Praktische informatie Verenigde Staten

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over de Verenigde Staten voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over de Verenigde Staten wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het water in de Verenigde Staten is gewoon te drinken, maar kan wel anders smaken dan wij Nederlanders gewend zijn. Veel reizigers kiezen er daarom voor om mineraalwater te drinken.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in de Verenigde Staten is 120 volt. We raden je aan om een wereldstekker mee te nemen; de stopcontacten wijken af van die in Nederland.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen in de Verenigde Staten zijn:

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 16 januari – Dag van de Godsdienstvrijheid
 • 1 februari – Dag van de Vrijheid
 • 4 juli – Onafhankelijkheidsdag
 • 31 oktober – Halloween
 • 25 december – Eerste kerstdag

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Thanksgiving, Martin Luther King Jr. Day, Labor Day, Veterans Day en Memorial Day. Er zijn daarnaast staatgebonden feestdagen in de Verenigde Staten.

Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

De officiële munteenheid van de Verenigde Staten is de dollar ($).

Zowel bankpassen als creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd. Houd er wel rekening mee dat er transactiekosten in rekening worden gebracht. Deze zijn bij creditcards doorgaans hoger dan bij bankpassen.

LET OP! Om fraude te voorkomen schakelen veel banken pinpassen standaard uit voor pinnen buiten Europa. Zet dit aan – veelal mogelijk via internetbankieren – wanneer je naar de Verenigde Staten afreist.

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor de Verenigde Staten. Wel raden wij reizigers aan om zich te allen tijde goed te laten voorlichten over hun persoonlijke situatie. Dit kan namelijk wel aanbevolen vaccinaties opleveren. Schakel hiervoor bijv. onze partner Thuisvaccinatie.nl in.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

 • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
 • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen). Het wordt daarnaast aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Je kunt deze tegen vergoeding verkrijgen bij huisartsen en/of apotheken.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in de Verenigde Staten. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

 • 911: algemeen alarmnummer

Reisdocumenten

Voor de Verenigde Staten is een geldig paspoort vereist. Afreizen met een identiteitskaart is niet toegestaan.

Als toerist mag je daarnaast 90 dagen (3 maanden) in Verenigde Staten verblijven zonder dat hiervoor een visum nodig is. Wel dien je een ESTA-formulier in te vullen, waardoor jouw bezoek geregistreerd is.

Lees meer over de ESTA & vraag deze direct aan

Voor een tussenstop of overstap op een luchthaven in een ander land op weg naar de Verenigde Staten (bijvoorbeeld Canada) kan het verplicht zijn een (transit)visum te regelen. Informeer vooraf wat er voor jouw reis geldt.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

De reistijd naar de Verenigde Staten verschilt per bestemming. Wie naar New York reist, dient rekening te houden met ca. 8 uur vluchttijd wanneer het gaat om een directe vlucht. Voor bijv. Florida, Los Angeles en San Francisco ben je langer onderweg. Ook kan jouw totale reistijd langer duren door een tussenstop of overstap.

Taal

De meest gesproken taal in de Verenigde Staten is Engels. Je kunt hier overal prima mee uit de voeten.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers, daarbuiten helaas niet. De tarieven wijken af van je standaardtarieven en zijn vaak vele malen hoger. Dit betekent dat je – als je gebruik wilt maken van het mobiele netwerk – het beste een databundel kunt aanschaffen.

Schaf je geen databundel aan? Zet dan de roaming uit om hoge kosten te voorkomen. Informeer vooraf bij jouw provider naar de mogelijkheden voor evt. databundels en de kosten voor bellen.

In de Verenigde Staten is er op veel plekken – denk hierbij aan hotels, (fastfood)restaurants, koffiezaken, openbare gebouwen en cafés – gratis WiFi aanwezig. Hierdoor is een databundel aanschaffen al snel overbodig.

Tijdsverschil

De Verenigde Staten heeft een enorm oppervlakte en is daarom opgedeeld in zes tijdszones. Hierdoor kan het er bijvoorbeeld, afhankelijk van waar je verblijft, zes tot elf uur vroeger zijn dan in Nederland. Ook kan de zomer- en wintertijd invloed hebben op het tijdsverschil.

Toeristenbelasting

In de Verenigde Staten krijg je als toerist niet te maken met toeristenbelasting die lokaal nog moet worden afgerekend.

Veiligheid

De Verenigde Staten staat over het algemeen bekend als veilig land. Wel dien je – met name in grote steden en op drukke plekken – rekening te houden met zakkenrollers en dieven. Laat spullen nooit onbeheerd achter.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vervoer

Een auto huren is in de Verenigde Staten prima te doen. De wegen zijn er doorgaans goed onderhouden en de bewegwijzering is duidelijk. Reizigers die via ons naar o.a. Orlando afreizen, boeken dan ook regelmatig een auto bij.

Geldt dit ook voor jou? Houd dan in elk geval rekening met de volgende zaken:

 • In veel staten vraagt men niet alleen om je officiële Nederlandse rijbewijs, maar ook om een internationaal rijbewijs (IRB). Voor de Verenigde Staten dien je dan IRB model 1949 aan te schaffen. Dit kan o.a. bij de ANWB-winkel.
 • Je bent verplicht om bij een ongeval waarbij gewonden zijn gevallen, onmiddellijk de politie te bellen. Ook kan het zijn dat je een schaderapport in moet dienen voor het ongeval. Je leest er hier meer over.

In grote steden raden we het gebruik van openbaar vervoer aan. Zo kan je in New York alles per metro eenvoudig bereiken.

Meer praktische informatie over de Verenigde Staten

 • Reizigers met een rechtstreekse vlucht naar de Verenigde Staten dienen rekening te houden met een extra controle van de elektronische apparatuur in hun handbagage. Het kan gebeuren dat apparatuur op batterijen of een accu aangezet dient te worden voor een controle. Hierna mag de reiziger de gescreende elektronische apparatuur meenemen aan boord. De maatregel geldt alleen voor handbagage.
 • Personeel in restaurants worden vaak slecht betaald. Een fooi van 15 tot 20% is daardoor niet ongebruikelijk. Alleen als er op de rekening al tips included of gratuity included staat, is een fooi niet nodig. Voor gidsen en taxichauffeurs kan je overigens eenzelfde richtlijn aanhouden.
 • In hotels in de Verenigde Staten (in het bijzonder New York) wordt veelal een facility fee geheven. Deze (verplichte!) kosten gebruikt het hotel om vakantiegangers de juiste service te kunnen leveren. Denk hierbij bijv. aan gratis WiFi of fitnessfaciliteiten. Welke services hieronder vallen, kan per hotel verschillen.
Naar de Verenigde Staten?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen