Old Dubai, oude stad

Old Dubai: een stap terug in de tijd in een hypermoderne metropool

Bij Dubai denk je ongetwijfeld aan torenhoge en hypermoderne gebouwen. Ja, die vind je er in veelvoud! Maar wat maar weinig mensen weten, is dat Old Dubai niets van dit alles is; hier maak je kennis met de geschiedenis van de metropool.

Je kunt het je haast niet voorstellen, maar eeuwen geleden was Dubai een nederig vissersstadje. Nadat het in de jaren 50/60 van de vorige eeuw werd ontdekt als plaats met potentie is het enorm gegroeid en bovenal gemoderniseerd. Dit betekent echter niet dat alle cultuur verloren is gegaan. Integendeel!

Old Dubai, het oudste gedeelte van de stad, centreert zich rondom de Dubai Creek. Aan de ene kant vind je de historische wijk Al Fahidi en aan de andere kant de bekende souks in de wijk Deira. Trek een dagje eropuit en volg je weg door dit bijzondere gebied.

Over de Dubai Creek

Old Dubai: Creek in de oude stadHet huidige (economische) succes van Dubai is in de allereerste plaats te danken aan de Dubai Creek. Dit is de plek waar het allemaal begon.

Door de Creek konden schepen bij het binnenland komen en konden er zaken worden gedaan. Goederen kwamen de stad binnen en huizen en bedrijven werden gebouwd. De Dubai Creek kon het succes echter niet voor lange tijd aan; het werd te smal. Met dank aan een verbreding zette de stad haar groei echter door.

Hoewel Dubai niet echt één kloppend hart kent, maar er meerdere heeft, voelt het voor de inwoners wel alsof dit het kloppende hart is. Zonder de Dubai Creek was hun leven heel anders geweest!

Maak kennis met Al Fahidi

Old Dubai: Al Fahidi, oude stad DubaiJouw tour door Old Dubai begint in Al Fahidi. Deze historische buurt lijkt ver weg te staan van de eindeloze wolkenkrabbers en het hypermoderne Downtown Dubai. En dat op slechts een paar kilometer afstand.

De wijk staat ook wel bekend staat als Bastakiya, vernoemd naar de inwoners van het eerste huis. Het is zonder twijfel een sfeervolle buurt. Niet gek als je je bedenkt dat het zelfs een van de oudste locaties met cultureel erfgoed in de stad is. Je vindt hier traditionele windmolens, binnenplaatsjes en vooral een doolhof van kronkelende steegjes.

Het oudste gebouw van de stad vind je in Al Fahidi. In het Al Fahidi Fort is het Dubai Museum gevestigd. In een uur tijd word je meegenomen van de groei van oude stad tot kosmopolitische metropool.

Even tijd voor pauze? Ga naar Arabian Tea House en maak je keuze uit meer dan 100 soorten thee. Deze worden geserveerd in een mooie binnentuin.

Met de abra naar de overkant

Old Dubai: met de abra naar het oude gedeelte van DubaiOm bij het andere deel van Old Dubai (Deira) te komen, moet je de Dubai Creek oversteken. Leuk, want dat kan in een traditionele abra. Deze houten boot is het oudste vervoermiddel in Dubai.

Locals stappen op de bootjes om inkopen te doen aan de overkant en voor toeristen is het een must do ervaring. Om deze reden steken er elke dag duizenden mensen over met deze watertaxi’s. Voor het geld hoef je het niet te laten, want het kost je maar één dirham. Afhankelijk van de wisselkoers is dit € 0,25 tot € 0,30. De overtocht duurt ca. 5 tot 7 minuten.

Een kijkje in de souks

Eenmaal aan de overkant aangekomen, loop je zo Deira in. Dit deel van de oude stad van Dubai staat bekend om de vele souks. In de gold souk ding je af op gouden kettingen (veelal 21 en 22 karaats) en de geuren komen je tegemoet in de spice souk. De mooiste sjaals scoor je in de textile souk. Ding af, want van die sjaal kan je zomaar de helft afpraten!

Een souk zou geen souk zijn als er geen sprake zou zijn van een klein beetje opdringerigheid. Ja, de mensen willen je hier graag wat verkopen. Wil je dit niet en wil je gewoon rondlopen, negeer de verkopers dan. Dit is niet onbeleefd. En ‘nee’ kunnen zij echter opvatten als misschien. Ze krijgen immers respons van je.

In de gold souk vind je o.a. de zwaarste ring ter wereld. Deze weegt 63 kilo, waarvan 58 kilo goud is. Buiten dat ‘ie een tikkeltje aan de dure kant is, mag je dat natuurlijk nooit meenemen in je koffer. Toch maar voor een bescheiden ring gaan…

Opvallend aan de gold souk is dat je er weinig politie of beveiliging rond zal zien lopen, zoals je dat wel ziet bij Nederlandse juweliers. Dubai is een veilige stad; boze en agressieve mensen kom je er nauwelijks tegen en criminaliteit kennen ze er slechts in kleine mate. Een fijn gevoel!

Hoewel de souks hun deuren al openen rond 09.00 uur is het aan te raden om dit aan het eind van de dag in te plannen, wanneer de zon ondergaat. De souks worden dan verlicht door enkel lantaarns en dat maakt het tot een sprookjesachtig geheel.

Een selectie uit onze hotels in Old Dubai

Old Dubai: hotelsCultuurliefhebbers doen er goed aan om tijdens hun vakantie in Old Dubai te verblijven. En gelukkig hebben een paar heel fijne hotels in de oude stad van Dubai:

  • Verblijf aan de oevers van de Dubai Creek tijdens een vakantie in Sheraton Dubai Creek & Towers. Wandel langs het water richting Deira en laat je meeslepen in de levendigheid van de souks.
  • Direct tegenover het Dubai Museum vind je Arabian Courtyard Hotel & Spa. Na een dag slenteren door de smalle straatjes van Al Fahidi kom je hier bij aan het zwembad. Dineren kan in één van de drie restaurants.
  • Voor een vakantie in Dubai hoef je niet per se de hoofdprijs te betalen; dat bewijst Savoy Central Hotel. Dit hotel ligt op loopafstand van het oude Dubai en beschikt over een zwembad op het dakterras én persoonlijke service.

Veel plezier met het ontdekken het oude gedeelte van Dubai. We garanderen je dat Old Dubai je zal verrassen!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *