Doen in Porto

Veelzijdige stedentrip; 8x doen in Porto

Lissabon is al jarenlang de favoriete Portugese stedentripbestemming. Porto, dat in het noorden ligt, komt op een stevige tweede plek. In dit artikel proberen wij iets te veranderen aan deze underdog-positie, want de Portugese stad heeft zoveel moois te bieden. Én er is genoeg te doen in Porto voor een veelzijdige stedentrip!

Eerst even wat achtergrondinformatie; Porto wordt door de Portugezen zelf Oporto genoemd en is de grootste stad aan de Costa Verde. De havenstad ligt aan de noordoever van de rivier de Douro en telt meer dan 200.000 inwoners.

Porto ligt in het noorden van Portugal en beschikt daardoor over een prima stedentrip-klimaat. In de zomermaanden kunnen de temperaturen oplopen tot ca. 27 °C, in het voor- en najaar ligt het kwik rond de 20 °C en in de wintermaanden is het nog zo’n graad of 14. Heerlijk, toch?

1. Ga port proeven

Doen in Porto, Port drinkenVeel mensen kennen Porto als dé plaats waar portwijn geproduceerd wordt. Feitelijk wordt dit gedaan aan een afgebakend gebied aan de oevers van de rivier de Doura. In de plaats tegenover Porto, Villa Nova de Gaia, aan de zuidoever van de rivier de Douro wordt de wijn gelagerd om vervolgens over de hele wereld geëxporteerd te worden.

Portwijn heeft een alcoholpercentage van 18 tot 20% en is een zoete rode, witte of rosé wijn die meestal gedronken wordt als aperitief of bij het dessert. Je raadt het al; in Porto kun je als beste de wereldberoemde wijn proeven. Ga hiervoor naar Villa Nova de Gaia, waar je langs het water verschillende wijnkelders vindt.

Liever georganiseerd op pad? Boek via onze partner GetYourGuide een tour door Porto, waarbij je in een trein door het historische centrum rijdt, de oudste wijnkelder bezoekt, twee soorten port proeft en een rondvaart over de Duoro maakt.

2. Bewonder betegelde gebouwen

Doen in Porto, Sao BentoIn Porto zijn de meeste gebouwen rijkelijk versierd met tegeltjes, ook wel azulejos genoemd. De Portugese koningen zagen deze ‘trend’ in de 15e eeuw bij de Arabieren en namen deze mee naar Portugal. In de hele stad vind je kerken, woonhuizen, treinstations, restaurants en winkels die bedekt zijn met de kenmerkende blauwwitte tegeltjes. Very Instagrammable!

Een echte must see is het treinstation van São Bento, waar de tegeltjes niet alleen ter decoratie dienen, maar ook het verhaal vertellen van de Portugese geschiedenis. Ook de Capela das Almas is een echte blikvanger. De kapel is rond 1800 gebouwd en naderhand versierd met tegeltjes van de kunstenaar Eduardo Leite. De panelen vertellen het verhaal van het leven en de dood van de Heilige Fransiscus van Assisi en de Heilige Catarina.

Wij tippen verder nog het klooster en terras bij de kathedraal Sé, de kruidenierswinkel A Pérola do Bolhão in Art Nouveau-stijl en de kerken Do Carmo en De Santo Ildefonso.

3. Ga uitwaaien aan het strand

Waarom Porto een veelzijdige stedentripbestemming is? Omdat je cultuur en strand in een handomdraai kunt combineren. Met de trein of bus ben je in no time aan de kust, waar je prima je handdoekje kunt uitspreiden en een duik in zee kunt nemen. Is het wat minder lekker weer? Dan is het strand een fijne plek om uit te waaien. Loop naar de vuurtoren en geniet van een prachtig uitzicht over zee.

4. Geniet van een panoramisch uitzicht

Met 76 meter is Torre dos Clérigos de hoogste toren en het meest karakteristieke punt van Porto. En jij kunt de 18e-eeuwse toren beklimmen. Eenmaal op de top aangekomen geniet je van een schitterend uitzicht over de oranje daken van de stad. Helemaal mooi bij zonsondergang!

5. Wandel over de Ponte Luis I brug

Doen in Porto, Ponte Luis I brugEen van de bruggen die Porto met het tegenovergelegen Villa Nova de Gaia verbindt is de Ponte Luis I brug. De lichtblauwe constructie is een imposant bouwwerk en steekt prachtig af tegen de rotswanden en oude gebouwen.

Via het onderste brugdek kunnen automobilisten de overkant bereiken en bovenop rijdt een metro. Voetgangers zijn op beide brugdelen welkom. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over de rivier, Porto en Villa Nova de Gaia.

6. Overnachten in Pestana Vintage Porto

Op een centrale locatie in Porto vind je Pestana Vintage Porto. Je bent vanuit dit hotel in no time bij de Ponte Luis I brug en je bevindt je net buiten de wijk Ribeira. Vanuit sommige van de sfeervolle en ruime kamers geniet je van een schitterend uitzicht over de rivier. Voor een maaltijd kun je terecht in het gezellige restaurant. Dat wordt een fijne vakantie!

7. Verdwaal in Ribeira

Doen in Porto, RibeiraDe meest authentieke Portugese wijk van Porto is Ribiera. Deze vind je aan de oever van de rivier. Het wordt gekenmerkt door smalle en steile straatjes, huizen versierd met gekleurde tegeltjes en gezellige restaurantjes. Neem vooral stevige wandelschoenen mee, want je krijgt met veel trappetjes te maken.

8. Verken Porto op de fiets

Een stadstour is wat ons betreft de beste manier om een stad op een snelle manier te leren kennen. In een korte tijd zie je superveel van de stad. Porto op een typisch Nederlandse manier ontdekken? Boek een fietstour bij ons partner Baja Bikes. Een gids neemt je mee langs de highlights van de stad en vertelt enthousiast over de vele bezienswaardigheden.

Is het iets minder lekker weer tijdens jouw stedentrip in Porto? Ga dan voor de good-old hop-on-hop-off bustour. Je komt langs alle hoogtepunten van de stad én zit droog. Een gids vertelt in bijna alle talen alle ins en outs over Porto. Groot pluspunt; je kunt op- en uitstappen wanneer jij wilt.

Heb jij zin gekregen om Porto te gaan ontdekken na het lezen van deze shortlist? Bekijk dan snel ons voordelige aanbod voor Porto.

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

2 thoughts on “Veelzijdige stedentrip; 8x doen in Porto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *