Burj Khalifa, Dubai

Burj Khalifa in Dubai: you’re on top of the world!

Met een hoogte van 828 meter domineert de Burj Khalifa in Dubai niet alleen de skyline, het is ook nog eens het hoogste gebouw op aarde. En daarmee is het dé must-see tijdens een stedentrip in dit bizarre Verenigde Arabische Emiraat.

Wie nog nooit in Dubai is geweest, kan zich eigenlijk geen echte voorstelling maken bij de stad. Je weet dat het groots is en dat alles überluxe is. Maar hoe bizar en fascinerend het is, kan je pas ‘voelen’ als je er bent geweest. Je valt van de ene in de andere verbazing.

Het beste is om linea recta vanaf de luchthaven (oké, drop je koffer even in je hotel, dan heb je je handen vrij) naar Downtown Dubai af te reizen. Hier vind je een aantal van de bekendste bezienswaardigheden. De Dubai Mall (met 1.200 winkels) en de populaire Dancing Fountains bijvoorbeeld. En laten we vooral de Burj Khalifa niet vergeten. Om dit gebouw kan je niet heen tijdens een bezoek aan Dubai.

Een stukje geschiedenis van de Burj Khalifa

Burj Khalifa DubaiHet is nu zo’n 12,5 jaar geleden dat men begon met de bouw van de Burj Khalifa; deze startte op 21 september 2004. Bijzonder is de vorm. De Burj Khalifa kreeg een grondplan gebaseerd op de vorm van de woestijnbloem.

Al in 2007 bereikte het nog in aanbouw zijnde gebouw een dusdanige hoogte dat het de titel ‘hoogste gebouw ter wereld’ overnam van de Tapei 101 in Tawain. Een kleine twee jaar later was het hoogste punt bereikt en in 2010 werd het pand met een grootse vuurwerkshow officieel geopend. Sinds die dag, 4 januari, is de Burj Khalifa één van de topattracties van Dubai.

Of het altijd dé topattractie en het hoogste gebouw zal blijven is een vraag; ze zijn in Dubai reeds begonnen aan de bouw van The Tower. Deze futuristische toren zal naar verluidt minimaal 100 meter hoger worden en er gaan zelfs geluiden van meer dan 1 kilometer.

Hoe de toren van naam veranderde

De Burj Khalifa heette aanvankelijk Burj Dubai (Arabisch voor Toren van Dubai). Pas enkele uren voor de opening werd deze omgedoopt naar Burj Khalifa.

Khalifa verwijst naar Khalifa bin Zayed Al Nahayn, president van de Verenigde Arabische Emiraten en emir van het naburige Abu Dhabi. Waarom deze verwijzing? Dubai werd lange tijd geteisterd door een crisis en Abu Dhabi gaf in deze tijden financiële steun, o.a. voor de bouw van de toren.

De hoogte van de Burj Khalifa (en meer records)

Dubai is het land van de records; het grootste indoor skipark ter wereld, de grootste fonteinshow ter wereld, het hoogste hotel ter wereld, het grootste winkelcentrum ter wereld…En dan nog deze toren. Want de hoogte van de Burj Khalifa is om precies te zijn 828 meter. Er zijn kapers op de kust; buurlanden willen graag dit record breken. Maar voor nu is daar geen sprake van!

Naast dat de Burj Khalifa het hoogste gebouw ter wereld is, heeft het nog een aantal records op jaar naam staan. Waaronder:

  • Het gebouw met het hoogst aantal verdiepingen ter wereld (meer dan 160)
  • Het hoogste outdoor observatieplatform ter wereld
  • Een lift met de grootste af te leggen afstand ter wereld
  • De hoogste dienstlift ter wereld
  • Het hoogste restaurant ter wereld (op de 122e verdieping)
  • De hoogste moskee ter wereld (op de 158e verdieping)

Als bovenstaande nog niet indrukwekkend genoeg voor je is, hebben we nog wat mooie cijfers voor je:

  • De liften gaan 42 km per uur.
  • Het gebouw telt 24.348 ramen die goed zijn voor 120.000 vierkante meter aan glasoppervlakte. Glazenwassers zitten hier niet snel zonder werk.
  • Er zijn ruim 900 appartementen gevestigd in de Burj Khalifa, je zou er maar wonen!

Ook leuk: uit onderzoek van een Brits bedrijf is gebleken dat Burj Khalifa een van de drie top-attracties is voor het maken van selfies. Het bedrijf analyseerde hiervoor 219 miljoen Instagram-foto’s over een periode van bijna vijf jaar.

Burj Khalifa bezoeken?

Platform op Burj Khalifa, DubaiDe meest simpele manier om van het uitzicht vanaf de Burj Khalifa te genieten, is vanaf het observatieplatform op de 124e verdieping. Vanaf hier heb je een 360 graden-view over Dubai.

Houd er rekening mee dat ca. de helft van het platform volledig achter glas zit en dat dit de mogelijkheid om te fotograferen kan beperken. Dit is overigens het deel dat uitkijkt op Burj Al Arab en Dubai Marina. De andere kant op is het platform wel deels open; er zijn kijkgaten gemaakt in het glas. Je hebt hier een geweldig uitzicht over het Financial District en ’s avonds op de Dubai Fontain.

Iets rustiger – want er wordt max. 50 man tegelijkertijd binnengelaten – is het relatief nieuwe in 2014 geopende platform Burj Khalifa At The Top SKY. Vanaf de 148e verdieping (555 meter hoog) heb je een nog fenomenaler uitzicht. De kaartjes zijn duurder, maar daar krijg je wel een luxe lounge (met o.a. gratis WiFi en hapjes en drankjes) en een privé gids bij.

Wat kosten Burj Khalifa tickets?

Burj Khalifa, DubaiVooraf reserveren is voor beide platforms eigenlijk een must do; je kunt dan een tijd selecteren dat je naar boven wilt én bent gegarandeerd dat je ook naar boven kunt.

Sterker nog, door de populariteit van de toren is het aan te raden minimaal twee weken van tevoren tickets voor de Burj Khalifa te reserveren. Dan weet je zeker dat je niet naast het net vist. Het populairste tijdsblok is tussen 16.30 en 18.30 uur. Je maakt dan zowel Dubai bij licht als bij donker mee. Uniek!

De prijs van de tickets voor de Burj Khalifa is afhankelijk van welke verdieping je wilt bezoeken én op welke tijd. Voor het platform op de 124e en 125e verdieping betaal je tussen de € 40,- en € 70,-. Tegen een toeslag kun je ook nog alle rijen skippen. Voor de SKY lounge dien je iets dieper in de buidel te tasten; tussen de € 120,- en € 170,-. Prijzen zijn uiteraard afhankelijk van de wisselkoers.

Dineren in stijl

Los van de twee observatieplatforms heb je nog een mogelijkheid om te genieten van het uitzicht vanaf de Burj Khalifa; ga eten bij At.mosphere op de 122e verdieping. Van achter glas (ja, dat helaas wel) geniet je van je lunch, diner of high tea. Er wordt wel gewerkt met een minimum besteding van 500 AED (ca. € 125,- per persoon, afhankelijk van de wisselkoers), maar daar heb je dan wel een top-ervaring voor.

Verblijven nabij de Burj Khalifa

Palace Downtown DubaiAan de voet van de Burj Khalifa vind je een van de meest luxe hotels van Dubai, The Palace Downtown Dubai. Naast een geweldig uitzicht op de immens hoge toren geniet je vanuit het hotelrestaurant van de geweldige fonteinshow en je hoeft maar de straat over te steken en je staat in de Dubai Mall. Oei, daar gaat je salaris!

Iets minder luxe, een paar 100 meter verder weg en daardoor ook betaalbaarder is Ramada by Wyndham Downtown Dubai. Je hebt echter nog steeds een breed aanbod aan faciliteiten tot je beschikking, waaronder een all day dining restaurant, buitenzwembad, fitnesscentrum en voor de jonge vakantiegangers speciale (binnen- en buiten) speelplaatsen.

You’re on top of the world. We wensen je veel plezier met jouw bezoek aan de Burj Khalifa. Geniet ook namens ons van het uitzicht!

Foto observatiedesk: Philip Lange, Shutterstock.com. Doorkijkje: Samot, Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *