Mooiste stranden Karpathos

Beachlife! De mooiste stranden op Karpathos

Karpathos is een onder Nederlanders nog relatief onontdekt paradijs; het is er een stuk rustiger dan op bijv. Kreta, Kos en Rhodos. En dat terwijl je de mooiste stranden op Karpathos vindt. Die je dus niet eens met zo gek veel mensen hoeft te delen…

Nee, Karpathos is geen uitgestorven eiland, maar het is er wel (nog) minder toeristisch dan op de bekendste Griekse eilanden. Er gaan simpelweg ook minder vluchten per week heen en er zijn minder hotels. Dat betekent dat je er – zeker buiten het hoogseizoen – niet schouder aan schouder langs de bekendste bezienswaardigheden loopt. En op de stranden van Karpathos lig je ook niet hutje mutje naast elkaar.

Welke spots om je handdoek uit te vouwen je niet mag missen? Let op: we hebben de mooiste stranden op Karpathos voor je op een rij gezet.

Houd er rekening mee dat Karpathos vooral veel kiezelstranden herbergt, of stranden met zand en kiezels. We raden je daarom aan waterschoentjes mee te nemen of die ter plaatse in een souvenirwinkel voor ca. € 10,- te kopen.

Apella Beach

Karpathos kent best wat hoogteverschillen en de meeste stranden liggen een stuk lager dan de doorgaande wegen. Dat geldt ook voor Apella Beach, die je – als je onderweg bent van Karpathos-Stad naar het noorden – vanaf boven al kunt spotten. Het zal je bij dit aanzicht niet verbazen dat het strand in 2003 werd uitgeroepen tot mooiste strand ter wereld!

Het strand is niet alleen mooi van boven gezien overigens. Om bij dit strandje te komen raden we je aan je flipflops even in te ruilen voor instappertjes of gympjes. Want vanaf de parkeerplaats moet je naar beneden lopen via een betonnen trap en tussen de rotsen door.

Achter de rotsen ligt een pareltje op je te wachten; een prachtig kiezelstrand omringd door hoge bergen, veel groen en turquoise water. Voor het gemak – want kiezels – raden we je aan een ligbedje te huren. Lunchen doe je tussendoor bij het hoger gelegen restaurant.

Mooiste stranden Karpathos: Apella Beach

Kyra Panagia

Een dagje chillen op een ligbedje met drankjes en hapjes bij de hand? Check Kyra Panagia, een strand in een gesloten baai relatief dicht bij het bovengenoemde Apella Beach.

Kyra Panagia zou je best wel eens bekend voor kunnen komen, want het staat op veel reisfoto’s van Karpathos. Je vindt hier namelijk het enige rode koepelkerkje van het eiland. Het steekt fel af tegen het blauwe water en witte (kiezel)strand. Dat jaloersmakende plaatje heb je vast in the pocket om naar vrienden en familie te sturen.

Waar je bij Apella Beach minder faciliteiten tot je beschikking hebt (in elk geval direct aan het strand) kun je hier rekenen op fijne ligbedjes en – met dank aan de aanwezige restaurants – douches, toiletten en vriendelijke obers die je je drankje komen brengen terwijl je optimaal geniet van de zon.

Voor de lunch raden we je aan te gaan eten bij Kelaria Kyra Panagia. Proost met een mojito of alcoholvrij drankje op de vakantie en geniet van verse vis en salades terwijl vrolijke ober Orestis je dag nog meer opvrolijkt!

Kyra Panagia Hotel, KarpathosKlinkt dit laatste strand jou als muziek in de oren en wil je graag hier vlakbij verblijven? We tippen Kyra Panagia Hotel. Je loopt zo naar het strand en als je een keer liever in het zwembad duikt kan dat ook.

Mooiste stranden Karpathos: Kyra Panagia

Diakoftis Beach

Als je een huurauto hebt, kan je niet standaard alle stranden op Karpathos bezoeken. Een deel van de stranden – waaronder Diakoftis Beach – is enkel bereikbaar via een onverharde weg. En dat kan zomaar niet toegestaan zijn als je geen 4WD hebt. Check bij je verhuurder wat de verboden gebieden zijn.

De onverharde weg naar Diakoftis is niet heel heftig en in veel gevallen kan je wel gewoon naar dit strand rijden. It is worth it! Het bestaat feitelijk uit twee strandjes met aan één kant een oud scheepswrak. Dat nodigt uit om te snorkelen.

Het tweede strandje is populair om een andere reden; door de ligging nabij de luchthaven kan je hier vanaf je bedje de vliegtuigen zien opstijgen en landen. Leuk vermaak met een colaatje in je hand.

Mooiste stranden Karpathos: Diakoftis

Amoopi

Niet één, niet twee, maar wel… Sorry, we hebben de stranden niet geteld! Maar bij Amoopi vind je over een aantal kilometer verspreid flink wat stranden. Sowieso een groot hoofdstrand en een kleiner bijstrand, dat ook wel Little Amoopi wordt genoemd.

Wie verder wandelt langs het looppad passeert het ene na het andere kleine strandje waar je – zeker in het voorseizoen – zomaar een strandje bijna helemaal alleen tot je beschikking kunt hebben. Alle strandjes nodigen uit voor een snorkelsessie! En doordat ze allemaal in een kom liggen, kun je hier vanaf vroeg in het seizoen al rekenen op een aangename watertemperatuur. Of neem een verkoelende duik vanaf een van de rotsen.

Mocht het je toch nog te warm zijn, bestel dan een ouzo milkshake bij Skala Bar. Ja, echt waar, een alcoholische milkshake en hij is superlekker!

Aegean Village, Karpathos, KarpathosJouw vakantie ademt Griekenland als je verblijft in Aegean Village in Amoopi. Inclusief witte huisjes en bougainvilles rondom het zwembad met uitzicht over zee. Gezellige tavernes bevinden zich op loopafstand!

Mooiste stranden Karpathos: Amoopi

Nog meer mooie stranden op Karpathos

Of je nog meer paradijselijke plekjes kunt ontdekken tijdens jouw vakantie? Ja, sla ook zeker deze stranden op Karpathos niet over:

  • Ahata Beach is het onbekendere zusje van Kyra Panagia. Iets moeilijker te vinden ook, maar niet minder de moeite waard. Zeker voor snorkelaars! Het wordt er al snel diep en in de rotsen aan de zijkant van de baai vind je mooie spelonken. Parkeren kan op een grote parkeerplaats.
  • Op zoek naar holy water? Volgens de inwoners van Karpathos ben je dan aan het goede adres bij Christou Pigadi. En dan niet het hoofdstrand, maar het kleine strandje aan de rechterkant. Alleen zwemmend kun je de ‘stromende fontein’ met het heilige water bereiken.
  • Michaliou Kipos ligt in een klein baaitje in het zuiden van het eiland, nabij de luchthaven. Voor de kust liggen twee rotsen waar het water tussendoor stroomt. Bij rustig weer kun je hier naartoe zwemmen. Er is een beachbar aanwezig voor drankjes & hapjes.
  • Op zoek naar een strand met typische Griekse tavernes? We tippen het noordelijke gelegen Lefkos, met meerdere kleine strandjes. Dit is ook de plek waar je misschien wel de lekkerste vis van het eiland eet.
  • Op zoek naar levendigheid? Ga naar Agios Nikolaos Beach, het strand dat hoort bij de badplaats Arkassa. Je kunt er regelmatig rekenen op de beste golven en jonge locals en vakantiegangers komen hier graag samen voor een potje beachvolleybal.
Arkasa Bay, KarpathosEen verblijf in Arkasa Bay staat in het teken van rust. Dit gemoedelijke complex heeft een rustige ligging, beschikt over een zalig zwembad en het ontbijt (geen buffet, maar persoonlijk geserveerd aan tafel!) is goddelijk.

Good to know!

Tijdens je vakantie op Karpathos kan je – zeker in juli en augustus – zomaar kennismaken met de Meltemi. Dit is een krachtige wind die regelmatig over de Egeïsche Zee waait. Ideaal voor de verkoeling, maar het moet natuurlijk niet zo zijn dat je meer bezig bent met je handdoek op zijn plek te houden dan met genieten van de zon.

Laat je leiden door de wind als je bedenkt op welk mooiste strand van Karpathos je die dag wil chillen. Op dagen met meer wind raden we de zuidelijk gelegen stranden op Karpathos af en adviseren we je meer naar het noorden te reizen. Bijvoorbeeld naar Kyra Panagia en Apella Beach. Ook Amoopi is dan een goede optie. Diakoftis Beach raden we dan juist af; hier word je letterlijk gezandstraald op winderige dagen.

Wist je dat Karpathos enkele van de beste surfspots ter wereld herbergt? Met dank aan dezelfde Meltemi trotseer je hier als surfer – een beetje ervaring is een pre – op winderige dagen de beste golfen.

Op welk van deze mooiste stranden op Karpathos strijk jij je handdoek graag neer?

Bekijk ook de mooiste stranden op de andere Griekse eilanden:

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *