Auto huren Karpathos

Een auto huren op Karpathos? Check deze tips!

Hoewel er tal van excursies aangeboden worden, betekent een auto huren op Karpathos – als je het ons vraagt – de ultieme vrijheid om het Griekse eiland te ontdekken. Er zijn wel wat dingen die je moet weten en we hebben ook nog wat tips voor je.

Waarom een auto huren op Karpathos een aanrader is?

Auto huren KarpathosEen auto huren op Karpathos is geen ‘moetje’, laten we dat vooropstellen. Je kunt er prima uit de voeten door excursies te boeken en er rijden bussen en taxi’s. Maar als je het eiland echt wilt leren kennen, is een auto wel de ultieme manier.

Karpathos is met een oppervlakte van zo’n 300 km² een klein eiland; het is kleiner dan ons eigen Texel. Toch kost het ontdekken van het eiland wel tijd; in tegenstelling tot Texel is het eiland niet vlak en zijn er eindeloos veel bochten. Dit zorgt voor een indrukwekkend landschap en daarmee heb je het eerste pluspunt van een auto huren op Karpathos al te pakken; wat een uitzichten!

De lokale wegen – er zijn geen snelwegen op Karpathos – leiden je naar kleinere en grotere dorpjes, naar lange stranden en naar verborgen baaitjes. Dit alles ontdek je met een huurauto op je eigen tempo.

Wat kost een auto huren op Karpathos?

“Maar is een auto huren dan niet duur?”, we krijgen de vraag vaak. Wat duur is, is voor iedereen persoonlijk. Het beste is om voor jezelf een rekensom te maken en het simpelweg te vergelijken met kosten die je anders zou maken. Want bedenk je eens wat het boeken van één of meerdere excursies kost? Of het nemen van een taxi naar een restaurant?

We geven je wel graag een richtlijn; een week autohuur kost in het laagseizoen ca. € 40,- per dag *. Dit geldt bij een minimum van 8 dagen. Wanneer je de auto korter huurt, kan dit duurder zijn. Hogere kosten zijn er ook wanneer je de huurauto bij het hotel laat afleveren, pas vlak voor vertrek reserveert of wanneer je in het hoogseizoen naar Karpathos reist.

* Gebaseerd op de prijzen bij vertrek in juni 2022, gereserveerd in februari 2022

Regel het al in Nederland

Mocht je overwegen om een auto te huren op Karpathos dan geven we je alvast de tip om jouw huurauto ruim voor vertrek al te regelen in Nederland. Daar zijn een aantal redenen voor.

Wanneer je een auto huurt op jouw vakantiebestemming zelf kan dit wel eens goedkoper uitvallen. Althans, zo lijkt het. In de praktijk kan het wel eens duurkoop worden, omdat je in veel gevallen onderverzekerd bent.

Wanneer je in Griekenland een auto huurt, heb je te maken met de regels die daar gelden. De wettelijke aansprakelijkheid (WA) is daar heel laag. Heb jij (onverhoopt) een aanrijding waarbij de tegenpartij letsel oploopt? Emotioneel al iets om te verwerken, maar je kan ook nog eens financieel de dupe zijn. Daarnaast ben je vaak niet all inclusive verzekerd en komt schade aan ruiten, banden en bodem veelal voor jouw rekening. Dat is niet zo als je je auto vooraf bij ons reserveert. Je hebt dan zelfs niet eens een eigen risico!

Los van de verzekering is er nog een goede reden om vooraf te boeken. Huurauto’s worden steeds populairder en de laatste jaren signaleren wij – zeker in het hoogseizoen – op veel bestemmingen een schaarste aan huurauto’s. Dat geldt ook op het relatief kleine Karpathos. Er is dan een kans dat je door de schaarste de hoofdprijs betaalt óf nog vervelender; er geen auto’s meer te huur zijn.

Lees alles over een auto huren op Karpathos via ons

De verkeersregels op Karpathos

Een groot deel van de verkeersregels in Griekenland – want daar krijg je natuurlijk mee te maken als je er voor kiest om een auto te huren op Karpathos – is gelijk aan de verkeersregels in ons eigen land. We lichten er graag nog wel een aantal toe:

 • In Griekenland is de minimumleeftijd voor het huren van een auto 21 jaar. Je moet daarnaast minimaal 1 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Sommige verhuurders houden daarmee als eigen minimumleeftijd 23 jaar aan. Ben je jonger dan 23 jaar? Informeer dan vooraf naar de mogelijkheden.
 • Snelheidsduivels zijn aan het verkeerde adres op Karpathos. Er zijn geen snelwegen en met dank aan de vele bochten zal je niet snel harder dan 70 km per uur rijden. Binnen de bebouwde kom mag je maximaal 50 km per uur rijden.
 • Waar claxonneren in Nederland alleen mag in uiterste noodgevallen, wordt er op Karpathos meer getoeterd en mag dit ook echt. Zo is het verplicht om op bergwegen te claxonneren bij onoverzichtelijke bochten.
 • Over bergwegen gesproken; op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer.
 • Roken in de auto? Dat mag. Maar niet in het bijzijn van een kind dat jonger is dan 12 jaar. Dat kan je op een hoge boete te komen staan.
LET OP! Er kunnen meer afwijkende verkeersregels gelden op Karpathos. Vraag bij het ophalen van jouw huurauto om meer informatie aan de verhuurder.

Een auto huren op Karpathos: nog meer tips

Auto huren KarpathosVoor jouw roadtrip-avontuur op het Griekse eiland hebben we nog wat tips. Zo wordt een auto huren op Karpathos nog makkelijker en/of leuker!

 • Dure parkeerkosten? Die kennen ze niet op Karpathos. Op alle openbare plekken kan je gewoon gratis je auto neerzetten. Er is één uitzondering; plekken waar een gele lijn staat, zijn verboden terrein om te parkeren.
 • Je ziet op het eiland veel Nissan Micraatjes en Fiat 500-tjes rijden. Prima auto’s, ondanks het bergachtige landschap en het vele klimmen. Maar als je naar verborgen stranden wil via ongeplaveide wegen is het eigenlijk een no go. Waag je je hier aan en heb je schade komt dit voor eigen rekening. Wil je hier niet door gehinderd worden, zorg dan voor een 4×4, bijvoorbeeld een leuk Jeepje.
 • Ben je als bijrijder snel wagenziek? Overweeg wat Primatour mee te nemen op vakantie. Bepaalde weggetjes kunnen – door de vele haarspeldbochten en het hoogteverschil – anders een uitdaging zijn.
 • De benzine goedkoper op jouw vakantiebestemming? Dit is vaak wel zo geweest, maar geldt helaas niet voor Karpathos. De liter-prijs ligt op het Griekse eiland ongeveer gelijk aan die van Nederland.

Welke plekken op Karpathos mag je niet missen?

Hebben we je overtuigd dat een auto huren op Karpathos een must-do is? Dan komt het leuke gedeelte! Plannen maken om het eiland te ontdekken. We hebben wat tips voor je:

 • Eén van de meest noordelijk gelegen plaatsen op Karpathos is Olympos. Dit kleurrijke dorp is het traditioneelste van het eiland doordat het tot de jaren 80 praktisch afgesloten was van de buitenwereld; er was simpelweg geen weg die er naartoe ging. Nu is het een van de meest gefotografeerde plekken van het eiland. Een absolute must-see!
 • Een dagje strandhoppen mag je ook niet overslaan. Aan de oostkust vind je – vlak bij elkaar – de pareltjes Apella Beach en Kyra Panagia. In het zuiden tippen we het strand van Diakoftis.
 • Naast het bekende Olympos tippen we graag nog een ander stadje, Menetes. Net zo kleurrijk, maar minder toeristisch. En de straatjes? Die ademen één en al Griekenland!
 • Aan de westkant van het eiland vind je een paar kleine maar fijne badplaatsjes. Neem o.a. een kijkje in Lefkos en Finiki. Bonustip: ga tussendoor lunchen bij restaurant Under the Trees, dat tussen de twee plaatsjes in ligt.

Wat je nog meer kunt doen op Karpathos

Rest je nu nog slechts één ding; boek die geweldige vakantie en geef tijdens het boeken aan dat je een auto wilt huren op Karpathos. Fijne vakantie!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *