Downtown dubai

Downtown Dubai, het moderne hart van het Midden-Oosten

Wist je dat het totale oppervlakte van Dubai maar liefst 3.885 km² bedraagt? Het beeld dat veel mensen van Dubai hebben, bestrijkt echter maar een klein deel van de stad. Downtown Dubai, de plek waar je alle hypermoderne gebouwen vindt die prijken op veel reisgidsen, is slechts enkele kilometers groot. En toch is er genoeg te doen, meer dan genoeg!

Downtown Dubai in het kort

Where’s the fuzz? Als je het over Dubai hebt, dan is de fuzz met name te vinden in Downtown Dubai, een stadsdeel ten zuiden van de Dubai Creek. Het stadsdeel, dat eerder bekend stond onder de naam Downtown Burj Dubai, is bijna letterlijk uit de grond gestampt. Bedenk je eens dat hier rond de eeuwwisseling nog voornamelijk zand lag…

Nu wordt Downtown Dubai omsloten door de Sheikh Mohammed bin Rashid Boulevard, welke je langs de meest moderne gebouwen van Dubai leidt. De gebouwen doen voornamelijk dienst als residenties voor de inwoners en hotels. Ze herbergen daarnaast tal van restaurants en uitgaansgelegenheden.

Stap je in het gedeelte binnen deze ring dan heb je meteen een paar van de meest iconische bouwwerken en bezienswaardigheden van Dubai te pakken. En met name dat maakt dat Downtown Dubai zo populair is. Tijd om deze bouwwerken en bezienswaardigheden onder de loop te nemen én de minder bekende plekken van het stadsdeel uit te lichten.

Burj Khalifa, de hoogste toren ter wereld

Downtown Dubai; Burj KhalifaWe schreven er eerder over en vandaag zal ook niet de laatste keer zijn; als je het over Dubai hebt, dan heb je het automatisch over de 828 meter hoge Burj Khalifa. Deze toren is toonaangevend voor de skyline van Dubai en je ziet hem vanaf praktisch elk punt in de stad.

Ben je in Downtown Dubai dan mag een bezoekje aan deze toren niet ontbreken. En met een bezoekje bedoelen we niet alleen aan de voet staan en verbijsterd naar boven kijken hoe hoog 828 meter wel niet is…

Koop ook zeker kaartjes (al vooraf online, want er wordt maar een beperkt aantal kaarten per dag verkocht)­ voor het platform op de 124e verdieping. Vanaf hier kun je Downtown Dubai én de rest van de metropool op haar best bewonderen!

Lees meer over de Burj Khalifa

Dubai Fontain, de grootste fontein ter wereld

Waterstralen met een maximum hoogte van 150 meter, 83.000 liter aan waterstralen tegelijk, een oppervlakte van 275 meter en 6.600 lampen en 25 kleurenprojectoren; Dubai Fontein is duidelijk een werelds project waar miljoenen euro’s in om zijn gegaan.

Het resultaat mag er zijn, want deze immense fontein aan de voet van de Burj Khalifa en Dubai Mall is een van de grootste trekpleisters van Downtown Dubai. Zeker in de avonduren! Dan start er om de 30 minuten een nieuwe fonteinenshow, met elk een eigen repertoire. Kijk bijvoorbeeld toe hoe de waterstralen dansen op Thriller van Michael Jackson.

Het mooiste van dit alles? Je kunt het gratis bewonderen vanaf diverse plekken. De meest geliefde plek – en ook direct de meest drukke – is de boulevard voor de Dubai Mall. Wees goed in tussen mensen door wurmen of zorg dat je op tijd aanwezig bent voor het mooiste zicht.

Boek een Dubai Fontain Lake Ride. Tijdens een half uur durende boottocht met een abra, een traditionele Arabische houten boot, leg je aan op een strategische plek zodat je de fontein in volle glorie kan bewonderen.

Dubai Mall, het grootste winkelcentrum ter wereld

Downtown Dubai, Dubai MallAls wij zeggen 1.200 winkels bij elkaar, wat zeg jij dan? “Tijd om mijn creditcardlimiet te verhogen!” Zeker doen, want Dubai Mall herbergt prachtige winkels, die overigens echt niet allemaal sky high prijzen hanteren. Skip dan wel even de begane grond, want daar vind je meer dan 200 (!) juweliers.

Hoewel Dubai Mall van oorsprong een winkelparadijs is, biedt dit winkelcentrum ook entertainment in andere vormen. Je vindt er o.a. een ijsbaan van Olympisch formaat, een van de grootste aquaria ter wereld (en daar kan je doorheen lopen!), een mega-bioscoop complex, een Haunted House en een speciaal pretpark voor kinderen. En dat is nog maar één heel heel heel kleine selectie!

Lees meer over de Dubai Mall

Naast mooie mode- en interieurwinkels vind je in Dubai Mall ook enkele bijzondere winkels, zoals Candylicious. Je hebt hier de keuze uit meer dan 5.000 soorten snoep en chocolade. En of dat nog niet genoeg is, vind je vlak daarnaast The Cheesecake Factory. Dag afvalplannen!

Minder bekende bezienswaardigheden in Downtown Dubai

Mocht je na een bezoek aan Dubai Mall nog meer willen shoppen, breng dan zeker een bezoek aan Souk al Bahar. Dit winkelcentrum, aan de overkant van de fontein, is in traditionele Arabische stijl gebouwd en biedt onderdak aan o.a. kleine souvenirwinkels en kledingwinkels. Vanaf veel restaurants die er zijn gevestigd, heb je een mooi uitzicht op de Burj Khalifa.

In augustus 2016 werd een van de nieuwste pareltjes van Downtown Dubai geopend, het Dubai Opera House. Dit operagebouw in de vorm van een dhow, een traditionele Arabisch schip, is een pareltje om te zien. Alleen al van buiten! Kan je nagaan wat je zal ervaren als je hier kaartjes voor een operavoorstelling koopt en een van de 1.901 toeschouwers bent.

Onze favoriete hotels in Downtown Dubai

Downtown Dubai: hotelsHoe tof is het om in het hart van de stad te verblijven, misschien wel met uitzicht op de Burj Khalifa? We maakten een selectie van onze favoriete hotels in Downtown Dubai:

  • Oh, wat zijn we verliefd op Armani Hotel Dubai! Niet alleen doordat Armani duidelijk zijn stem heeft laten gelden bij de inrichting van de kamers, maar ook vanwege de ligging (in de voet van de Burj Khalifa!) en de hoge mate van luxe.
  • Vanuit jouw hotel de Burj Khalifa kunnen zien liggen? Boek een verblijf in Ramada Downtown Dubai. Dit moderne stadshotel ligt op een steenworp afstand van de mega-toren, de Dubai Mall en de geweldige fontein. Wij weten wel wat jij ’s avonds gaat doen; die fonteinenshow bekijken!
  • Combineer modern comfort en de strakke gebouwen in Downtown Dubai met een verblijf in het in Arabische stijl ingerichte Vida Downtown Dubai. Hoewel het midden in het hart van Dubai ligt, voelt het aan het zwembad (met luxe cabana’s) meer als een oase van rust.

Elders verblijven is overigens ook geen probleem! Met dank aan het uitgebreide metro- en busnetwerk ben je er zo. De dichtstbijzijnde metrohalte is Dubai Mall/Burj Khalifa. Vanaf daar loop je, via een overdekte loopbrug (met airco!), in nog geen 10 minuten naar alle bezienswaardigheden. Kom je met de taxi? Vraag de chauffeur om je af te zetten bij de Burj Khalifa. Dit is het meest centrale punt van Downtown Dubai.

Heb jij al zin gekregen om Downtown Dubai te ontdekken?

Fotografie: S-F | Shutterstock

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *