Reisgids Porto

Reisgids Porto: tips voor een 4-daagse stedentrip

Heb jij binnenkort een stedentrip naar Porto op de planning? Dat is een fijn vooruitzicht. Voor wie geen zin heeft om zelf een planning te maken, schreven wij een handige reisgids voor Porto. Zo haal je alles uit jouw 4-daagse stedentrip!

Dag 1 – Aankomst & een eerste indruk

Heb je de keuze uit een vroege vlucht? Dan haal je het maximale uit jouw 4-daagse stedentrip in Porto. De eerste dag staat – afhankelijk van hoe laat je aankomt – in het teken van een eerste indruk van de stad krijgen. Vanaf het vliegveld reis je in ongeveer een half uurtje met de metro naar het centraal gelegen station Bolhão. Vanaf hier reis je verder met het openbaar vervoer van Porto naar jouw hotel of je neemt de benenwagen. Krijg je meteen een goede eerste indruk van de stad!

Check in bij het hotel, pak je koffer uit en verken de omgeving van het hotel. Ga ’s avonds lekker Portugees eten in een lokaal restaurant. Er staan vooral veel visgerechten op de menukaarten. Of neem plaats – als je geen zin meer hebt om de deur uit te gaan – in het restaurant van jouw hotel. Morgen staat een drukke dag op de planning!

PortoBay Hotel Teatro, PortoOp zoek naar een fijn hotel met goede ligging? PortoBay Hotel Teatro is een sfeervol hotel op de plek van het oude theater uit 1859. Je kunt rekenen op een centrale ligging, stijlvolle kamers en een uitstekend restaurant.

Dag 2 – Struinen door het oude centrum

Reisgids Porto - RibeiraTrek goede schoenen aan voor dag twee van jouw reisgids in Porto; er worden flink wat kilometers én hoogtemeters afgelegd. In de wijk Ribeira – de meest authentieke van de stad – lopen de straatjes schots en scheef steil omhoog. Charmant is het zonder meer! Helemaal dankzij de vele gekleurde tegeltjes.

Je vindt in het oude centrum o.a. de 12e-eeuwse kathedraal van Porto, het compleet betegelde São Bento treinstation en de Clérigos toren. Deze laatste is 76 meter hoog en biedt een schitterend uitzicht over de stad. Andere must-sees zijn de barokke kerk Igreja do Carmo, het 19e-eeuwse Palácio da Bolsa, het rode marktgebouw Ferreira Borges en de rijkelijk versierde Sint Ildefonsus-kerk.

Na een lange dag struinen is het fijn relaxen in een van de stadsparken, waaronder Jardim da Cordoaria en Parque das Virtudes.

Wil je de prachtige boekwinkel Livraria Lello bezoeken? Er wordt gezegd dat J.K. Rowling hier op het idee voor de Harry Potter-boeken kwam. Regel van te voren kaartjes voor deze weelderige, historische boekhandel. Bijv. deze van onze partner GetYourGuide, waarbij je ook in 3 uur alles leert over de belangrijkste monumenten de stad.

Dag 3 – Port proeven & chillen op het strand

Reisgids Porto - WijnPorto & port zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en dit port proeven moesten we dan ook wel meenemen in onze reisgids voor Porto.

Deze bekende zoete rode, witte of rosé wijn wordt meestal gedronken als aperitief of bij het dessert. Het bevat een alcoholpercentage van 18 tot 20%. Aan de overkant van de rivier de Douro vind je Villa Nova de Gaia met verschillende wijnkelders.

Je bereikt Villa Nova de Gaia gemakkelijk te voet via de imposante Luis I-brug (een must-do) of met de metro. Bij de verschillende wijnkelders kun je rondleidingen en een proeverij boeken. Zo leer je onder het genot van een drankje meer over de geschiedenis en het productieproces van port.

Is het tijdens jouw stedentrip in Porto lekker weer? Dan combineer je stad & strand in een handomdraai. Stap ter hoogte van het Palácio da Bolsa op de authentieke tram, die je in ca. 20-25 minuten naar het strand brengt. Je legt een prachtige route langs de kust af en hebt als beloning een fijn strand om op te relaxen (of uit te waaien).

Past een haute cuisine lunch of diner binnen jouw vakantiebudget? Restaurant DOP is een aanrader. Chef Rui Paula kookt klassieke Portugese gerechten in een nieuw jasje.

Dag 4 – Weer naar huis

In drie dagen tijd heb je een uitstekende indruk van Porto gekregen. Op dag vier kun je – afhankelijk van hoe laat je terugvlucht is – nog genoeg dingen ondernemen. Wij zetten enkele tips op een rijtje om deze reisgids voor Porto compleet te maken:

  • Ga de rivier de Douro op tijdens een boottocht of huur kano’s om zelf op ontdekkingstocht te gaan.
  • Wist je dat je in Porto ook genoeg street art vindt? Ga zelf langs de mooiste plekjes of boek een begeleide tour door de stad.
  • Een gerecht dat je geproefd moet hebben tijdens jouw trip in Porto? Francesinha, een soort tosti met vlees, veel kaas en een saus van tomaten en bier. Ook Bacelhau – kabeljauw op verschillende manieren klaargemaakt – is een typisch gerecht uit Porto.
  • Of relax lekker op het strand totdat jouw vlucht vertrekt. Zo’n ontspannen afsluiter heb je wel verdiend!
Is het tijdens jouw stedentrip in Porto slecht weer? Dat kan gebeuren. Door de noordelijke ligging valt er meer regen dan in het zuidelijk gelegen Lissabon. Geen nood! Als je toch veel wilt zien van de stad raden we aan een hop-on-hop-off bustour te boeken. Je zit droog en kunt uitstappen op de mooiste plekken. Een boottocht en een wijnproeverij in de wijnkelders van Calém zijn al inbegrepen bij dit 48-uurs ticket.

Hopelijk heb je wat aan deze reisgids voor Porto. We wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *