Empire State Building,New York

On top of the world! Empire State Building in New York

Hoewel het niet meer het hoogste gebouw ter wereld is, voel je je on top of the world als je op een van de observatieplatforms van het Empire State Building in New York staat. En los van het geweldige uitzicht is er ook nog eens veel te leren over de iconische wolkenkrabber. Check snel dit artikel voor alle ins en outs.

De bouw van het Empire State Building

Bouw van het Empire State Building in New YorkHij is niet te missen in de skyline van New York, de 381 meter hoge wolkenkrabber. Je vindt deze op de kruising van West 34th Street en Fifth Avenue, in het bruisende Manhattan.

De bouw van het Empire State Building was onderdeel van een competitie in New York, waarbij alles draaide om het hoogste gebouw ter wereld te bouwen. Chrysler Building was een van de vooraf voorspelde winnaars, maar uiteindelijk streek het Empire State Building met de eer. Op 1 mei 1931 – na een bouwperiode van ruim een jaar – werd het gebouw geopend door de toenmalige president Herbert Hoover.

De naam Empire State Building komt van de bijnaam van de staat New York, The Empire State. Erg populair was het gebouw echter niet kort na de opening, aan huurders was maar moeilijk te komen. In die tijd had de wolkenkrabber dan ook de bijnaam The Empty State Building.

Het hoogste gebouw van New York?

Bij de oplevering in 1931 mocht het gebouw met de eer  van hoogste gebouw ter wereld strijken. Daar kwam een eind aan met de bouw van de North Tower van het World Trade Center in 1971. Meer torens ter wereld zouden volgen en de wolkenkrabber voorbijstreven, waaronder de Burj Khalifa in Dubai.

Na de aanslagen op 11 september 2001 én de daarmee gemoeide val van de torens van de World Trade Center was het Empire State Building wel weer even het hoogste gebouw van New York. Inmiddels heeft One World Trade Center (ook wel bekend als de Freedom Tower) deze titel weer overgenomen.

Empire State Building in cijfers

Empire State Building, New YorkAan de hand van bovenstaande introductie mag al duidelijk zijn hoe machtig het Empire State Building is. Om dit nog wat kracht bij te zetten, hebben we nog wat cijfers voor je op een rij gezet:

  • De bouw van de toren duurde 410 dagen. Een knappe prestatie, daar er in de bouwperiode een grote beursval was en de crisis zich inzette.
  • Aanvankelijk zou het gebouw 320 meter hoog worden en uit 85 verdiepingen bestaan. Uiteindelijk werd dit een hoogte van 381 meter, verdeeld over 102 verdiepingen. Met de antenne meegerekend is het gebouw overigens 440 meter hoog.
  • Het Empire State Building beschikt over 73 liften. Opvallend is dat er vanaf de begane grond geen één direct naar de bovenste verdieping gaat. Je moet dan altijd minstens twee keer overstappen.
  • Het is een van de grootste trekpleisters van New York; jaarlijks bezoeken meer dan 3,5 miljoen mensen de wolkenkrabber.
  • Uniek is de verlichting van het Empire State Building; de LED-schijnwerpers kunnen het gebouw in zo’n 12 miljoen kleurcombinaties verlichten. Deze kleurencombinatie wordt met name aangepast op evenementen en speciale dagen. Op Independence Day kleurt de toren bijvoorbeeld rood/wit/blauw en op Earth Day is groen het thema.
  • Al sinds 1978 vindt er elk jaar en hardloopwedstrijd plaats in de wolkenkrabber, The Empire State Building Run-Up. Het doel? Via 1.567 treden zo snel mogelijk van de begane grond naar het observatieterras op de 86e verdieping rennen. Het record staat sinds 2003 op naam van de Australiër Paul Crake. Hij flikte dit in slechts 9 minuten en 33 seconden. Chapeau!

In de prijzen

Het iconische gebouw mag flink wat prijzen, awards en eervolle vermeldingen op haar naam zetten. Zo werd de wolkenkrabber door de American Society of Civil Engineers uitgeroepen tot en van de zeven wereldwonderen.

En nog verder terug in de tijd; in 1981 werd het Empire State Building door de Landmarks Preservation Commission uitgeroepen tot officiële landmark (herkenningspunt). In 1982 werd het opgenomen in het National Register of Historic Places en in 1986 volgde een vermelding op de lijst van National Historic Landmarks.

Geliefde filmlocatie

Ook zonder dat je er ooit bent geweest, kan het voelen alsof je het Empire State Building al hebt bezocht. Dit is mede te danken aan het beeld dat je goed kunt vormen door de vele films waarin het iconische gebouw een rol speelde.

Eén van de eerste films waar het Empire State Building het decor voor vormde is de film King Kong uit 1933. Gorilla Kong beklimt in de legendarische film het gebouw, maar stort na een gevecht met vliegtuigen weer naar beneden. Ook in de remake in 2005 is deze scene verwerkt.

Andere bekende films waarin de wolkenkrabber in één of meerdere scenes terugkomt zijn Love Affair (zowel het origineel in 1939 als de remake in 1994) en Sleepless in Seattle.

Wel eens Grand Theft Auto IV gespeeld? Ook dan moet het Empire State Building je bekend voorkomen. Hij heeft hier weliswaar een andere naam; de Rotterdam Tower.

Empire State Building bezoeken

Observatieplatfor Empire State Building New YorkLaten we vooropstellen dat het Empire State Building een topattractie is. In verband met de daardoor aanwezige wachtrijen adviseren we je jouw bezoek ruim in te plannen qua tijd.

En dat is ook haalbaar dankzij de ruime openingstijden; je kunt de toren 365 dagen per jaar van 08.00 tot 02.00 uur bezoeken. Onze favoriete tijd? Rond zonsondergang, zodat je bij dag- en nachtlicht kunt genieten van het uitzicht. ’s Avonds zie je heel goed hoe erg Times Square is overgenomen door neonverlichting.

Het Empire State Building beschikt over twee observatieplatforms. De goedkoopste optie is een ticket naar het maindeck op de 86e verdieping. Wie naar de top wil, kan een kaartje kopen voor het observatieplatform op de 102e verdieping.

Op dit moment is het observatieplatform op de 102e verdieping tijdelijk gesloten wegens renovatie. Het is nog onbekend wanneer je hier weer heen kunt. Bekijk hier welke tickets er op dit moment wel aan te schaffen zijn. Tip: je ontwijkt de wachtrijen eenvoudig met skip-the-line tickets.

Empire State Building van veraf bewonderen

Vanaf het Empire State Building heb je een geweldig uitzicht over New York. Dit heb je ook als je het uitkijkpunt Top of the Rock in Rockefeller Center bezoekt.

Niet alleen heb je vanaf hier een goed uitzicht over Central Park je kan ook het Empire State Building in volle glorie op de foto zetten vanaf hier. Bijkomend voordeel; de toegang tot de Top of the Rock is aanzienlijk voordeliger.

Hoe hoog staat het Empire State Building in New York inmiddels op jouw bucketlist?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *