Steden Noord-Portugal

Ontdekt! De leukste steden in Noord-Portugal

Waar veel vakantiegangers kiezen voor de zuidelijke regio Algarve is het noorden van Portugal – onterecht wat ons betreft – een echte underdog. We gingen op ontdekkingstocht door deze groene en veelzijdige regio en zetten de leukste steden voor je op een rij. Dit zijn stuk voor stuk must-visits!

Het noorden van Portugal – het gebied dat ook wel de Costa Verde wordt genoemd – wordt gerekend vanaf Porto en alles wat ten noorden ligt van deze stad. Naast deze stedentripbestemming is de regio verrassend leuk voor een veelzijdige vakantie vol natuur, cultuur én strand. De meeste van deze leuke steden in Noord-Portugal kun je bovendien bezoeken als je tijdens je stedentrip in Porto een dagje ‘over’ hebt. Portugal kent een goed en uitgebreid openbaar vervoernetwerk.

Guimarães

Steden Noord-Portugal: GuimaraesEen van de leukste steden in Noord-Portugal is Guimarães. Cultuurliefhebbers halen hier hun hart op; Guimarães is  de eerste hoofdstad van Portugal én de geboortestad van Afonso Henriques, de man die zichzelf tot eerste koning van Portugal kroonde. De stad heeft daarom de bijnaam de ‘wieg van Portugal’.

Het 10e-eeuwse kasteel diende in eerste instantie als schuilplaats voor de Vikingen die uit het noorden kwamen en later als verdedigingswerk voor de prille staat Portugal. Naast het kasteel vind je het 15e-eeuwse paleis van de voormalige hertog van de stad. Het huis van de familie Bragança geeft een goed inkijkje van het leven tijdens de late middeleeuwen en is prachtig gerestaureerd.

Guimarães is meer dan het kasteel en paleis. Je struint er door charmante straatjes vol met middeleeuwse gebouwen en lieflijke balkonnetjes. Igreja de Nossa Senhora da Oliveira – dat Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Olijfboom betekent – is een echte must-see. De kerk dankt haar naam aan de olijfboom die op het kerkplein stond. Dankzij de rijke historie en het knappe restaureerwerk heeft Guimarães een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst weten te bemachtigen.

Steden Noord-Portugal, Hotel da OliveiraSlapen in het centrum van Guimarães? Kies voor Hotel da Oliveira. Alle bezienswaardigheden zijn binnen handbereik en dankzij de comfortabele kamers is het heerlijk uitrusten.

Viana do Castelo

Steden Noord-Portugal: Viana do CasteloViana do Castelo ligt zo’n 75 km ten noorden van Porto, aan de kust. Je kunt er rekenen op een compact centrum met lieflijke huisjes en dito balkonnetjes, kleine kerkjes en – wederom – middeleeuwse bouwwerken. Helaas bestaat het kasteel waar de stad haar naam aan dankt niet meer.

De stad is in de loop der jaren uitgegroeid van vissersstadje tot voorname handelsstad, mede dankzij haar ligging aan de monding van de rivier de Lima. Tegenwoordig moeten de inwoners het vooral hebben van het toerisme, maar het oorspronkelijke karakter van Viana do Castelo vind je nog wel terug in de vele visrestaurants én de talrijke bezienswaardigheden als Praça da República, de kathedraal Sé, de 16e-eeuwse kerk São Domingos en het oude stadshuis. Wandel ook zeker even over de Ponte Eiffel, een brug van de hand van Gustave Eiffel (je weet wel, die van de Eiffeltoren).

Leuk om te doen; ga met het kabeltreintje omhoog naar Monte de Santa Luzia, waar je een mooie kerk vindt die dankzij de roosvenster wel iets weg heeft van de Notre-Dame in Parijs. Het uitzicht is zeker de moeite waard!

Combineer sightseeing in een handomdraai met luieren op het strand of een wandeling of fietstocht in de groene omgeving. Sportievelingen kunnen er ook o.a. surfen, kanoën en zeilen.

Steden Noord-Portugal, Quinta Paco d'AnhaNet buiten Viana do Castelo vind je het charmante Quinta Paco d’Anha. Dit herenhuis was in 1580 het huis van de toenmalige koning van Portugal. Tegenwoordig vind je er eenvoudige appartementen en een prachtige tuin met wijngaard en zwembad.

Porto

Steden Noord-Portugal: PortoIn deze lijst met leukste steden in Noord-Portugal mag de bekendste van allemaal natuurlijk niet ontbreken. Ga je mee naar Porto? Net als Guimarães staat het centrum van Porto ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Met name in de schots en scheve wijk Ribeira aan de oevers van de Douro is het heerlijk verdwalen tussen de vrolijk betegelde huisjes. Over tegeltjes gesproken; het treinstation van São Bento en de rijkelijk versierde Kerk van Sint Ildefonsus zijn een echte must-sees!

Wat je nog meer niet mag missen tijdens een bezoek aan Porto? De 12e-eeuwse kathedraal van Porto met haar verscheidenheid aan bouwstijlen en het prachtige uitzicht vanaf het plein voor de kathedraal. Porto kent daarnaast nog meer uitzichtpunten. De Luis I-brug en 75 meter hoge Torre dos Clérigos zijn daarvan goede voorbeelden.

Porto staat bekend om de portwijn, maar daarvoor moet je eigenlijk aan de overkant van de rivier, in Gaia, zijn. Hier vind je grote wijnkelders en kun je op elke hoek van de straat een portproeverij doen.

Een avondje luxe uit eten? DOP is het restaurant van sterrenchef Rui Paula. Hij haalt zijn inspiratie voor de veelal kleurrijke gerechten uit zijn eigen herinneringen en werkt met de beste streekproducten. Écht een feestje voor je smaakpapillen!

Steden Noord-Portugal, Legendary Porto HotelHoewel het centrum van Porto compact is, is een centrale ligging wel heel fijn. Vanuit Legendary Porto Hotel kun je veel bezienswaardigheden te voet ontdekken. De kamers zijn licht en fris ingericht en van alle gemakken voorzien.

Chaves

Steden Noord-Portugal: ChavesChaves ligt een stuk verder het binnenland van Noord-Portugal, bijna tegen de grens met Spanje. Vanuit Porto rijd je in ca. 1,5 uur naar Chaves.

Dit stadje is het bezoeken waard vanwege haar Romeinse roots en de warmwaterbronnen. In de Romeinse tijd was Chaves – dat toen Aquae Flaviae heette – een strategische doorgangsplaats vanwege de brug van Trajanus over de rivier Tâmega. Er waren bovendien veel Romeinse soldaten gestationeerd.

Honderden jaren geleden badderden de Romeinen al in de thermen van Chaves en tegenwoordig kun je direct een kopje thee drinken van het 76 °C warme water. Het water is rijk aan mineralen en veel toeristen komen naar Chaves om te herstellen van diverse luchtweg- en spijsverteringsziektes.

Je vindt in Chaves daarnaast een forum en een middeleeuws kasteel met militair museum en prachtig uitzicht over de omgeving.

Nog meer leuke steden in Noord-Portugal

  • Een van de grootste steden van Noord-Portugal mag niet in deze lijst ontbreken. Braga is qua inwonersaantal de zevende grootste gemeente van Portugal en herbergt prachtige bezienswaardigheden. Wat je zeker niet mag missen? De gotische kathedraal van Braga, het knalblauwe Palácia do Raio en de ruïnes van een Romeins badhuis. Bezoek ook zeker de Insta-waardige trappen van Bom Jesus do Monte net buiten de stad.
  • Een stedentrip in Porto combineren met een gezellige badplaats? Dan zit je goed in Póvoa de Varzim, op ca. 35 km van Porto. Je vindt er langgerekte zandstranden, fijne restaurants en een ruime keuze aan hotels. Niet gek dat veel inwoners van Porto hier graag komen op hun vrije dag.
  • Strand, stad én een prachtige omgeving; dat is waar je op kunt rekenen in Vila Praia de Ancora. Dit stadje ligt aan zee, niet ver van de Spaanse grens. Hoe een vakantiedag in Vila Praia de Ancora eruit ziet? Ga ’s ochtends op pad in Serra d’Arga; een prachtig groen natuurgebied met wandelpaden, rotsen, rivieren en wilde paarden. Na een flinke hike is het ’s middags heerlijk relaxen op het brede zandstrand met hoge duinen. Actievelingen kunnen er diverse watersporten beoefenen als surfen en kitesurfen. ’s Avonds schuif je moe maar voldaan aan bij een van de uitstekende (vis)restaurants.
Steden Noord-Portugal, Hotel MeiraHotel Meira is een fijn hotel in het centrum van Vila Praia de Ancora. De stijlvol ingerichte kamers zijn een fijne plek om thuis te komen. Extra pluspunten scoort dit hotel voor het restaurant, de wellnessfaciliteiten, het zwembad en het strand dat vlakbij ligt.

Welk van deze steden in Noord-Portugal staan op jouw wensenlijst?

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *