Reisgids New York

Reisgids New York: tips voor 5 dagen in The Big Apple

Wij kunnen ons voorstellen dat het je duizelt van alle bezienswaardigheden in New York; want er is zoveel te doen en zien dat je er makkelijk twee weken kunt verblijven. Toch kiezen veel mensen voor een stedentrip van enkele dagen, en dat is prima om een heel goed beeld te krijgen van The Big Apple. Wat de must-do’s zijn? We hebben een New York reisgids voor 5 dagen voor je samengesteld.

Dag 1 – Acclimatiseren

Reisgids New York 5 dagen: Central ParkJe hebt een vliegreis van zo’n 9 uur achter de rug en bent misschien al overweldigd door de grote van het vliegveld en de drukte in de stad. Daarom staat de eerste van de 5 dagen New York in het teken van acclimatiseren.

En waar kan dat nu beter dan in Central Park? In dit gigantische stadspark kijk je je ogen uit. Ga op een van de vele bankjes zitten en bekijk simpelweg de meest diverse voorbijgangers.

Omdat Central Park zo groot is, kun je het park overigens het beste verkennen op de fiets. Via onze partner GetYourGuide kun je een leuke fietstour met gids boeken. Of je kunt gewoon fietsen huren en zelf op pad gaan. De must-sees in het park zijn de Bethesda fontein en de carrousel. Voor cultuurliefhebbers én Gossip Girl-fans mag een bezoekje aan het Metropolitan Museum of Art, met de bekende ‘Met Steps’, niet ontbreken.

Lees meer over Central Park

Aan de rand van Central Park vind je trouwens meerdere musea. Ideaal als het slecht weer is tijdens jouw stedentrip in New York. In het Guggenheim museum bewonder je moderne kunst en in het Museum of the City New York leer je aan de hand van foto’s en kaarten alles over de geschiedenis van de stad.

Zorg dat je altijd wat cash op zak hebt en neem een creditcard mee. Veel Nederlandse pinpassen werken niet in New York, omdat wij een chip gebruiken in plaats van de magneetstrip. Met die technologie zijn veel New Yorkse pinapparaten nog niet uitgerust.

Dag 2 – Het water op & over

Reisgids New York 5 dagen: Brooklyn Bridge Dag 2 van de 5 dagen in New York is een drukke dag, waarbij je veel kilometers af gaat leggen. Goede schoenen aan dus!

Begin de dag met de gratis ferry naar Staten Island. Vanaf de ferry heb je een prima uitzicht op het Vrijheidsbeeld. Zorg ervoor dat je op de heenweg aan de rechter- en op de terugweg aan de linkerkant staat, zodat je de mooiste foto’s kunt maken van de skyline.

Bij terugkomst kun je even relaxen in Battery Park, vanwaar je over het water kunt kijken. Loop vanaf daar via Wallstreet door naar het indrukwekkende 9/11-memorial en bezoek het museum, waar je de kippenvel-verhalen van brandweermannen kunt lezen.

Vanaf hier is het een kwartiertje lopen naar hét bekendste bouwwerk van New York, de Brooklyn Bridge. Maak een wandeling of fietsrit over de brug en geniet van de indrukwekkende skyline van Manhattan. Als je nog niet moe bent, wandel dan nog even door Chinatown of Brooklyn.

Dag 3 – New York van boven

Reisgids New York 5 dagen: Empire State BuildingTijdens jouw 5 dagen in New York is het een must-do om de stad van boven te bekijken. Het kost een flinke duit, maar het is meer dan de moeite waard.

De bekendste torens waar je met de lift omhoog kunt zijn The Empire State Building en Top of the Rock (Rockefeller Center). Wij raden deze laatste gigant aan, omdat je vanaf hier niet alleen een mooi uitzicht hebt op het Empire State Building, maar ook op Central Park. Als je de mogelijkheid hebt; ga omhoog tijdens zonsondergang. Zo zie je langzaam alle lichtjes aangaan in de stad. Schitterend!

Rockefeller Center ligt vlakbij Times Square. Dit ‘plein’ wordt ook wel het centrum van de wereld genoemd. Je kijkt er gegarandeerd je ogen uit met alle felle kleuren en lichtgevende billboards. Nog tijd over op dag 3? Bezoek het indrukwekkende treinstation Grand Central Terminal en The Museum of Modern Art (MoMA).

Op elke straathoek in New York vind je wel een eettentje waar je bijvoorbeeld hot dogs en ijs kunt kopen. Heel verleidelijk, maar koop bij deze kraampjes liever geen kip of vlees als je gezondheid je lief is. ’s Avonds gaan de karretjes naar een rangeerterrein waar de hygiëne flink te wensen overlaat.

Dag 4 – Alternatief New York

Reisgids New York 5 dagen: HighlineOp dag 4 van de 5 dagen zal je een hele andere kant van New York zien. Vandaag staat de wijk Chelsea, waar je ook het Meatpacking district vindt, op de planning.

In dit gedeelte van de stad vind je tal van (vintage)winkels en je kunt er prima shoppen. Maak ook een wandeling over de High Line, een oude spoorbrug dat nu is omgetoverd tot stadspark, en krijg een leuk inkijkje in de typisch New Yorkse straten.

In Chelsea vind je ook de foodhall Chelsea Market; een oude Oreo-fabriek waar je nu de lekkerste hapjes uit diverse wereldkeukens kunt scoren.

In de (na)middag of avond kun je relaxen op de rooftopbar van Le Bain. Vanaf hier kun je onder het genot van een drankje en lekkere muziek genieten van het mooie uitzicht. Zie je nog een gaatje in je dagje alternatief New York? Dan zijn het bijzondere Hudson Yards Vessel (dat ook wel New York’s Staircase wordt genoemd) en het Whitney Museum of American Art aanraders.

Riu Plaza New York Times SquareOp zoek naar meer dan alleen een slaapplek in New York? Kies dan voor Riu Plaza New York Times Square. Start de dag met een heerlijk ontbijtje en koop een hapje en drankje in de grab & go-winkel.

Dag 5 – Zelf in te vullen

Reisgids New York 5 dagen : BrooklynNa vier dagen heb je al een heel compleet beeld van New York gekregen, daarom is dag 5 (en zes, zeven, acht…) ter eigen invulling.

We geven je nog enkele tips in deze New York reisgids:

  • Nog ruimte over in je koffer? Ga een dagje winkelen in New York. Neem voor het bekende 5th avenue een dikke portemonnee mee of ga naar New Yersey ligt – aan de andere kant van de rivier de Hudson – als je op zoek bent naar goede deals. Deze laatste is een waar paradijs voor koopjesjagers dankzij de vele outletcentra.
  • Ontdek het rauwe en kunstzinnige Brooklyn. Deze wijk is te leuk om over te slaan, daarom hoort hij ook zeker in deze reisgids voor New York thuis. Neem de Manhattan Bridge en kijk uit over de imposante Brooklyn Bridge, bezoek een van de vlooienmarkten in Williamsburg en doe een bierproeverij bij de Brooklyn Brewery. Tip van ons; wil je veel in korte tijd zien van Brooklyn? Huur dan een fiets.
  • Bekijk dorps New York in Greenwich Village. In deze charmante wijk lopen de straatjes – anders dan in de rest van New York – niet kaarsrecht. Fan van series? Het huis van Carrie uit Sex and the City en het appartementencomplex van Friends staat in deze buurt.
  • Bezoek een van de vele musea die New York rijk is. Hierboven noemden we al het Guggenheim, Metropolitan Museum of Art, 9/11-museum en MoMa, maar de stad herbergt nog veel meer leuke musea. Ideaal als het een dagje regent tijdens jouw stedentrip. Andere aanraders zijn het New York Transit Museum (over het openbaar vervoer van de stad), het Joods museum en het Children’s Museum of Manhattan (leuk voor kinderen!).
  • Bezoek een honkbalwedstrijd in het Yankee Stadium. Amerikaanser wordt het niet!
  • Musicalliefhebber? Koop dan kaartjes voor een voorstelling op Broadway; hét musicalwalhalla van de wereld.

Lekker eten? Check de beste restaurants van New York

Met deze reisgids voor New York worden jouw 5 dagen in The Big Apple hopelijk een stuk minder overweldigend.

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *