Praktische informatie Verenigde Staten
Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk. We helpen je daar graag bij! Daarom hebben we alle praktische informatie over de Verenigde Staten voor je op een rij gezet.
Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
- Betalen
- Elektriciteit
- Feestdagen
- Gezond op reis (o.a. vaccinaties)
- Kraanwater
- Lokale noodnummers
- Reisdocumenten
- Reistijd
- Taal
- Telefonie & internet
- Tijdsverschil
- Toeristenbelasting
- Veiligheid
- Vervoer
- Vluchttijd
- Meer praktische informatie
Betalen in de Verenigde Staten
In de Verenigde Staten wordt met de dollar ($) betaald. Je kunt bijna overal met je pinpas of creditcard betalen. Als je bij een pinautomaat geld opneemt kunnen hier transactiekosten voor berekend worden. Deze worden tijdens het pinnen aangegeven. De transactiekosten voor creditcards zijn over het algemeen hoger dan bij pinpassen.
Elektriciteit & wereldstekker
In de Verenigde Staten is de netspanning van de elektriciteit 120 volt. De stopcontacten zijn anders dan in Nederland. Hiervoor heb je een wereldstekker nodig.
Feestdagen
De belangrijkste feestdagen in de Verenigde Staten zijn:
- 1 januari – Nieuwjaarsdag
- 16 januari – Dag van de Godsdienstvrijheid
- 1 februari – Dag van de Vrijheid
- 4 juli – Onafhankelijkheidsdag
- 31 oktober – Halloween
- 25 december – Kerstmis
Op deze feestdagen kunnen winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. Vraag bij jouw accommodatie naar regionale en lokale feestdagen. Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Thanksgiving, Labor Day en Memorial Day.
Geldzaken
De officiële munteenheid van de Verenigde Staten is de dollar ($).
Zowel bankpassen als creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd. Houd er wel rekening mee dat er transactiekosten in rekening worden gebracht. Deze zijn bij creditcards doorgaans hoger dan bij bankpassen.
Gezond op reis
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor de Verenigde Staten. Dit zijn algemene richtlijnen. Wij raden aan je altijd goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.
Wil je niet ziek worden in de Verenigde Staten? We hebben nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:
- Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie en al helemaal niet als dit ook nog eens financiële gevolgen heeft. Een reisverzekering is dan ook verstandig. Sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit je ziektekostenverzekering.
- De zon is op de zuidelijke bestemmingen in de Verenigde Staten veel krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor kan verbranding voorkomen.
- Neem je medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? Dan is het slim om een medische verklaring mee te nemen op reis. Dit geldt bijv. voor ADHD-medicatie, sterke pijnstillers, bepaalde slaapmiddelen en andere medicijnen die onder de Opiumwet vallen. We raden daarnaast aan jouw Europees Medisch Paspoort mee te nemen. Deze kun je tegen betaling aanvragen bij je huisarts of apotheek. Hierin staan o.a. gegevens over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen.
Kraanwater
Het kraanwater in de Verenigde Staten is van goede kwaliteit en kun je gewoon drinken. Het smaakt wel anders dan je gewend bent. Veel reizigers kiezen er daarom voor om mineraalwater uit flessen te drinken.
Lokale noodnummers
Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurt tijdens jouw vakantie in de Verenigde Staten. Mocht je wel contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:
- 911: algemeen alarmnummer
Reisdocumenten
Voor vakantie naar de Verenigde Staten heb je een paspoort nodig. Het is niet mogelijk om met een identiteitskaart te reizen. Jouw paspoort moet geldig zijn zo lang je in het land bent.
In principe hoef je – als je een Nederlands paspoort hebt, voor toerisme reist én korter dan 90 dagen blijft – alleen een ESTA aan te vragen.
Lees meer over de ESTA & vraag deze direct aan
Of je een visum nodig hebt voor de Verenigde Staten hangt af van jouw situatie en/of tweede nationaliteit. Lees hierover meer op de website van de overheid.
Lees meer over de reisdocumenten op de website van de overheid
Voor een tussenstop of overstap in een ander land kan een (transit)visum verplicht zijn. Vraag vooraf wat er voor jouw reis geldt.
Reistijd
De beste reistijd voor de Verenigde Staten? Die is per persoon en per bestemming verschillend. Dit zijn de belangrijkste bestemmingen in ons aanbod.
- New York: een stedentrip naar New York kan eigenlijk altijd. Het klimaat is er redelijk vergelijkbaar met Nederland, alleen zijn de zomers er over het algemeen warmer en de winters kouder.
- Florida: Florida wordt niet voor niets ‘The Sunshine State’ genoemd. Van ca. mei t/m oktober kun je er rekenen op temperaturen rond 30 ° Houd er wel rekening mee dat dit ook het regenseizoen is en dat er orkanen kunnen voorkomen in Florida. In de overige maanden wordt het zo’n 22-27 °C en valt er een stuk minder regen.
- Californië: in Californië schijnt de zon ook volop. Zeker van ca. mei t/m oktober is het met temperaturen van 25-30 °C en amper regen een ideale zonbestemming. In de overige maanden ligt de temperatuur rond de 20 ° en valt er af en toe regen.
- Las Vegas: een stedentrip naar Las Vegas? Deze stad ligt midden in de woestijn en heeft in juni, juli en augustus temperaturen die (ver) boven de 40 °C liggen. De maanden maart, april, oktober en november zijn dan een stuk aangenamer.
Taal
In de Verenigde Staten wordt Engels gesproken. In de zuidelijke staten wordt daarnaast ook veel Spaans gesproken.
Telefonie & internet
Binnen de Europese Unie gelden strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Helaas is de Verenigde Staten geen EU-land.
Om hoge kosten te voorkomen raden we aan de data roaming op je mobiele telefoon uit te zetten en gebruik te maken van WiFi. Vraag daarnaast bij jouw provider naar de kosten van databundels en bellen.
Tijdsverschil
Er is tijdsverschil tussen de Verenigde Staten en Nederland. Er zijn zes verschillende tijdszones. Het is afhankelijk van jouw bestemming hoe groot het tijdsverschil is. Dit ligt tussen de 6 en 11 uur vroeger.
Toeristenbelasting
Voor zover bij ons bekend betaal je in de Verenigde Staten geen toeristenbelasting.
Veiligheid
De Verenigde Staten is over het algemeen een veilig land. Houd wel altijd rekening met zakkenrollers. Neem niet teveel contant geld mee en draag (camera)tassen op je buik i.p.v. rug. Vooral in drukke winkelstraten en op stations en markten zijn zakkenrollers actief.
Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
Vervoer
Het hangt misschien een beetje af van jouw type vakantie naar de Verenigde Staten wat voor vervoer je gebruikt. Tijdens een stedentrip in New York zul je bijvoorbeeld gebruikmaken van het openbaar vervoer (metro), terwijl voor een vakantie naar Orlando een huurauto echt een aanrader is. Ga je een auto huren? Houd dan rekening met het volgende:
- In veel staten heb je – naast een Nederlands rijbewijs – ook een internationaal rijbewijs nodig (IRB). Voor de Verenigde Staten moet je IRB model 1949 kopen. Dit kan o.a. bij de ANWB-winkel.
- Als er bij een ongeval gewonden vallen, moet je meteen de politie bellen. Het kan ook zijn dat je een schaderapport moet indienen. Je leest er hier meer over.
Vluchttijd
De vluchttijd naar de Verenigde Staten is afhankelijk van de bestemming. Dit zijn de vluchttijden van Schiphol naar de belangrijkste bestemmingen:
- New York: 8 uur
- Florida: 9-10 uur
- Californië: 11 uur
Bij een andere luchthaven, tussenstop of overstap kan de reistijd langer zijn.
Meer praktische informatie over de Verenigde Staten
- Fooi geven in de Verenigde Staten? Het personeel in restaurants wordt niet altijd goed betaald. Een fooi van 15-20% is daardoor heel normaal. Als er op de rekening staat tips included of gratuity included is het niet nodig om nog een fooi te geven. Voor gidsen en taxichauffeurs houd je ook ongeveer 15-20% fooi aan.
- In hotels in de Verenigde Staten moet je vaak een facility fee Deze (verplichte) kosten gebruikt het hotel om de juiste services te kunnen bieden. Denk hierbij bijv. aan gratis WiFi of fitnessfaciliteiten. Welke services hieronder vallen kan per hotel verschillen. Deze kosten zijn al bij de reissom inbegrepen, maar betaal je pas ter plaatse.
- Wil je roken in de Verenigde Staten? In de Verenigde Staten is er een rookverbod in musea, restaurants, luchthavens, hotels, winkels en andere openbare ruimtes. Roken mag buiten of – in enkele gevallen – in speciale rookruimtes. In New York zijn de regels rondom roken nog een stuk strenger. Zo mag je bijvoorbeeld ook niet roken in parken, op pleinen en in zwembaden.