Amoopi Bay gelegen Silene Villas. Je hebt een dompelbad bij de villa en kunt ’s avonds sterren spotten met je eigen telescoop. Extra pluspunt: het strand ligt op loopafstand.

Bonustip: huur een auto

Hoewel er op Karpathos diverse excursies worden aangeboden, is er wat mij betreft maar één manier om het eiland te ontdekken; per huurauto. Waarom deze manier? Er heerst een relaxte vibe en om dit gevoel vast te houden, wil je het liefst het eiland op eigen tempo te verkennen. Dit doe je met een huurauto zeker!

Of er nog wat dingen zijn waar je rekening mee moet houden als je een auto huurt op Karpathos? Ja. Ik schreef er een uitgebreid artikel over.

Lees alles over een auto huren op Karpathos

Weet jij al wat je allemaal wilt gaan doen op Karpathos?

Nu meteen een vakantie naar Karpathos boeken?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Wat te doen op Karpathos? Onze ultieme tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *