Central Park

Central Park; het New Yorkse stadspark dat je gezien moét hebben

Het is misschien wel het bekendste stadspark ter wereld, stond decor voor vele series en films én het is een echte must-visit tijdens jouw stedentrip in New York. We hebben het natuurlijk over Central Park. Om jouw bezoek aan dit imposante park nog interessanter te maken, zetten we de leukste weetjes over Central Park op een rijtje.

De geschiedenis van Central Park

Alles over Central Park, New YorkWe starten met een kort geschiedenislesje over Central Park. Tussen 1821 en 1855 groeide het inwoneraantal van New York in razend tempo. De mensen hadden vanwege de toegenomen drukte behoefte aan een rustig plekje. Dit vonden ze destijds voornamelijk op kerkhoven, de enige vrije stukjes in de stad op dat moment. De inwoners smachtten naar een park als de Parijse en Londense voorbeelden Bois de Bologne en Hyde Park.

In 1853 besloot het bestuur van New York dat het stadspark – dat meer dan 5 miljoen dollar kostte – er moest komen. Er werd zelfs een woonwijk voor opgeofferd! Het park lag oorspronkelijk tussen 59th en 106th Street en werd later ten noorden uitgebreid tussen 106th en 110th Street. Dit gedeelte moest volgens de ontwerpers Frederick Law Olmsted en Calvert Vaux het ‘ruige’ gedeelte van het park worden.

In 1873 was de aanleg van het park voltooid, maar helaas raakte het al snel daarna in verval. Door de komst van auto’s, het gebrek aan onderhoud en de toename van vandalisme was Central Park niet in zijn beste staat. De toenmalige burgemeester Fiorello LaGuardia bracht daar in 1934 – met de aanstelling van Robert Moses als stadsplanoloog – verandering in.

Hij herstelde het park in oude glorie en legde ook 19 speeltuinen en 12 sportvelden aan. Helaas verslechterde de situatie van Central Park weer na het aftreden van Robert Moses in 1960. Vandalisme, afval, criminaliteit en graffiti waren eerder regel dan uitzondering. Dit duurde tot 1980. Toen werd het Central Park Conservancy in het leven werd geroepen. Met hulp van vrijwilligers herstelden zij het park en tegenwoordig is het park in goede staat én is het ook nog eens een van de veiligste stedelijke parken ter wereld.

Central Park, New York, Park Lane HotelVerblijf om de hoek van Central Park in Park Lane Hotel. Het is prima vertoeven dankzij de comfortabele kamers mét uitzicht op de stad. Na een dag door de stad slenteren kun je bijkomen aan de bar.

Dé must-sees van Central Park

Central Park, New York - Belvedere CastleCentral Park is natuurlijk een must-see op zich. Slenter over de paadjes of neem plaats op een bankje en bekijk simpelweg de mensen die voorbij lopen. Het park herbergt daarnaast ook verschillende gebouwen die een bezoekje waard zijn.

Het belangrijkste en bekendste is waarschijnlijk het Belvedere Castle. Dit kasteel – gebouwd bovenop Vista Rock – stamt uit 1869 en is voor een groot deel gebouwd met gesteente dat uit het park is afgegraven. Het kasteel is een mix van Gotische en Romaanse stijl en is door de jaren heen – net als het park zelf – meerdere keren doelwit geworden van vandalisme en nalatigheid. Tegenwoordig huisvest het Henry Luce Nature Observatory in het kasteel. Kinderen kunnen hier kennismaken met de beginselen van de wetenschap.

Naast Belvedere Castle moet je tijdens een bezoek aan Central Park zeker ook de draaimolen, de Central Park Zoo, Bethesda Terrace en de naald van Cleopatra bekijken. Fans van The Beatles kunnen bloemen leggen op Strawberry Fields, het vredessymbool dat ontworpen is na de dood van John Lennon. Central Park telt daarnaast vele beelden van beroemde figuren als Alice in Wonderland, Hans Christian Andersen en Christoffel Columbus.

Doen in Central Park

Central Park, New York - schaatsenSimpelweg door Central Park slenteren en mensen kijken is natuurlijk leuk. Maar er zijn nog veel meer dingen te doen in Central Park. Zo kun je bijvoorbeeld een fiets huren en op een Nederlandse manier het stadspark verkennen. Plan jouw fietstocht alvast via onze partner Baja Bikes. Zo ga jij goed voorbereid op pad!

Van eind oktober t/m maart openen twee ijsbanen hun deuren in Central Park en kun jij – het liefst met jouw lover natuurlijk – genieten van winters New York. Let erop dat jij naar de Wollman Rink ijsbaan gaat om jouw kunsten te laten zien. De Lasker Rink ijsbaan is alleen toegankelijk voor ijshockeyers en geoefende schaatsers.

In de zomermaanden kun je terecht op de roeivijver om het park vanaf het water te bekijken. In het noordelijke deel van Central Park is een openluchtzwembad te vinden. Toegang is gratis, maar je dient wel verplicht een hangslot mee te nemen voor een kluisje.

Voor kinderen is er ook genoeg te doen in Central Park. Naast de vele speeltuinen is er genoeg ruimte om te vliegeren of een potje te voetballen. Dit kan het allerbeste op het grootste grasveld van het park, The Great Lawn. In de zomer worden hier regelmatig concerten gehouden die gratis toegankelijk zijn. Op de plek van de Wollman Rink ijsbaan is in de zomermaanden een pretpark te vinden. Leuk voor het hele gezin!

Sheep Meadow is nog zo’n plek om heerlijk te relaxen. Vroeger was dit de plek waar schapen graasden; vandaar de naam. Locals komen hier graag om te picknicken en te zonnen. Vanwege de wolkenkrabbers die vanaf hier goed te zien zijn is dit een heel fotogeniek plekje. Ben jij eind augustus in New York? Ga dan zeker naar Sheep Meadow voor de gratis openlucht bioscoop.

Park Central New York Hotel, Central ParkPark Central New York Hotel beschikt over een centrale ligging vlakbij Central Park. Je geniet er daarnaast van een hoop comfort en een flinke dosis gastvrijheid.

Leuke feitjes op een rijtje

Central Park, New York: feitjesVervelen is eigenlijk geen optie in Central Park. Er is zoveel te zien en doen. Om jouw reisgenoten te kunnen imponeren hebben we nog een paar leuke feitjes voor je op een rijtje gezet:

 • Central Park heeft een totale oppervlakte van 341 hectare en strekt zich uit over een lengte van 4 kilometer
 • Oorspronkelijk zijn er meer dan 500.00 bomen, struiken en planten geplant in Central Park
 • Central Park is populair bij vogelaars, omdat het een rustplaats is voor trekvogels
 • Rondom het park loopt een 10 kilometer lange weg die populair is onder joggers, fietsers en inline-skaters
 • Na 19.00 uur zijn auto’s niet meer welkom in Central Park
 • Rondom het park zijn diverse musea te vinden, waaronder het Metropolitan Museum of Art, Frick Collection, American Museum of Natural History en het Guggenheim Museum
 • Central Park trekt jaarlijks zo’n 35 tot 40 miljoen bezoekers
 • Het is verboden om te roken en alcohol te drinken in Central Park
 • In Central Park zijn al meer dan 250 films opgenomen
 • Central Park kent in totaal 5 ‘verborgen’ watervallen waar New Yorks drinkwater doorheen stroomt
 • In Shakespeare Garden vind je alleen bloemen- en plantensoorten die in het werk van de auteur voorkomen
 • In Central Park staan zo’n 9.000 bankjes

Veel plezier op jouw stedentrip in New York én jouw bezoek aan Central Park!

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *